Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda pachnie jak bagno :(
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda pachnie jak bagno :(  (Przeczytany 6301 razy)
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 03, 2009, 13:49:35 »

... A diody Warm White maja dobre widno.

warm white LED – LED generująca światło bardzo zbliżone do światła żarówki (temperatura barwy 3500 K, odpowiednio dobrana jaskrawość)

Specjalistyczne świetlówki przeznaczone dla roślin mają temperaturę barwową 10 000K w związku z faktem przesunięcia ich widma świetlnego w kierunku światła czerwonego i podczerwonego. Optymalną bo najbardziej zbliżoną do warunków naturalnych temperaturą barwową jest 6500 K ale zakłada się że świetlówki podstawowego oświetlenia mogą zawierać się w przedziale 4000 - 6500 K

uprzedzam twoje pytanie "to dlaczegoflora-glo ma 2700k ?"
mimo tego ize ma 2700k to jej widmo jest przesuniete w kierunku niebieskiego i zielonego co daje nam mimo niskiej temperatury barw, dobre warunki do fotosyntezy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 13:54:19 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 03, 2009, 14:04:23 »

A diody Warm White maja dobre widno.
Dochodzę do wniosku Female że jesteś ekspertem i naprawdę nie potrzebujesz pomocy Smiley Podłoża ceramiczne(!), diody o dobrym widmie, wypowiadasz to z taką pewnością że ciężko prowadzić jakikolwiek dyskurs Smiley Chętnie zobaczyłbym zdjęcia podłoża ceramicznego jak i diód akwarystycznych o dobrym widmie dla roślin wodnych.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 14:07:09 wysłane przez Agnus » Zapisane

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 16:28:07 »

Tak, "ekspert"... Mam jedno akwarium od kwietnia i ciagle mam jakies problemy. Zwyczajnie duzo czytam. Chyba ze mnie kpisz.
Podłoze ceramiczne jest produkowane przez Floran oraz Rataj (Rataj AquaClay).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 16:37:34 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 16:47:14 »

Tak, "ekspert"... . ...Chyba ze mnie kpisz.
wypowiedz Agnus byla raczej wypowiedzia ironiczna . . .

Podłoze ceramiczne jest produkowane przez Floran oraz Rataj (Rataj AquaClay).

Cytat: google.pl
Aquaclay ground
Ekologiczny substrat akwarystyczny.
Tworzą go granule iłowe wielkości 1-4 mm.

Ił – skała osadowa, drobnoziarnista, zbudowana jest głównie z minerałów ilastych (najczęściej kaolinit i illit) z domieszką łyszczyków oraz pyłu kwarcowego. Iły zawierają nie mniej niż 50% frakcji ilastej (ziarna o średnicy do 0,002 mm) i nie więcej niż 10% frakcji piaskowej (ziarna o średnicy od 0,05 mm do 2,0 mm).

Ceramika – w rozumieniu tradycyjnym tworzywa/wyroby otrzymywane w wyniku wypalenia odpowiednio uformowanej gliny. Nazwa tych wyrobów wywodzi się z greckiego określenia κεραμικος (keramikos), które pochodzi z kolei od słowa κεραμος (keramos - ziemia, glina). Obecnie jako ceramikę rozumie się wszystkie tworzywa/wyroby nieorganiczno-niemetaliczne, w trakcie otrzymywania których istotnym procesem jest obróbka cieplna, np. spiekanie lub prażenie.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 16:52:41 »

Moja wypowiedz tez byla ironiczna.

Na diodach osobiscie sie nie znam, chlop ciagle cos o holendrach czyta i mi mowil. Widmo diody Warm White to raczej swiatlo niebieskie, nie zielone. "To sie nie nadaje do akwarium" - to samo o swietlówkach mówili ludzie w epoce zarówek.
Nie wiem czy ił to glina czy nie, wydaje mi sie ze tak. Znajomy hydrobiolog mi pokazywał ten cudowny grunt i uparcie mowi ze to "niby-ceramika".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 17:53:51 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 17:49:05 »

Wolnoc Tomku w swoim domku,

EOT

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2009, 18:17:29 »

Female_Raziel
Nie chodzi o to że nie możesz mieć racji. Chodzi mi tylko o pewność z jaką wypowiadasz słowa, które obronić możesz tylko "chłop ciągle coś o holendrach czyta i mi mówił" albo "znajomy hydrobiolog mi pokazywał(...)"niby ceramika"". Gdybyś podała jak born2bewild definicje encyklopedyczne, względnie linki do for - wtedy możesz ORZEKAĆ. A tak... co najwyżej  zapodajesz temat do ciekawej dyskusji ale absolutnie nie masz podstaw by trwać w takim przekonaniu (tzn masz prawo ale.. Wink )
Reasumując zapodaj jakąś głębszą myśl Twojego znajomego na temat podłoża niby ceramicznego i jakieś dowody na to że światło diód warm white jest tak samo dobre jak świetlówek akwarystycznych. Lub jeśli to zbyt wysoka poprzeczka - zwykłych świetlówek stosowanych w pokrywach akwariowych. W innym wypadku radzę Ci stosować wypróbowane rozwiązania i te polecane na forum. A przynajmniej nie powodować u innych wrażenia że pomimo że pytasz - i tak wiesz wszystko najlepiej. Pozdrawiam.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 18:27:21 »

Dla mnie straasznie dużo kombinowania w tym akwarium. Za dużo. Filtry podżwirowe itp? Cóż, wydaje mi się, że to kwestia podłoża (piasku) i tak jak szymon polecam rośliny o rozbudowanym systemie korzeniowym i pod spód substrat / ziemię. Myślę, że przyczyną nie jest brak płukania filtra czy odmulania: ja nie odmulam od 3 miesięcy, filtr tak jak mi się zachce wyczyszczę (chyba że awaryjna sytuacja jakoś) i jest okey. ale to plusy akwarium low-tech. I gdybym miała wybierać instalację filtrów podżwirowych, super wydajnej filtracji itp a odpowiednei podłoże i rośliny które "Robią to za Ciebie" to zdecydowania wybieram to drugie rozwiązanie.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 03, 2009, 18:38:48 »

Powiedzialem co wiedziałem.
Nie moge nikomu wmówic ze ił to ceramika, bo to nie w pełni prawda pomimo ze ma zblizona budowe.
Widze ze Google boli. Zeby nie isc za daleko polecam: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20176.0

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 03, 2009, 21:12:51 »

Female_Raziel - pani ekspert, zeby wszystko bylo jasne chcialbym wyjasnic pare spraw nt LED'ow :

a) Jednostki wykonywaly owe oswietlenie i proszę zauwazyc ile osob zaprzestalo odpisywac na posty tego typu (o czyms to swiadczy imo).
b) Jednym to dziala drugim nie...
c) przez 2 tygodnie mialem oswietlenie na bazie led'ow - rezultat= rosliny zaczely mi padac.
d) Wykonanie takiego oswietlenia jest drozsze niz to warte (uwzgledniajac koszty utrzymania).
e) z mojej strony to juz koniec pisania na temat LED'ow ! kazdy ma swoje poglady, ja zaczne sie zastanawiac nad ledami za pare ladnych lat... co nieoznacza ze nie bede przygladal sie jak to robia inni... jezeli pani sie uda i bedzie to 'udokumentowane' moze byc pani pewna ze bede sie bacznie przygladal rozwojowi takiego akwarium

pozdro

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 04, 2009, 06:07:45 »

Zwyczajnie nie jestem konserwatywny, bo zajmuje sie tym od niedawna. Led ma ta zalete ze zajmuje malo miesca, co jest dla mnie wazne (wcisnij 40w w pokrywe 50x30). Kiedy dorobie sia malego baniaczka ze specjalna dedykacja dla ciebie przeprowadze eksperyment - akwarium na Ledach.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 04, 2009, 07:20:57 »

Female_Raziel
Tak z ciekawości. Jesteś samicą czy samcem? Bo raz wypowiadasz się jak laska a drugim razem używasz rodzaju męskiego..

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 04, 2009, 11:51:50 »

Bo to jest para i piszą naprzemiennie, o czym była mowa już kiedyś.
To jest obojnak, jak jakiś ślimak albo dżdżownica.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 11:54:31 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 04, 2009, 13:55:51 »

1) Muchomorek - nie przypominam sobie zebym cie kiedys obraził.
2) Pisze po mesku z przyzwyczajenia, w codziennej mowie tez tak mowie. Zwyczajnie spotykam sie z kobietami bardzo sporadynie.
3) Mamy osobne konta i nie wiem niby gdzie bylo powiedziane, ze piszemy wspólnie.
4) Jak masz jakies poczucie misji?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 04, 2009, 15:29:32 »

1) Muchomorek - nie przypominam sobie zebym cie kiedys obraził.

Patrz również.

Na diodach osobiscie sie nie znam, chlop ciagle cos o holendrach czyta i mi mowil.

Swiderki ostatnio wprowadziłam.

W związku z tym sobie zażartowałem, jeśli dotknąłem jakiegoś Twojego problemu, to bardzo przepraszam.
Było napisane, że macie wspólne akwarium, więc wyciągnąłem wnioski.
Dobrze jest jednoznacznie wiedzieć z kim się pisze, bo się nie widzimy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 16:54:06 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: