b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 03, 2009, 13:49:35 » |
|
... A diody Warm White maja dobre widno.
warm white LED – LED generująca światło bardzo zbliżone do światła żarówki (temperatura barwy 3500 K, odpowiednio dobrana jaskrawość) Specjalistyczne świetlówki przeznaczone dla roślin mają temperaturę barwową 10 000K w związku z faktem przesunięcia ich widma świetlnego w kierunku światła czerwonego i podczerwonego. Optymalną bo najbardziej zbliżoną do warunków naturalnych temperaturą barwową jest 6500 K ale zakłada się że świetlówki podstawowego oświetlenia mogą zawierać się w przedziale 4000 - 6500 K uprzedzam twoje pytanie "to dlaczegoflora-glo ma 2700k ?" mimo tego ize ma 2700k to jej widmo jest przesuniete w kierunku niebieskiego i zielonego co daje nam mimo niskiej temperatury barw, dobre warunki do fotosyntezy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 13:54:19 wysłane przez b0rn2bewild »
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 03, 2009, 14:04:23 » |
|
A diody Warm White maja dobre widno.
Dochodzę do wniosku Female że jesteś ekspertem i naprawdę nie potrzebujesz pomocy Podłoża ceramiczne(!), diody o dobrym widmie, wypowiadasz to z taką pewnością że ciężko prowadzić jakikolwiek dyskurs Chętnie zobaczyłbym zdjęcia podłoża ceramicznego jak i diód akwarystycznych o dobrym widmie dla roślin wodnych.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 14:07:09 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 03, 2009, 16:28:07 » |
|
Tak, "ekspert"... Mam jedno akwarium od kwietnia i ciagle mam jakies problemy. Zwyczajnie duzo czytam. Chyba ze mnie kpisz. Podłoze ceramiczne jest produkowane przez Floran oraz Rataj (Rataj AquaClay).
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 16:37:34 wysłane przez Female_Raziel »
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 03, 2009, 16:47:14 » |
|
Tak, "ekspert"... . ...Chyba ze mnie kpisz. wypowiedz Agnus byla raczej wypowiedzia ironiczna . . . Podłoze ceramiczne jest produkowane przez Floran oraz Rataj (Rataj AquaClay).
Aquaclay ground Ekologiczny substrat akwarystyczny. Tworzą go granule iłowe wielkości 1-4 mm.
Ił – skała osadowa, drobnoziarnista, zbudowana jest głównie z minerałów ilastych (najczęściej kaolinit i illit) z domieszką łyszczyków oraz pyłu kwarcowego. Iły zawierają nie mniej niż 50% frakcji ilastej (ziarna o średnicy do 0,002 mm) i nie więcej niż 10% frakcji piaskowej (ziarna o średnicy od 0,05 mm do 2,0 mm).
Ceramika – w rozumieniu tradycyjnym tworzywa/wyroby otrzymywane w wyniku wypalenia odpowiednio uformowanej gliny. Nazwa tych wyrobów wywodzi się z greckiego określenia κεραμικος (keramikos), które pochodzi z kolei od słowa κεραμος (keramos - ziemia, glina). Obecnie jako ceramikę rozumie się wszystkie tworzywa/wyroby nieorganiczno-niemetaliczne, w trakcie otrzymywania których istotnym procesem jest obróbka cieplna, np. spiekanie lub prażenie.
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 03, 2009, 16:52:41 » |
|
Moja wypowiedz tez byla ironiczna.
Na diodach osobiscie sie nie znam, chlop ciagle cos o holendrach czyta i mi mowil. Widmo diody Warm White to raczej swiatlo niebieskie, nie zielone. "To sie nie nadaje do akwarium" - to samo o swietlówkach mówili ludzie w epoce zarówek. Nie wiem czy ił to glina czy nie, wydaje mi sie ze tak. Znajomy hydrobiolog mi pokazywał ten cudowny grunt i uparcie mowi ze to "niby-ceramika".
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 17:53:51 wysłane przez Female_Raziel »
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2009, 17:49:05 » |
|
Wolnoc Tomku w swoim domku,
EOT
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2009, 18:17:29 » |
|
Female_Raziel Nie chodzi o to że nie możesz mieć racji. Chodzi mi tylko o pewność z jaką wypowiadasz słowa, które obronić możesz tylko "chłop ciągle coś o holendrach czyta i mi mówił" albo "znajomy hydrobiolog mi pokazywał(...)"niby ceramika"". Gdybyś podała jak born2bewild definicje encyklopedyczne, względnie linki do for - wtedy możesz ORZEKAĆ. A tak... co najwyżej zapodajesz temat do ciekawej dyskusji ale absolutnie nie masz podstaw by trwać w takim przekonaniu (tzn masz prawo ale.. ) Reasumując zapodaj jakąś głębszą myśl Twojego znajomego na temat podłoża niby ceramicznego i jakieś dowody na to że światło diód warm white jest tak samo dobre jak świetlówek akwarystycznych. Lub jeśli to zbyt wysoka poprzeczka - zwykłych świetlówek stosowanych w pokrywach akwariowych. W innym wypadku radzę Ci stosować wypróbowane rozwiązania i te polecane na forum. A przynajmniej nie powodować u innych wrażenia że pomimo że pytasz - i tak wiesz wszystko najlepiej. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2009, 18:27:21 » |
|
Dla mnie straasznie dużo kombinowania w tym akwarium. Za dużo. Filtry podżwirowe itp? Cóż, wydaje mi się, że to kwestia podłoża (piasku) i tak jak szymon polecam rośliny o rozbudowanym systemie korzeniowym i pod spód substrat / ziemię. Myślę, że przyczyną nie jest brak płukania filtra czy odmulania: ja nie odmulam od 3 miesięcy, filtr tak jak mi się zachce wyczyszczę (chyba że awaryjna sytuacja jakoś) i jest okey. ale to plusy akwarium low-tech. I gdybym miała wybierać instalację filtrów podżwirowych, super wydajnej filtracji itp a odpowiednei podłoże i rośliny które "Robią to za Ciebie" to zdecydowania wybieram to drugie rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 03, 2009, 21:12:51 » |
|
Female_Raziel - pani ekspert, zeby wszystko bylo jasne chcialbym wyjasnic pare spraw nt LED'ow :
a) Jednostki wykonywaly owe oswietlenie i proszę zauwazyc ile osob zaprzestalo odpisywac na posty tego typu (o czyms to swiadczy imo). b) Jednym to dziala drugim nie... c) przez 2 tygodnie mialem oswietlenie na bazie led'ow - rezultat= rosliny zaczely mi padac. d) Wykonanie takiego oswietlenia jest drozsze niz to warte (uwzgledniajac koszty utrzymania). e) z mojej strony to juz koniec pisania na temat LED'ow ! kazdy ma swoje poglady, ja zaczne sie zastanawiac nad ledami za pare ladnych lat... co nieoznacza ze nie bede przygladal sie jak to robia inni... jezeli pani sie uda i bedzie to 'udokumentowane' moze byc pani pewna ze bede sie bacznie przygladal rozwojowi takiego akwarium
pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 04, 2009, 06:07:45 » |
|
Zwyczajnie nie jestem konserwatywny, bo zajmuje sie tym od niedawna. Led ma ta zalete ze zajmuje malo miesca, co jest dla mnie wazne (wcisnij 40w w pokrywe 50x30). Kiedy dorobie sia malego baniaczka ze specjalna dedykacja dla ciebie przeprowadze eksperyment - akwarium na Ledach.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 04, 2009, 07:20:57 » |
|
Female_Raziel Tak z ciekawości. Jesteś samicą czy samcem? Bo raz wypowiadasz się jak laska a drugim razem używasz rodzaju męskiego..
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 04, 2009, 11:51:50 » |
|
Bo to jest para i piszą naprzemiennie, o czym była mowa już kiedyś. To jest obojnak, jak jakiś ślimak albo dżdżownica.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 11:54:31 wysłane przez Muchomorek »
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 04, 2009, 13:55:51 » |
|
1) Muchomorek - nie przypominam sobie zebym cie kiedys obraził. 2) Pisze po mesku z przyzwyczajenia, w codziennej mowie tez tak mowie. Zwyczajnie spotykam sie z kobietami bardzo sporadynie. 3) Mamy osobne konta i nie wiem niby gdzie bylo powiedziane, ze piszemy wspólnie. 4) Jak masz jakies poczucie misji?
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 04, 2009, 15:29:32 » |
|
1) Muchomorek - nie przypominam sobie zebym cie kiedys obraził.
Patrz również. Na diodach osobiscie sie nie znam, chlop ciagle cos o holendrach czyta i mi mowil.
Swiderki ostatnio wprowadziłam.
W związku z tym sobie zażartowałem, jeśli dotknąłem jakiegoś Twojego problemu, to bardzo przepraszam. Było napisane, że macie wspólne akwarium, więc wyciągnąłem wnioski. Dobrze jest jednoznacznie wiedzieć z kim się pisze, bo się nie widzimy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 16:54:06 wysłane przez Muchomorek »
|
|
|
|
|
|