Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewecie a kosiarki?  (Przeczytany 4915 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Maj 28, 2009, 20:27:53 »

Czy ktoś z Was Trzyma u siebie w akwarium krewetki (wielkości Red Cherry) razem z podrośniętymi kosiarkami?
Zależy mi aby do ogólnego akwa dodać jednak krewetki, a że ostatnio okazało się, że moje papuzie nie są jednak jakimiś specjalnymi agresorami- całkiem miło przyjęły i pozwalają koło siebie pływać piątce gupików więc zaszły podejrzenia, że to jednak raczej nie one kiedyś zjadły mi krewetki.... tylko może kosiarki? Papuzie nie są tak zwinne...za to kosiarka wszędzie wpłynie i jest niezwykle zwinna. Kwestia tylko jakiej wielkości ma pyszczek, bo to trudno zauważyć.

W sumie jak ktoś ma warunki to mogę oddać 5 kosiarek(Biała Podlaska-ewentualnie Wawa). Dam jeszcze zaraz ogłoszenie...

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2009, 14:16:52 »

Kosiarki są wegetarianami więc nie powinny zjeśc kreweci.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2009, 15:39:28 »

"Kosiarki są wegetarianami" - Moje nie.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2009, 15:54:01 »

A co jedzą?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2009, 15:59:08 »

Mocno się zastanowiłem i stwierdzam, że nie znam wegetarian wśród ryb, chyba że ryby planktonożerne (na samym początku  Grin).
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2009, 16:11:00 »

Moje jadły tylko roślinne.Poza tym jadły prawie same glony więc myślałem,że są wege.Oj to moje łączenie faktów  Roll Eyes
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2009, 18:30:52 »

Moje kosiarki nie ruszają kreweći (red chery)  Grin
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2009, 18:54:30 »

Mięsem kosiarki na pewno nie gardzą. Dziś karmiłam ugtowanymi kawałeczkami kurczaka swoje papuzie a spadającymi drobinkami nie gardziły ani kosiarki, ani kiryski, ani gupiki. Jednak gupikom mocno wzdęło brzuszki po kurczaku, albo poprostu tak dużo zjadły, choć ciężko było się dorwać. Jutro zobaczę czy już są normalnie smukłe.
Co do kreweci- nie znając nadal ich stosunków z kosiarkami dałam 9 sztuk do akwa ogólnego. No i kilka dni później nadal jakieś widziałam w zaroślach...ale ostatnio już nie widuję. Będę jednak próbowała dalej, bo i tak sporo red'ek w krewetkarium się rodzi.
A mam takie pytanie. Co do niektórych odmian krewetek bezwzględnie zaleca się nie podwyższanie temperatury powyżej 25*C , czy red'ki też są na to takie wrażliwe? U mnie w ogólnym akwa jest temp. 27* ...może to je wykańcza?? Czy u kogoś red'ki egzystują w takiej temperaturze?

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2009, 20:27:49 »

U mnie mają 28 i wszystko jest ok.
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2009, 21:26:05 »

kosiarki nie sa wegetarnami ale mysle ze krewetki powyzej 0,5cm na pewno sie nie chwyca raczej nie uganiaja sie za narybkiem tudziez mlodymy ani tym bardziej starszymi krewetkami, wiem to z wlasnego doswiadczenia mam 112l w nim 4 dosc juz wyrosniete kosiarki pomyslnie rozmnazaja mi sie rowniez w tym akwarium krewetki red cherry oraz drobniczki nigdy nie zauwazylem zadnej agresji ze strony kosiarek,czasem wyglada jakby tlukly sie miedzy soba ale w 99% jest to ichtaka zabawa zwana kosiarkowym berkiem chyba kazdy kto mial kosiarki wie o co mi chodzi ;]
jesli hodowales pielegnice papuzie razem z krewetkami to jestem prawie pewien ze to wlasnie one zjadaly twoje krewetki. pielegnice w zwyczaju maja polowanie na narybek ,male skorupiaki i inne zywe pokarmy.

edit: wysoko temperatura zazwyczaj przyspiesza szybkosc zycia wiekszosci fauny ktora zyje w nizszej temperaturze ,krewetki r chery tez kiedys chodowalem w 25l akwa o pokrywie z 25W zarowka zwykla co zwiekszalo mocno temperature ,krewetki mnozyly sie szybko lecz rownie szybko znikaly...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 21:28:44 wysłane przez gibonek » Zapisane

amazonius fanaticus
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2009, 16:54:25 »

Co do temperatury to warto poczytac ich wymagania tam wszystko naprawde b. ladnie jest opisane...
Co do kosiarek i RC, to z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze kosiarki nie zjadaja krewetek, mozna by rzec, specjalnie. Chodzi mi o to ze kosiarki sa rybami bardzo ciekawskimi i wszystko je interesuje, wiec taka krewetka jest bardzo interesujacym obiektem Wink przez okres przez jaki mam krewetki i kosiarki tylko raz zauwazylem ze kosiarka polknela mloda krewetke (okolo 3 mm), nie wygladalo to jak atak tylko tak jak by zrobila to z nudow Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: