Witam. Moje akwa wystartowało jakieś 3 tygodnie temu. Od tego czasu zmieniłem oświetlenie, uruchomiłem co2, dosadziłem roślin. Wszystko zaczyna rosnąć dobrze aczkolwiek niektóre z roślin wykazują jakieś "problemy" - żółknięcie liści, nekrotyczne dziury, więdnięcie. Oczywiście czytam forum, także ten dział ale np. żółknięcie liści występuje przy wielu niedoborach a mnie ciężko ocenić co to może być. Nie mam niestety jeszcze testów poza pH/KH/GH/NO3. Oto wyniki testów, które przeprowadziłem przed chwilą:
pH: 7
NO3: 8(5-10) (ciężko mi ocenić bo to test Zooleka, ale bliżej 10)
GH: 13
KH: 12
Nawożę dzienną porcją potasu, były już dwie wymiany wody (po 1/3 objętości), dodane proporcjonalnie mikro i makro firmy Aquabotanique+potas.
Światło: 0,8W/L, aktualnie przez 8 godzin (docelowo 12), CO2 tak samo. Filtr kaskadowy z gąbką, żwirem i węglem.
Zdjęcia, które poczyniłem przed chwilą. Widać żółknięcie szerokolistnej rośliny, zielenienie czerwonej, obumieranie kabomby i dziwne brunatne kulki nitek na mchu jawajskim (to zapewne glon..)
Dodam że akwarium powoli dojrzewa. W środku dwa Gupiki+trzy Zbrojniki (docelowa obsada będzie zupełnie inna) na dniach chciałbym wpuścić 2-3 krewetki, za tydzień zacznę sukcesywnie dodawać ryby z docelowej obsady.
Będę bardzo wdzięczny za sugestie co powinienem zrobić aby poprawić kondycję roślin, czego za dużo, czego za mało.