Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Prosba do ekspertow o rozpoznanie niedoborow u roslin (zdjecia)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosba do ekspertow o rozpoznanie niedoborow u roslin (zdjecia)  (Przeczytany 3996 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« : Maj 29, 2009, 20:55:02 »

Witam. Moje akwa wystartowało jakieś 3 tygodnie temu. Od tego czasu zmieniłem oświetlenie, uruchomiłem co2, dosadziłem roślin. Wszystko zaczyna rosnąć dobrze aczkolwiek niektóre z roślin wykazują jakieś "problemy" - żółknięcie liści, nekrotyczne dziury, więdnięcie. Oczywiście czytam forum, także ten dział ale np. żółknięcie liści występuje przy wielu niedoborach a mnie ciężko ocenić co to może być. Nie mam niestety jeszcze testów poza pH/KH/GH/NO3. Oto wyniki testów, które przeprowadziłem przed chwilą:

pH: 7
NO3: 8(5-10) (ciężko mi ocenić bo to test Zooleka, ale bliżej 10)
GH: 13
KH: 12

Nawożę dzienną porcją potasu, były już dwie wymiany wody (po 1/3 objętości), dodane proporcjonalnie mikro i makro firmy Aquabotanique+potas.
Światło: 0,8W/L, aktualnie przez 8 godzin (docelowo 12), CO2 tak samo. Filtr kaskadowy z gąbką, żwirem i węglem.

Zdjęcia, które poczyniłem przed chwilą. Widać żółknięcie szerokolistnej rośliny, zielenienie czerwonej, obumieranie kabomby i dziwne brunatne kulki nitek na mchu jawajskim (to zapewne glon..)
Dodam że akwarium powoli dojrzewa. W środku dwa Gupiki+trzy Zbrojniki (docelowa obsada będzie zupełnie inna) na dniach chciałbym wpuścić 2-3 krewetki, za tydzień zacznę sukcesywnie dodawać ryby z docelowej obsady.

Będę bardzo wdzięczny za sugestie co powinienem zrobić aby poprawić kondycję roślin, czego za dużo, czego za mało.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2009, 14:59:50 »

Mogę Ci jedynie podpowiedzieć co wg mnie można poprawić aby było lepiej bo nie będę strzelać w nadmiary/niedobory: dawkowałabym CO2 całą dobę oraz zrezygnowałabym z nawożenia tak młodego akwarium poza potasem. Przydałoby się sprawdzić poziom fosforu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 15:02:21 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 15:43:00 »

Dziękuję za radę. Nitki widoczne na pierwszym zdjęciu po lewej stronie (te jasne) niestety opanowują wszystkie kępki mchu na korzeniu i za chwilę ciężko będzie dojrzeć czy hoduję mech czy glon.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2009, 23:01:38 »

dodatkowo zmniejszyłbym przepływ wody przez filtr. przynajmniej do czasu aż obsady nie przybędzie. jeśli ma to być baniak roślinny to niech ten przepływ będzie jak najmniejszy. jeśli baniak "ogólny" to im większy przepływ tym  lepiej.

cos wspominałeś o testach na potas. typowo akwarystycznych nie ma. a jak nawozisz tym potasem?
przy okazji jak będziesz robił kolejne testy wody w zbiorniku to zrób też te same testy wody którą wlewasz (no chyba że to RO) 

0,8 W/L to dużo. jeśli masz możliwość tak sterować oświetleniem by tylko przez część okresu świetlnego paliły się wszystkie rury to tak zrób (np 10 h  = 04,w/L w tym 6 h = n 0,8 W/L

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2009, 18:48:44 »

szymonw
Zastosowałem rady Emi - odłączyłem wyłącznik czasowy spod CO2, nawożę słabiej ale całą dobę (2 bąbelki na sek.) Zrobiłem wczoraj podmiankę prawie połowy wody, nie dodając żadnych nawozów poza potasem. Poziom fosforu zmierzę jak kupię dodatkowe testy JBLa.
A co do Twoich rad - zmniejszyłem przepływ AquaClear'a na minimum. Nie wiem czy nie nadaje sie do czyszczenia ponieważ widzę że gąbka na wierzchu (wkład) jest praktycznie czarna. Ma to być baniak ogólny z naciskiem na roślinny Wink Będzie w nim para małych Pielęgnic, kilka Babaulti i kilka mniejszych ryb-taki plan, a rośliny mają grać w baniaku główną rolę.

Nawóz potasowy posiadam takowy: http://allegro.pl/item629380053_aquabotanique_plantaactiv_aquapotas_250ml.html
Dozuję wg. wskazań 1ml dziennie, przy podmianie 5ml.
RO nie posiadam. Znajomy mi polecał zestaw do RO za 150zł ale nie jestem przekonany - czy to może być rzeczywiście takie tanie?

Wg. rady zmieniłem sposób świecenia. Mam 0,5W/L na jednym wyłączniku i 0,3W/L na drugim. Więc ustawiłem 6godz 0,8 i 4godz 0,5. Najbliższe wartości tych, które zaproponowałeś.
Ponieważ - podobno - w akwarystyce trzeba być cierpliwym, teraz będę czekał wyników Smiley W miedzyczasie zrobie dodatkowe testy wody gdy je dostanę.
Bardzo dziękuję za porady.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2009, 09:03:12 »

Przy okazji: wiecie może co jest składnikiem takiego Aquapotasu?
Ja dozuję potas w formie K2so4 i czasem KNO3(ale wiadomo,tutaj nie należy przesadać). Przyznam że ze względu na rzadkie (raz na miesiąć) podmiany obawiam się troszkę o akumulację siarki (mimo że daję połowę dawki zalecanej przez kalkulator) Czy uważacie że taki aquapotas były bezpieczniejszym dodatkiem od soli?

ps. Agnus, jakbym na Twoich zdjęciach swoje rośliny przed miesiącem widziała..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2009, 10:01:26 »

potas w Aquapotasie to najprawdopodobniej KHC03. tak na 99%. stuprocentowej pewności nie ma. robiono nawet testy kH, gdyż weglan potasu po dodaniu powinien podnosić wskazania tego testu. ale z tego co pamiętam jednoznaczne odpowiedzi nie padły czy jest to czysty weglan potasu czy dodatkowo uzupełniony o potas w innej formie.

natomiast z tego co wiem producent podaje, że nawóz ten nie zawiera siarczanów czyli K2SO4 w nim nie ma.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2009, 13:55:55 »

Czyli który rodzaj nawozu w moim wypadku byłby bardziej poządany? Aquapotas?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2009, 13:58:38 »

Zasłyszałem jednak że sole są generalnie bardziej wskazane ponieważ wiadomo co się daje do wody a w przypadku preparatów nigdy nie wiadomo co tam domieszali..

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2009, 16:48:19 »

U mnie lotos tygrysi ma takie same ubytki...

Chętnie pośledzę ten wątek... Ja nie nawożę potasem, daję Sera CO2 tabs z dyfuzora co 2 dni. NIe pojawiają się dalsze ubytki... zobaczymy...

Ale potas trzeba będzie kupić - moje akwa ma prawie 3 miesiące... testy są w porządku...

I consider myself as a one fish wolf pack
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2009, 22:52:26 »

Czyli który rodzaj nawozu w moim wypadku byłby bardziej poządany? Aquapotas?

to nie tak. odnośnie nawożenia nie ma praw bezwzględnych. to co mogę ci poradzić to to, że tak jak na początku zwykle dozuje się potas bo to pierwiastek "w uproszczeniu" budulcowy i jego przedawkowanie jest w skutkach  mało 'zabójcze" to z czasem lepiej IMO  podawać wszystkie makro zbilansowane - czyli np PG makro lub lub makro PA

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: