Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki w akwa.  (Przeczytany 10640 razy)
Callanthe
Nowy
*

« : Maj 29, 2009, 22:49:47 »

Od jakiś 2 miesięcy co kilka dni wyławiam z mojego akwa jednego ślimaka. Czyściłam już całe akwa łącznie ze żwirkiem, filtrem, grzałką itd., ale ślimaki nadal się pojawiają. Czy polecacie jakieś środki do zwalczania ślimaków w akwarium? Proszę o pomoc. Jeśli już gdzieś był taki wątek, przepraszam.

Callanthe.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 22:56:35 wysłane przez Callanthe » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2009, 22:55:48 »

Kiepska sprawa. Zapewne masz plagę Zatoczków. Chemii na ślimaki nie znam. Podobno dobrym sposobem jest wabienie ich na liść szpinaku itp a potem eksterminacja. Bocje Wspaniałe zjadają ślimaki. A także Anty-Slimaki o ślicznej nazwie "Helena" Smiley

Callanthe
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2009, 23:02:25 »

Dzisiaj była w sklepie zoologicznym w M1 w Poznaniu i spytałam się ekspedientki czy są jakieś środki do zwalczania ślimaków w akwarium, powiedziała mi jedynie, że są takie środki (ale nazwy nie podała) i ślimaki, które zjadają inne ślimaki. I mnie trochę zmartwiła.
Czy ślimaki składaj ikrę?

Pozdrawiam,
Callanthe.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2009, 23:50:14 »

Ślimaki składają jaja, albo rodzą żywe malutkie ślimaczki. Chemię odradzam, najczęściej są to związki miedzi, trujące ryby również.
Ślimaki można pokochać  Wink Ja mam 5 rodzajów. Sprawdzałem dzisiaj, rosną mi dwa razy szybciej niż w jeziorze.
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2009, 08:22:27 »

Na plagę ślimaków polecam "Anentome Helena" (bardzo fajny i ładny ślimaczek "zabójca").

Lepiej nie używać chemii, a dla Bocji Wspaniałej trzeba mieć duże akwarium.

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2009, 12:44:33 »

Daj spokój slimakom, zapewniają naturalną równowagę i bywają pozyteczne. Nie przekarmiaj tylko, to populacja będzie sie utrzymywać na tym samym poziomie - sprawdzone od lat.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2009, 12:59:57 »

Tez lubie slimaki. Mam zatoczki, rozdetki, swiderki, Heleny i Ampularie. Tworza łancuch pokarmowy i zjadaja resztki. Jesli bedziesz je karmil nic nie zniszcza. No, moze poza Ampularia, która potrafi podnosic kamienie jelsi znajdzie pod nim papu.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Callanthe
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2010, 14:23:56 »

Niestety w moim akwarium nadal są te ślimaki i powiem szczerze, że nie przepadam za bardzo za nimi.. Codziennie wyławiam już teraz kilka i nadal one się pojawiają. Kilkanaście razy czyściłam już akwarium i za każdym razem one są  Huh. Nic na nie nie działa..
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2010, 16:27:53 »

Uzyj baterii 4,5V i podlaczonych do niej dwoch kabelkow miedzianych na 2-4 godziny. Nastepnego dnia podmien wode. Jakby znowu sie pokazaly to powtorz "kuracje".
A jesli masz np. krewetki to nie stosuj tej metody z bateria.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 17:56:18 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2010, 23:43:49 »

Lepsza bod baterii będzie bocja wspaniała tak się nazywa bo pewnie dlatego że zjada ślimaki. Ja miałem plagę ślimaków kupiłem bocję i zostały mi same muszle po ślimaczkach.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Callanthe
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2010, 17:44:44 »

baniakmaniak - myślałam nad kupnem bocji wspaniałej, ale mam akwarium 60l. Nie wiem czy ta rybka nadaje się do mojego akwa. Pytałam się pana w zoologicznym sklepie i pan też mi ją właśnie polecał. Powiedział, że jeżeli kupię tą bocję zje mi wszystkie ślimaki, ale podobno rosną duże. Na końcu stwierdził, że "rybka urośnie taka na ile będzie miała miejsce"  Huh.
Trochę szkoda, jeżeli rybka miałaby się męczyć w akwa.

Skład mojego akwa:
5 neonków innesa,
3 gupiki
1 danio
3 zwinniki jarzeńce
1 kardynałek
1 kardynałek 'biały' (nie pamiętam dokładnej nazwy)
kksysiu
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 03, 2010, 19:13:26 »

wlasnie tez mialem problem ze slimakami. bocja rozwiązała problem. faktem jest ze wyrosnie do sporych rozmiarow. ale mysle ze jedna bocja nawet w srednim akwarium poradzi sobie.

Krzysiek. Pozdrawiam
-----------------------------
240 l.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 03, 2010, 20:41:21 »

dla bocji to absolutnie za mały litraż  Tongue

kup slimaka Helena, on rozprawi sie w najbezpieczniejszy sposób z slimakami. Sam rozmanaza sie w bardzo ograniczony sposób a jak juz wyżre wszystkie slimaki to bedzie głodował i przestanie sie rozmnazac.. Nie masz sie co obawiac plagi Helenek Wink

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 03, 2010, 20:42:35 »

wlasnie tez mialem problem ze slimakami. bocja rozwiązała problem. faktem jest ze wyrosnie do sporych rozmiarow. ale mysle ze jedna bocja nawet w srednim akwarium poradzi sobie.
bocji nietrzyma sie pojedynczo to stadne rybki  Undecided
pomijam już trzymanie w zaciasnym akwarium duzych ryb bo chyba to oczywiste zetak sie nie robi  Tongue
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #14 : Marzec 03, 2010, 20:43:30 »

baniakmaniak - myślałam nad kupnem bocji wspaniałej, ale mam akwarium 60l. Nie wiem czy ta rybka nadaje się do mojego akwa. Pytałam się pana w zoologicznym sklepie i pan też mi ją właśnie polecał. Powiedział, że jeżeli kupię tą bocję zje mi wszystkie ślimaki, ale podobno rosną duże. Na końcu stwierdził, że "rybka urośnie taka na ile będzie miała miejsce"  Huh.
Trochę szkoda, jeżeli rybka miałaby się męczyć w akwa.

Skład mojego akwa:
5 neonków innesa,
3 gupiki
1 danio
3 zwinniki jarzeńce
1 kardynałek
1 kardynałek 'biały' (nie pamiętam dokładnej nazwy)

masz złą obsadę Sad Pan ze sklepu nie jest akwarystą tylko sprzedawcą nie zna się na rybach - jego cel doradzić z zyskiem dla sklepu nie dla klijenta
Za dużo pokarmu za dużo syfu w akwa. lepiej poczytaj skąd się biorą zatoczki Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 20:55:04 wysłane przez djdzej555 » Zapisane

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: