Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki w akwa.  (Przeczytany 10627 razy)
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Marzec 03, 2010, 20:55:29 »

Ja właśnie chcę wprowadzić sobie do akwarium kilka świderków i helenkę aby miała co jeść i regulowała populację  tych pierwszych Wink Ślimaki w akwarium są bardzo przydatne Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #16 : Marzec 03, 2010, 21:06:06 »

Bocje i pielęgnice i ani jednego ślimaka od rozpoczęcia w akwarium nie widziałem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 21:16:09 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #17 : Marzec 03, 2010, 21:07:13 »

Thedevil ale oczywiście jeśli w stanie kontrolować populację  Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Marzec 03, 2010, 21:29:06 »

Thedevil ale oczywiście jeśli w stanie kontrolować populację  Wink

ale to jest tak Wink mamy ślimaki, które się rozmnażają  i są wegetarianami oraz te drapieżne Wink jeśli pierwszych mamy plagę to zjedzone zostaną przez Helenki, wtedy wzrasta nam populacja Helenek bo sobie myślę, że OMG jak zarąbiście tyle żarcia Cheesy a tu wszystko zjedzone i obumierają Helenki Cheesy
Oczywiście nigdy nie jest tak , że zjedzą wszystkie świderki i nigdy nie jest tak, że padną wszystkie Helenki więc mamy równowagę Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #19 : Marzec 03, 2010, 21:37:01 »

Thedevil ale oczywiście jeśli w stanie kontrolować populację  Wink

ale to jest tak Wink mamy ślimaki, które się rozmnażają  i są wegetarianami oraz te drapieżne Wink jeśli pierwszych mamy plagę to zjedzone zostaną przez Helenki, wtedy wzrasta nam populacja Helenek bo sobie myślę, że OMG jak zarąbiście tyle żarcia Cheesy a tu wszystko zjedzone i obumierają Helenki Cheesy
Oczywiście nigdy nie jest tak , że zjedzą wszystkie świderki i nigdy nie jest tak, że padną wszystkie Helenki więc mamy równowagę Wink

Oby, przyrody nigdy nie da się okiełznać  Wink masz przykład Smiley))  :

http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Plaga-egipska-w-Australii-Z-nieba-spadl-deszcz-ryb,wid,12031095,wiadomosc.html

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
Callanthe
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 04, 2010, 14:16:56 »

baniakmaniak - myślałam nad kupnem bocji wspaniałej, ale mam akwarium 60l. Nie wiem czy ta rybka nadaje się do mojego akwa. Pytałam się pana w zoologicznym sklepie i pan też mi ją właśnie polecał. Powiedział, że jeżeli kupię tą bocję zje mi wszystkie ślimaki, ale podobno rosną duże. Na końcu stwierdził, że "rybka urośnie taka na ile będzie miała miejsce"  Huh.
Trochę szkoda, jeżeli rybka miałaby się męczyć w akwa.

Skład mojego akwa:
5 neonków innesa,
3 gupiki
1 danio
3 zwinniki jarzeńce
1 kardynałek
1 kardynałek 'biały' (nie pamiętam dokładnej nazwy)

masz złą obsadę Sad Pan ze sklepu nie jest akwarystą tylko sprzedawcą nie zna się na rybach - jego cel doradzić z zyskiem dla sklepu nie dla klijenta
Za dużo pokarmu za dużo syfu w akwa. lepiej poczytaj skąd się biorą zatoczki Wink

Dlaczego mam złą obsadę? Co z nią nie tak?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 04, 2010, 15:42:24 »

masz tam same gatunki ławicowe ktre w tak małych grupkach nienajlepiej sie czują, dokup po ok 10 szt z 2 wymienionych gatunków a reszcie poszukaj innego akwarium

np 15 neonków i 13 zwinników Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 15:44:50 wysłane przez Pethro » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #22 : Marzec 04, 2010, 15:45:48 »

Mi wydaje się że 60 l jest za małe na 20 ryb w dwóch ławicach... ograniczyłbym się do jednej

Devon
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 05, 2010, 13:14:34 »

Najlepszy sposób na pozbycie się ślimaków to kupno nowego akwarium Cheesy
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 05, 2010, 13:25:33 »

u mnie Helenka rozwiązala problem, ślimaki są ale w umiarkowanych ilościach, aż zastanawiałem się czy nie założyć ślimakarium żeby helenki miały co jeść Smiley
sassi91
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 05, 2010, 13:42:57 »

Witam ! Na wstępie chce zaznaczyć że jestem początkująca ale nie zielona w temacie akwarystyki Smiley
Mam problem ze ślimakami...
Wszystko było ok dopóki nie postanowiłam kupić nowych roślinek  Sad Przywiozłam roślinki do domku baaardzo dokładnie obejrzałam szukając jakichkolwiek intruzów. Po tym zabiegu włożyłam rośliny do akwarium i było wszystko pięknie ładnie. Po około tygodniu może dwóch zobaczyłam pare ślimaków w akwa i natychmiast je wyciągnęłam. Przez 2 miesiące nie było mnie w domu i to co zobaczyłam po powrocie po prostu mnie zmroziło SadSad CAŁE AKWARIUM BYŁO W ŚLIMAKACH ;( nie wiele myśląc spróbowałam starych sposobów (gotowana marchwe na sznureczku, zielony ogórek pod talerzykiem) niestety to na nic Sad
Nie wiem co robić. Nie chcę truć rybek chemią. Czytam w poprzednich postach o ślimaczku Helenie. Niestety w moim mieście nie mogę go kupic bo najnormalniej w świecie nie ma Sad Nie będę kupowała bocji bo kupując ją dojdzie do przerybienia Sad Nie wiem co robic ... POMOCY Sad

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 05, 2010, 16:27:20 »

Ja bym na twoim miejscu wyciągał ręcznie nadmiar ślimaków.
Gdzie mieszkasz? może jakiś miły akwarysta odda Ci kilka helenek ? Wink

sassi91
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 05, 2010, 20:40:22 »

Wydaje mi się że uda mi się jakoś załatwic Smiley dziś rozmawiałam z wujem i mówił że porozmawia ze znajomym Smiley
Bardzo dziękuje za rade ! Dzisiaj już "wyłapałam" ile się da Cheesy zobaczymy na jak długo wystarczy ! Pozdrowienia

sumik
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Marzec 09, 2011, 23:31:20 »

Witam. Ja też od niedawna goszczę w swoim akwa 112L ślimaczki, coraz więcej ich jest, bo to się mnoży strasznie z dnia na dzień. Od razu nadmieniam że gotowanie żwiru, szczotkowanie akwarium, czyszczenie filtra regularnie, nic to nie da. Te jajeczka są wszędzie, na filtrze, na roślince, na szybie, one są wszędzie, tego się tak łatwo nie wytępi. Odradzam stosowania chemii. Polecam jak już wyżej wymienili zainstalowania Bocji wspaniałych do akwarium, minimum 2szt, bo to są rybki stadne. Jeszcze efektu nie mam, bo najpierw musze zrobić porządek w dolnej obsadzie, ale to jest dobry pomysł i chyba jeden z najbardziej z rozsądnych rozwiązań.
Pozdrawiam
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Marzec 11, 2011, 11:23:24 »

akwa 112L
...
zainstalowania Bocji wspaniałych
...
jeden z najbardziej z rozsądnych rozwiązań.
Nie, w takim akwarium to nie jest rozsądne rozwiązanie. Są przecież mniejsze gatunki bocji. I poza tym 2 sztuki to żadne stado w przypadku bocji. A. helena jest rozsądnym rozwiązaniem w takim małym szkle.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: