|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2009, 14:51:45 » |
|
Masz bardzo malo swiatla i jeszcze przysloniete bardzo roslinami. Mozna posadzic te nurzance w 1 lub2 grupach i skierowac liscie tak by nie zaslanialy swiatla. Zwir za gruby, bardzo niewiele roslin. Co to za klatka, za co te rybki wzadziles(as) do tego "karceru" ? Jak na takie niewielkie akwarium masz troche za duzo ryb i niektore musisz oddac bo sa stanowczo za duze na ten litraz. otosek ryba stadna min 5,6 szt, wiec uzupelnij molinezja ryba stadna, ale rosnie za duza do Twojego litrazu glonojad tez do oddania
|
|
|
|
|
|
|
Neurochirurg
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2009, 15:05:45 » |
|
Bojownik będzie miał krótki żywot przy brzankach sumatrzańskich. Molinezje trochę za duże na ten litraż. Glonojad syjamski absolutnie za duży
|
|
|
|
Nic na siłę. Weź większy młotek!
|
|
|
haes
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2009, 15:12:26 » |
|
po pierwsze to dzieki wam za opinie:) To nie jest klatka, od środka może wyglądać strasznie ale na zewnątrz jest porośnięte mchem jawajskim i ryby bardzo chętnie tam przebywają:) Bojownik z brzankami żyje dobrze od prawie miesiąca nie było żadnych bójek więc wnioskuję że, dalej będą żyć w zgodzie:) A na otoski zbieram chajs, niestety są drogie trochę 8zl/szt. O jakiej mocy świetlówka by była najlepsza?
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 31, 2009, 16:34:59 » |
|
swiatło 30W,by było dobre.
|
|
|
|
|
|
|
Albixxx
Zainteresowany
Może kiedyś...
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 31, 2009, 18:10:45 » |
|
tło za jasne- daj jednolite ciemne bo te twoje -absolutnie beznadzieja. A co do obsady to tak: otoski, kiryski to ryby stadne min 5 szt. Masz trochę gruby żwir na podłoże ale to moje zdanie
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2009, 19:36:42 » |
|
Brzanki Sumatrzańskie i Bojownik/Molinezje? Uuu... Radzę od razu kupić zapasowy zestaw płetw dla tych ryb. Brzanki S. to śliczne rybki ale wyjątkowo wredne i czepialskie. Da się je trzymać jedynie z krótkopłetwymi rybami, żadnych weloniastych i "łopoczących" bo to działa jak płachta na byka dla Brzanek.
Odnośnie zbiornika: Przytnij Nurzańce bo światło n ie dochodzi do dna. Tym bardziej że jest za słabe. Musisz mieć conajmniej 30W, proponuję zainwestować w świetlówkę albo dwie. Żwirek taki sobie ale to kwestia gustu. Tak samo tło też takie sobie (jeśli jest w ogóle). Do termometru się nie przyczepiam sam tak mam ale u mnie podyktowane jest to tym że sprawdzam wahania temperatury, zbiornik niedawno powstał. Lepiej usunąć termo w głąb zbiornika by nie walił po oczach. Powodzenia.
Tak jak ktoś już proponował - zmień obsadę. -4 gupiki -3 molinezje -2 otoski -kirys -bojownik -glonojad syjamski To oddania te ryby. Za mały litraż. Potem możesz dołożyć jeszcze kilka Neonów i ślimaka.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 19:40:40 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 31, 2009, 20:12:21 » |
|
Przede wszystkim zrób porządne zdjęcia bez lampy i przy zgaszonym świetle w pokoju. Trochę zupa rybna, tak jak inni zwracają uwagę. Teoretycznie brzanki powinny podgryzać bojownika i molinezje. Chyba że się polubiły . Tło faktycznie za jasne i trochę brakuje niższych roślin. Ogólnie jednak nie najgorzej. Myślę, że parę zmian i poprawek i będzie bardzo ładnie. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 31, 2009, 20:51:53 » |
|
No nie jest tak źle z tym akwarium.Pozostaje tylko zmiana żwirku,pare niższych roślin,tło i zmiana obsady
|
|
|
|
|
|
|
haes
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2009, 20:59:06 » |
|
Dzięki. Zrobiłem nowe zdjęcia przy zgaszonym świetle w pokoju i bez lampy, ale narodziło się nowe pytanie; jak wrzucić zdjęcie żeby było widać miniaturkę?
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2009, 21:41:39 » |
|
Wrzuć foty na www.imageshack.us i po załadowaniu się fotek wklej na foorum link przy którym będzie napisane "hotlink for forums (1)".
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
haes
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 01, 2009, 17:40:00 » |
|
ok. Nowe zdjęcia już są
|
|
|
|
|
|
|
haes
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 02, 2009, 11:55:44 » |
|
wczoraj jeden z moich neonków oddzielił się od stadka i stracił jaskrawe kolory. Dzisiaj już niestety nie żył co mu mogło być?
|
|
|
|
|
|
|
zolwiczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 02, 2009, 12:02:10 » |
|
cos mi sie wydaje ze samice bojownika go podgryzaly , ja mam problem z mieczykami juz mi zagryzly 3 neonki, jak tak dalej bedzie bade go musiala oddac...
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 02, 2009, 12:06:21 » |
|
co mu mogło być?
Zachorował... A tak poważnie: Ciężko powiedzieć. Chyba nie oczekujesz od forumowiczów że będą wróżyli z fusów. Radziłbym Ci skierować swoją troskę na pozostałe żyjące ryby. Jeśli to zaraźliwe zaraz może Ci się oddzielić całe stado i pójść śladami pierwszego Neona. Obserwuj zachowanie ryb, apetyt, wygląd. W razie kolejnych oznak - trzeba działać szybko.
|
|
|
|
|
|
|
|