Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe amano ?  (Przeczytany 3510 razy)
Archon
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 02, 2009, 21:27:25 »

Jakieś 2 miesiące, do nowo zakupionego konara przyczepiła sie jedna dorosła krewetka, konar został przy mnie w sklepie wyciągnięty ze zbiornika z krewetkami amano i red Cristal.
Po dostarczeniu wszystkich roślinek do domu, wylądowały one razem z konarem w misce z odstaną wodą. Dopiero następnego dnia w docelowym zbiorniku, podczas przekładania korzenia, w jego szczelinie dostrzegliśmy krewetkę, najprawdopodobniej amano.
Wielkie zdziwienie, radość, i wielka niepewność czy przeżyje proces dojrzewania akwarium... nie mieliśmy komu jej oddać...
Krewetek dość aktywnie przezył ten okres, nawet stracił pancerzyk który wyłowiłem przy dokładaniu kolejnych roślinek.

Dzisiaj dostrzegłem zminiaturyzowaną kopie wspomnianej krewetki, miała około jednego centymetra długości, skąd sie wzięła, nie mam pojęcia.
Biorąc pod uwage stopien trudności rozmnażania Amano jest to jeszcze bardziej zaskakujące.

Czy komuś sie udało rozmnożywszy amano w słodkiej wodzie ? (Woda 26 stopni, PH 6,5, KH ok 4)
Jak szybko rosną krewetki ? Ile tygodni moze miec taka centymetrowa krewetka? A moze to nie jest Amano ?

Fotka ewentualnej mamusi, malensto nie dało sie zfotografowac :|
http://i202.photobucket.com/albums/aa219/erykj/aqua/krewetek.jpg

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2009, 21:33:42 »

Amano nie rozmnażają się w słodkiej wodzie, gdyż larwy do życia potrzebują słonej i jest to naprawdę trudne zajęcie. Rozmnażają się w słodkiej wodzie między innymi tzw. "mini amano", które są babaultkami ale są kopią prawdziwych amano. Ta twoja na zdjęciu to amano, a ta druga krewetka pewnie została zawleczona do zbiorniku wraz z tym konarem, widocznie ją przeoczyłeś Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Archon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 22:04:25 »

Wydaje mi sie ze mało prawdopodobne jest ze przez tyle czasu nic nie zauważyliśmy w pustym akwarium.
Jak mała ona mała byc 2 miesiące temu ? I czy możliwe jest aby larwa przerzyła w takich warunkach ?

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2009, 08:20:21 »

Larwy amano mogą w słodkiej wodzie przeżyć ok 3 dni, potem giną i nie ma zmiłuj.

1 cm krewetka to już jest całkiem spora młodzież Smiley

Mnie się kiedyś tak "z niczego" pojawiła w akwarium red cherry... też jakieś 2 miesiące po posadzeniu roślin od znajomego. nawet mniejsza nić 1 cm była.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2009, 08:36:51 »

Maluch mógł też przywędrować na roślinkach. Sam piszesz, ze dokładałeś roślin do akwarium Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Archon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2009, 16:29:27 »

Skoro odpada ze to Amano to co to takiego Smiley
Mała jest raczej jednobarwna, w sumie bardziej biaława niż bezbarwno amanopodna, udało mi sie jej zrobić jedno zdjęcie które nie za bardzo wyszło...
Myślę ze to może być White Pearl lub słabo wybarwiona Red Cherry, Jak tylko uda mi sie zrobić zdjęcie to wstawię.

Ktoś wie jak szybko krewetka osiąga takie rozmiary ?

konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2009, 10:35:09 »

Może to babaulti albo jakis kundelek.  Red Chery 1cm osiągają mniej więcej po miesiącu.
Archon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2009, 21:14:40 »

Trudno mi powiedzieć, widziałem to 2 razy, dobrego zdjęcia jeszcze nie udało mi się jeszcze zrobić.
Jesli ma koło miesiąca to chyba wiem skąd sie wzięło... Musiało do mnie dotrzeć wraz z roślinkami zakupionymi na 2 końcu Polski poprzez allegro... a to chyba mało prawdopodobne aby przeżyło 4 dniową wyprawę w woreczku foliowym :>

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2009, 10:57:07 »

Krewetek dość aktywnie przezył ten okres, nawet stracił pancerzyk który wyłowiłem przy dokładaniu kolejnych roślinek.

pancerzykow nie powinno sie wylawiac tylko zostawiac jako material do budowania nowego wiekszego i przytulniejszego pancerzyka Smiley

Trudno mi powiedzieć, widziałem to 2 razy, dobrego zdjęcia jeszcze nie udało mi się jeszcze zrobić.
Jesli ma koło miesiąca to chyba wiem skąd sie wzięło... Musiało do mnie dotrzeć wraz z roślinkami zakupionymi na 2 końcu Polski poprzez allegro... a to chyba mało prawdopodobne aby przeżyło 4 dniową wyprawę w woreczku foliowym :>

ja swoich krewetek czasami rowniez nie widuje przez miesiac.
Wszystko się może zdarzyć gdy głowa pełna marzeń... Wink

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2009, 12:10:49 »

pancerzykow nie powinno sie wylawiac tylko zostawiac jako material do budowania nowego wiekszego i przytulniejszego pancerzyka Smiley

NIe koniecznie. Jeśli zauważy się, że krewetki porzuconymi pancerzykami się interesują to owszem, ale jeśli one nie są zużywane, to lepiej wyławiać, by nie zaśmiecały dodatkowo akwa

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2009, 12:16:16 »

NIe koniecznie. Jeśli zauważy się, że krewetki porzuconymi pancerzykami się interesują to owszem, ale jeśli one nie są zużywane, to lepiej wyławiać, by nie zaśmiecały dodatkowo akwa

krewetki predzej czy pozniej takim pancerzykiem sie zainteresuja Smiley - nie bede sie na ten temat rozwodzil ze wzgledu na to ze jest juz wiele podobnych tematow na forach i zawsze sa DWIE strony Wink

Archon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 20, 2009, 18:28:49 »

W końcu udało mi sie zrobić w miare dobre zdjęcie.
Krewetek w tej chwili ma około 2cm wielkości i wygląda jak na zdjęciu, może ktoś powiedzieć co ta za odmiana ?

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2009, 19:22:36 »

mi to wygląda na BABALUTI(samiec)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: