Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jak przekonać żonę do kolejnego akwarium ?? (450l)
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przekonać żonę do kolejnego akwarium ?? (450l)  (Przeczytany 13793 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Czerwiec 03, 2009, 07:24:04 »

Mam problem - a mianowicie - chcę kupić kolejne akwarium (czwarte) tym razem większe - 450l do dużego pokoju (gdzie śpimy) tylko żona się kategorycznie nie zgadza. Jak ją przekonać ?? Pokoje mam tylko 2 duży 20m2 i mały 12m2 w małym stoją 3 akwaria - 216l pod nim 50l i na przeciwległej ścianie 112l.
Obiecałem żonie, że będzie cicho... że nie będę zalewał podłogi itd... to zaczęła wysuwać argument, że nie chce mieć akwarium w każdym pokoju.... Co zrobić ?

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2009, 08:06:05 »

Wiesz, qrczę, Twoja żona i nie wiem jak Wy macie między sobą ustalone relacje..
Mogę popatrzeć na tę sytuację z boku i nie dziwię się Twojej żonie. Może rzeczywiście nie chce mieć tego akwarium - wydaje mi się, że trzeba będzie wypracować kompropmis np. zilkwidować jedno mniejsze akwarium?
Zresztą to tylko gdybanie, każda para się inaczej dogaduje. Ale powinieneś dać jej do zrozumienia, że szanujesz jej zdanie.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2009, 08:16:57 »

Kolego, masz dość małe mieszkanie Smiley i sporo akwariów...
Ja mam to samo z żoną, jedno akwarium mam schowane w szafce Smiley U mnie nawet nie ma za bardzo miejsca, żeby postawić 112l dlatego mam mniejsze baniaczki.
Trzeba oddać żonie honor, że czwarte akwarium i to takie pokaźne, jest lekką przesadą...

Zgadzam się z Atria_C - zlikwiduj dwa baniaki mniejsze baniaki i w ich miejsce daj 450l...kompromis.

I consider myself as a one fish wolf pack
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2009, 08:42:04 »

Powiedz żonie, ze za zarobione ze sprzedaży roślin z 450 akwarium pieniążki będzie sobie mogła kupić nowe buty  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2009, 09:53:47 »

Emi - i to jest super pomysł  Wink
Obiecałem likwidację 112l w zamian za te 450... ale niewiele to dało... Wiem, że mieszkanie mam małe i myślę o zakupie większego - ale same formalności kupna i sprzedaży mieszkania to 30tyś, do tego remont nowego mieszkania ok 50tyś do tego urządzenie i przeprowadzka ok 30 tyś - czyli na dzieńdobry to jest koszt ok 120tyś związany z samą tylko zmianą mieszkania - a jeszcze trzeba mieć na różnicę w cenie mieszkań... Jak bym nie liczył wychodzi za dużo...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2009, 11:31:03 »

Piterix mam ten sam problem tylko że z mężem  Smiley . Mam akwarium w kuchni 20l , w sypialnie mam 64 i kostkę , w dużym pokoju mam 200, a u dzieci też stanęło niedawno jedno. Teraz chciałam 200 zamienić na 350 czy 400 ale mąż kategorycznie odmówił argumętując że mam już dośc akwarii w domu i że sam się czuje jak w akwarium - w związku z tym że narazie jeszcze kaski nie mam na to nowe akwa to postanowiła mężowi kłutnie odpuscić i poczekać z tym na ''dogodną chwilę'' Wink . Ta chwila nadarzyła się już po paru tygodniach -   gdy mąż wpadł na pomysł (dla mnie idiotyczny) posiadania telewizora (jakiegoś tam ''specjalnego) i to na dokładkę w sypialni! - odmówiłam kategorycznie... ale po chwili zmiękłam Smiley - ok jak ty telewizor to ja nowe akwa i tak doszliśmy do chwilowego porozumienia w tej kwesti - fakt ani telewizora ani akwarium jeszcze nie ma.... ale napewno żaden telewizor w mojej sypialni stał nie będzie dopóki nowego akwarium nie zobacze Cheesy.
Obawiam się że pomysł z butami za rosliny z nowego akwarium może nie wypalić jak żona przeliczy sobie ile par butów mogła by mieć gdybyś wcale nie wystartował z tym 450L... Ale poczekaj aż ona bedzie coś chciała Wink wtedy możecie isc na ''kompromis - cos za coś''.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2009, 11:42:26 »

Emi - i to jest super pomysł  Wink
formalności kupna i sprzedaży mieszkania to 30tyś, 

Nie, ok. 15 tysięcy

do tego remont nowego mieszkania ok 50tyś do tego urządzenie i przeprowadzka ok 30 tyś

Remont to zależy jaki metraż - optymalnie 1tys. na metr kwadratowy mieszkania.

A już 30tys. na przeprowadzkę to nie wiem skąd wziąłeś? Koszty paliwa i czas Twój i energia. Można coś wynająć, ale 30 tys??? :O

I consider myself as a one fish wolf pack
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2009, 12:06:29 »

Ja mialem podobnie ze swoja zona. Tez za cholere nie chciala sie zgodzic na 450 litrow, tym bardziej, ze w pokoju stala juz dwusetka i drugie 112l. Ile sie uprosilem, ale na nic moje biadolenia. I takze mam dwa pokoje i na takie duze to juz zupelnie miejsca nie bylo. Obiecalem, ze miejsce sie znajdzie ... wymienilem wszystkie meble w pokoju, nawet dywan, a i tak jeszcze musialem czekac az ponad rok. I dopiero w tym roku bez wiedzy zony wjechalo do domu akwarium 450 litrow. Poprostu postawilem ja przed faktem dokonanym. Troche marudzila, ale mialem wyjasnienie, ze wszystkie zmiany w tym pokoju byly zrobione pod to akwarium. A i jeszcze pozbylem akwa 112l i za chwile wyleci takze 200l. Z tym ze zaraz wroci 112 dla pary paletek jako tarliskowe.
Jednym slowem ... ja mialem duzo do zrobienia ... zona NIC!!! Ale akwarium stoi  Grin.

pozdrawiam
asmi
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 03, 2009, 13:18:09 »

Bardzo ciekawa dyskusja się rozwinęła. Ja musiałem odpuścić sobie 200l, bo może się coś pod nim załamać, uszkodzić itp.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2009, 13:39:50 »

Nie, ok. 15 tysięcy
Remont to zależy jaki metraż - optymalnie 1tys. na metr kwadratowy mieszkania.
A już 30tys. na przeprowadzkę to nie wiem skąd wziąłeś? Koszty paliwa i czas Twój i energia. Można coś wynająć, ale 30 tys??? :O

Sprawdziłem dokładnie i z opłatą dla pośredników będzie około 30 tyś. (i kupno i sprzedaż - łącznie). Remont ok 65 m2 - powiniem się w 50tyś zmieścić.
30 tyś. na "urządzenie i przeprowadzka" - muszę kupić nową lodówkę, pralkę, kuchenkę itd bo to zostawię w mieszkaniu w którym teraz mieszkam...

Ja miałem najpierw jedno akwarium (216l) - naobiecywałem żonie niewiadomo czego i zgodziła się na 112l, na trzecie się nie zgodziła - ale po prostu kupiłem postawiłem i jest (ale kika dni była zła na mnie). Miałbym gdzie postawić te 450l w dużym pokoju - tylko ona po prostu nie chce akwarium...

Najgorsze, że niczego nie potrzebuje - kurcze kupiłbym nowe meble żeby się zgodziła - ale te mają dopiero 3 lata... (remont całego mieszkania był 3 lata temu i nic nie jest starsze...) obiecałem już pomalowanie wszystkich ścian... ale też nie widzi potrzeby żeby malować... Przemyślałem już chyba wszytsko - i nie mam pomysłu jak ją przekonać. Narazie przekonałem ją do zmiany mieszkania na większe - ale to jednak potrwa ze 2 lata zanim pieniądze uzbieram... o ile mi się to wogóle uda...

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 13:46:14 »

a może by chciała szczeniaczka?  Cheesy porozmawiaj z nią o tym jak wyczujesz że jej się pomysł spodobał to powiedz że oona bedzie miała pieska a Ty akwarium a jak nie ma zamiaru wyprowadzać psa na spacer i wogóle to powiedz że jak nie chce psa to chociaż na akwarium niech się z godzi bo z akwarium zawsze mniej roboty jak z psem Cheesy -
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 13:49:33 wysłane przez ala » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 03, 2009, 13:48:03 »

Została kochanka... najlepiej z dużym mieszkaniem  Grin
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2009, 14:07:15 »

a może by chciała szczeniaczka? 
A może pierścionek z brylantem?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2009, 14:11:26 »

Została kochanka... najlepiej z dużym mieszkaniem  Grin
Piwo dla Pana Cheesy

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2009, 14:20:56 »

Żona myślę, że rozumie twoje pasje. Jednak w małym mieszkaniu tyle akwariów może być dla niej nie do zaakceptowania. Spróbuj zrozumieć też ją Smiley Najlepiej znaleźć jakiś kompromis, czyli zrezygnować z któregoś z akwarium.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: