Piterix
|
|
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 05, 2009, 14:22:48 » |
|
1. Moja żona wcale mnie dużo nie kosztuje... to tylko życie jest drogie. 2. Przed faktem dokonanym... z 52 litrowym - to jeszcze mogłem tak zrobić - ale z 450 - raczej ciężko taki fakt dokonać. Najwyżej mógłbym ją postawić przed faktem dokonywanym - ale wtedy może mocno interweniować - więc narazie odpuszczę sobie na trochę. Jak się uda kupić większe mieszkanie - to akwarium będzie. Jak się nie uda - to polikwiduję te co mam i postawię większe - bo w 2 pokojach - faktycznie ciasno... 3. Może i jestem pantoflarzem, ale a) nie przeszkadza mi to, b) żona twierdzi co innego.
@andrzej72 - to nie takie proste w tym pokoju są już meble w liczbie, wielkości, kolorze i kształcie odpowiadające i mi i żonie... musiałbym trochę zacieśnić - a tego to ona naprawdę nie lubi - bo nie poto kupuje się pojedyncze meble żeby je łączyć w meblościankę...
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 05, 2009, 14:44:18 » |
|
3. Może i jestem pantoflarzem, ale a) nie przeszkadza mi to,
A no chyba ze tak b) żona twierdzi co innego.
A co ma powiedzieć? Daj znać jak żona pozwoli Ci na coś większego. Chętnie obejrzę jak rozwiniesz skrzydła
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 05, 2009, 15:30:15 » |
|
- tydzień później przywozimy duuuże szkło pod które kupowaliśmy mebel (pod warunkiem, że żona wcześniej nie kupiła i nie postawiła na nim dużego telewizora plazmowego ) I kłopot z głowy A plazme zawsze mozna powiesic na scianie
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 05, 2009, 18:18:04 » |
|
Plazmę już zostawcie w spokoju stoi sobie na szafce i drugiej plazmy w tym pokoju napewno nie będzie.
Emi - oczywiście, że dam znać, a nawet wkleję zdjęcia - już się nie mogę doczekać tego stadka skalarów w roślinnym baniaku (i wiem że sklary to czarne wody a nie roślinniak ale te nasze polskie skalary... to już im chyba to nie robi różnicy)
|
|
|
|
|
|
|
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik
Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/
|
|
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 05, 2009, 19:56:10 » |
|
Moze Twoja zona sie po prostu boi, ze calkiem o niej zapomnisz, jak bedziesz miec akwarium w sypialni... Moze musi miec pewnosc, ze stac Cie na remont w razie jakiegos nieszczesliwego wypadku... Coz akwarystyka graniczy z hazardem
|
|
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
jurekk
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 07, 2009, 12:09:09 » |
|
@Piterix - Ja twoją żonę rozumiem. Ciągle się na tym forum kłócimy o przerybienie i brak miejsca w akwariach. Analogicznie zauważ że macie mało miejsca w mieszkaniu dla siebie, a Ty chcesz tego miejsca jeszcze ograniczyć. Kupuj większy metraż i zniknie problem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 07, 2009, 14:17:46 » |
|
rzuc zone i kup 450 l:)
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 07, 2009, 20:35:15 » |
|
i wiem że sklary to czarne wody a nie roślinniak ale te nasze polskie skalary... to już im chyba to nie robi różnicy niby tak ale żaden skalar nie będzie zbyt dobrze czuł się w zarośniętym roślinnym baniaku z jaskrawym oświetleniem skalar to duża ryba i potrzebuje bardzo dużo miejsca do pływania , gęsto zarośnięte baniaki to udręka dla skalarów są skazane na ciągłe przeciskanie się przez busz w akwarium a mocne oświetlenie(jakie jest potrzebne roślinom do rozwoju) także na pewno dobrze skalarom nie zrobi , te ryby najlepiej czują się w półmroku ostre światło będzie je bardzo stresowało.Pozostaje jeszcze efekt ogólny , jakoś nie pasują mi skalary w roślinnym baniaku ta ryba po prostu jest utożsamiana(razem z neonem) z czarnymi wodami.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 20:43:21 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 07, 2009, 20:56:31 » |
|
Jak się uda kupić większe mieszkanie - to akwarium będzie. Jak się nie uda - to polikwiduję te co mam i postawię większe - bo w 2 pokojach - faktycznie ciasno...
Właśnie przerabiam zmianę/remont nowego mieszkania i mocno odradzam kupowanie akwarium przed przeprowadzką lub napalanie się na cokolwiek. Jeżeli przymierzasz się do przeprowadzki to najpierw załatw sprawę mieszkania (zakup + urządzenie)- przy jego planowaniu koniecznie znajdź miejsce na wymarzone WIELKIE akwarium... a potem... jak już podliczysz koszty remontu i będzie Cię ciągle stać na 450L uwierz mi że: 1) Twoja Pani nie będzie miała nic przeciwko 2) Na akwa będzie czekało idealne miejsce - w końcu przewidziałeś je przy remoncie... Powodzenie życzę
|
|
|
|
|
|
|
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik
Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/
|
|
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 07, 2009, 21:08:02 » |
|
Jesli po przeprowadzce mieszkanie bedzie wciaz za male, moze sprawdziloby sie jakies dodatkowe pomieszczenie gospodarcze? Wtedy moglbys wstawic wszystko w jednym miejscu. A w domu ograniczyc sie np, do jednego w salonie...
|
|
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 07, 2009, 22:31:02 » |
|
(...)gęsto zarośnięte baniaki to udręka dla skalarów są skazane na ciągłe przeciskanie się przez busz w akwarium a mocne oświetlenie(jakie jest potrzebne roślinom do rozwoju) także na pewno dobrze skalarom nie zrobi , te ryby najlepiej czują się w półmroku ostre światło będzie je bardzo stresowało.
Skąd ta wiedza? czyżbyś był skalarem w poprzednim wcieleniu? Jeśli nie, to daj jakieś uzasadnienie. Fakt, przez gąszcz moczarki się nie przeciśnie, ale kształt sugeruje mi pływanie między "pionowymi" roślinami o budowie w rodzaju naszej trzciny czy tataraku, albo między gałęźmi. skalar ma bardzo długie płetwy i będzie nimi zahaczał o gęstą roślinność co będzie mu bardzo utrudniało poruszanie , kształt jest mu potrzebny po to żeby przeciskał się między roślinami , gałęziami ,korzeniami w poszukiwaniu pokarmu ale nie po to aby przeciskać się przez nie cały czas.
Płetwy odbytowe mogą być elementem odczuwania przeszkody i roślin, być może pomagają rybie w poruszaniu się w ciemności, a górną płetwą może rozchylać końce roślin. Nie mam skalarów i nie zamierzam mieć, więc tylko tak sobie gdybam obserwując budowę ryby.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2009, 11:07:46 wysłane przez Muchomorek »
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 07, 2009, 22:41:37 » |
|
Jeśli nie, to daj jakieś uzasadnienie. Fakt, przez gąszcz moczarki się nie przeciśnie, ale kształt sugeruje mi pływanie między "pionowymi" roślinami o budowie w rodzaju naszej trzciny czy tataraku, albo między gałęźmi. skalar ma bardzo długie płetwy i będzie nimi zahaczał o gęstą roślinność co będzie mu bardzo utrudniało poruszanie , kształt jest mu potrzebny po to żeby przeciskał się między roślinami , gałęziami ,korzeniami w poszukiwaniu pokarmu ale nie po to aby przeciskać się przez nie cały czas.
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 08, 2009, 10:59:18 » |
|
Planując zakup nowego mieszkania (prawdopodobnie nowe od dewelopera) zaplanuję miejsce na duże akwarium z doprowadzeniem odrazu wody i upewnię się, jak wielkie mogę postawić (wytrzymałść i konstrukcja stropu), w razie czego postawi się jakieś dodatkowe wzmocnienie u sąsiadów (żart, są inne sposoby, żeby jednak sąsiad nie miał dodatkowych słupów betonowych w salonie ). 1. Tak, skalary to czarne wody. 2. Ja będę miał akwarium roślinne min. 800l ze skalarami - będzie część zacieniona z miejscem do pływania, i miejsce do pływania nie zacienione. 3. Nasze polskie skalary - to nie te same skalary co sobie pływają w ameryce południowej - gdyby nasze tam zaweźć i wpuścić do rzeki - to długo by nie pożyły. Proszę o linka z dowodami, że skalary będą się meczyły w akwarium roślinnym. Z wikipedii: "Są to duże pielęgnice i wymagają dużego (wysokiego) zbiornika. Optymalne w warunkach domowych jest akwarium 200-240 litrowe, który ma co najmniej 50 cm wysokości od podłoża do powierzchni wody i w którym swobodnie będą mogły się poruszać. Ryby lubią zbiornik o silnym oświetleniu, z powierzchnią wody przykrytą pływającymi drobnymi roślinkami dającymi lekki cień. Akwarium powinno być obsadzone roślinami dużymi tak aby mogły swobodnie poruszać się między nimi (np. kryptokoryna, nurzaniec, lotos tygrysi, kabomba, moczarka, żabienica)" Czyli warunki na skalary będę miał optymalne.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2009, 11:02:24 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 08, 2009, 11:23:50 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 08, 2009, 11:26:22 » |
|
powiem tak : to nie skalar tam wygląda fajnie tylko te zbiorniki są takie piękne. 2. Ja będę miał akwarium roślinne min. 800l ze skalarami - będzie część zacieniona z miejscem do pływania, i miejsce do pływania nie zacienione. 3. Nasze polskie skalary - to nie te same skalary co sobie pływają w ameryce południowej - gdyby nasze tam zaweźć i wpuścić do rzeki - to długo by nie pożyły. Proszę o linka z dowodami, że skalary będą się meczyły w akwarium roślinnym. ja nie powiedziałem ze będą męczył się w zbiorniku roślinnym tylko że będą męczyły się w zbiorniku zarośniętym a to dwie różne rzeczy , jeżeli będziesz miał zacienione miejsce i wolną przestrzeń do pływania to skalary absolutnie mogą być tylko moim zdaniem nie pasują do zbiorników roślinnych ale każdy ma inny gust.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2009, 11:30:05 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|