Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: OSMOZA AKWARYSTYCZNA RO - kilka pytan  (Przeczytany 7165 razy)
pitur
Nowy
*

« : Czerwiec 03, 2009, 21:19:55 »

Witam was
Nosze sie z zamiarem zakupu tego urzadzenia: http://www.allegro.pl/item652838308_promocja_osmoza_akwarystyczna_ro_3_50.html
i mam do was kilka pytan natury technicznej, bo nie chce sie zdziwic jak juz owo urzadzenie przyjdzie i okaze sie ze nie mam do czego go podłączyć,niestety mam ograniczone mozliwosci jesli chodzi o podłaczenie, a wiec powiedzcie mi czy to ustrojstwo musi byc na stałe podłączone i czy nie koliduje to z normalnym urzytkowaniem np umywalki? jak najlepiej to podłaczyc tzn w ktorym miejscu, ja niestety mam wszystkie dopływy wody czy pod umywalka czy tez wanna zabudowane i nie ma jak tam sie dostac by to podłaczyc, istnieja inne mozliwosci podłaczenia? i
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2009, 23:17:52 »

Przyznam że i mnie to interesuje ponieważ bieganie na stację po destylkę - dość drogą - zaczyna mnie wnerwiać. Czy taki RO za 130zł jest sensowny? I czy rzeczywiście można to podłączyć np pod kran i do zlewu? Smiley I jak z trwałością czegoś takiego.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2009, 05:07:44 »

nie da się podłączyć inaczej jak do dopływu bo inaczej z kąd woda? najlepiej aby na stałe zrobione bo codzienne mocowanie było by dość niewygodne pozatym membrana musi być cały czas mokra .Na upartego można niby za każdym razem na nowo przykrecać np. zamiast prysznica ale Roll Eyes A może w kuchni masz kawałek rury dopływu wolny? Nie wydaje mi się możliwe że wszystko masz zabudowane na stałe może gdzieś jest zdejmowany ''ekran'' np. tam gdzie masz podłączoną pralkę ? lub zmywarkę? O odpływ nie ma się co martwić bo ten nie musi być na stałe wystarczy ta rurkę odpływu umieszczać w wannie czy umywalce na czas jak leje sie woda. Ja mam podłączone to ustrojstwo przy kiblu -  w miejscu gdzie woda wpada do rezerwuaru mam dopływ a odpłym na stałe mam poniżej rezerwuaru tak że woda ścieka ta rurą do kibla. Ale lepiej wybierz ten filtr http://www.allegro.pl/item646046781_osmoza_akwarystyczna_ro3_100gpd_postaw_na_jakosc.html straty wody bedą mniejsze.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2009, 07:29:56 »

Ja takze mam RO podlaczone przy kiblu. A tu narysowalem schemacik jak filtr podlaczyc http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=11614.0

pozdrawiam
asmi
pitur
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2009, 17:53:04 »

Dzieki za rady , w sumie to nie wpadło mi to do głowy by podłaczyc to przy kiblu i chyba tak zrobie, niestety wanna i umywalka odpada płytki były zakładane chyba ze 25 lat temu i bez głowy cała wanna jest zabudowana jest tylko dziura pod wanna wielkosci połowy płytki wiec nie ma jak podłaczyc przy umywalce rury tez zapłytkowane, wiec pokombinuje przy kibelku , jeszcze raz dzieki:) a i zdecyduje sie tez chyba ten drozszy filtr
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2009, 18:04:59 »

Osoby majace bardzo małe zapotrzebowanie na wode RO moga sobie zakupic dzbanek firmy Brita. Mozliwe ze dbajaca o zdrowie rodzina da sie naciagnac. Mam taki jeden, ale stosujemy do produkcji krystalicznej wody pitnej, bo do akwa nie potrzebuje. Robilam testy, wychodzi woda o GH 0 i ph 6. Taki dzbanek niestety kosztuje jakies 100zł, czyli prawie tyle co przecenione, tanie RO, wiec nie wiem czy sie opyla kupowac.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2009, 19:31:17 »

dzbanek brity wogóle się nie opłaca bo zobacz jak mało wody daje i w jakim tępie a jaka jest zużywalnośc wkładów i ich cena. Druga sprawa że wiele jest opini jakoby woda z dzbanka brity była szkodliwa do celów akwarystycznych nie nadająca się wcale ze względu na tlenek srebra który ponoś uwalniają wkłady - nie wiem tego z doświadczenia ale czytałam o tym w necie - co jak wiadomo żadnej pewności nie daje -ale zastanowiłabym się przed zastosowaniem... A kolejna rzecz że taka woda -z dzbanka brity o kh0 i gh0 jest nie wydaje mi się zbyt zdrowa również dla ludzi (jałowa jakaś) niby pozbawiona zanieczyszczeń ale i wszystkiego innego...

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2009, 19:47:48 »

Też kiedyś brałem pod uwagę Britę - ponieważ mam i stosuję do picia - niemniej jednak podobnie jak ala wyczytałem że może byc szkodliwa w akwarystyce poza tym mała wydajność filtra zniechęciła mnie ostatecznie. Aktualnie biegam po destylkę na stację (5zł/5L) ale to juz kompletnie nie jest opłacalne i chyba zainwestuję w to tanie RO.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2009, 19:49:21 »

inwestycja w ro to najbardziej ekonomiczne wyjscie ale zanim to zrobisz może zamiast na stacji kupuj wodę w markecie - jest taniej znacznie od 2.60 za 5l.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2009, 19:52:37 »

Ile osób daje się naciągać na wodę do picia  Undecided, a producent śmieje się w kułak.
Od braku jonów można nawet umrzeć, czego dowodzą śmierci zawodników na boisku czy bieżni.
"Czysta" woda też jest niedopowiednia dla ryb z tego samego powodu.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2009, 20:15:24 »

ala
Najpierw trzeba mieć market w swojej miejscowości. Aktualnie mieszkam w małej mieścicie gdzie markety są w planach za 10 lat (może).
Nie ma co kombinować, muszę zakupić RO. Czy woda RO jest tak samo wyjawiona jak z Brity? Jeśli tak to rozumiem że należy ją mieszać z kranówką?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2009, 20:19:50 »

owszem mieszać w odpowiednich proporcjach aby uzyskać pożądane parametry albo wzbogacać preparatami typu sera mineral salt ....no albo mineralizator

slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 05, 2009, 06:30:10 »

Mieszaj z odpadem z RO, jest czystszy od kranówy, przechodzi przez filtry wstępne, w takich proporcjach, żeby uzyskać parametru jakie Ci pasują. Nie trzeba żadnych uzdatniaczy,wystarczy tylko np. PG Clasic
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 06:31:57 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 05, 2009, 06:43:37 »

U mnie ryby smigaja w czystej RO i maja sie swietnie co widac na filmikach w moim watku w galerii.

pozdrawiam
asmi
norbi1977
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2010, 09:16:29 »

Wodę po RO można mineralizować, wtedy odpada mieszanie z kranówką. Ja kupiłem taką http://cristalaqua.pl/index.php?kat=2&pages=2&start=0&ord=1&prod=37 i sprawdza się bardzo dobrze.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: