Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO ile podmieniać  (Przeczytany 4333 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 09, 2009, 17:55:32 »

Aaa.. to tutaj jest ten słynny cytat z Giny Smiley Rzeczywiście nie popisała się "tępo" kojarzy się z czymś zupełnie innym Wink
A co do podmian - ja podmieniam 1/3 wody co tydzień od tygodnia, przed dojrzewaniem zbiornika w ciągu miesiąca wymieniłem wodę tylko raz czy dwa ze względu na nieobecność ryb i niewielką ilość zanieczyszczeń. Nie wiem czy moje rozumowanie było prawidłowe, w każdym bądź razie jest ok. Tak czy siak 30% jest chyba graniczną ilość wody do podmiany tygodniowej.
Ważne by - jeśli stosuje się wodę z RO lub destylowaną - ponownie ją uzdatnić (są chyba odp. preparaty) lub wymieszać z mineralizowaną inaczej rybki mogą przeżyć szok. Poradził mi to znajomy a ja mu wierzę Smiley RO jeszcze nie posiadam ale na pewno czystej super miękkiej do zbiornika nie wleję.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 09, 2009, 18:47:08 »

jeśli stosuje się wodę z RO lub destylowaną - ponownie ją uzdatnić (są chyba odp. preparaty) lub wymieszać z mineralizowaną inaczej rybki mogą przeżyć szok.
Mnie to też przekonuje, bo w końcu ryba też człowiek i musi mieć jony do prawidłowego funkcjonowania.
Większość miesza kranówkę z RO, więc chyba jesteś tutaj wyjątkiem.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: