boggi
Zainteresowany
|
|
« : Czerwiec 06, 2009, 20:36:51 » |
|
Witam Mam problem , padają mi krewecie , od wczoraj wyrzuciłem już 5 Redek. Podaję parametry wody
PH - 7.0 GH - 20* N NO2 - 0,2 mg/l no3 - ok 60 mg / l
Reszty parametrów nie znam. Nie wiem co jest grane ale ostatnio zauważyłem dziwny zapach wody , coś jakby pleśń , również krewecie zachowywały się jakoś też dziwnie , były takie ospałe . Proszę o jakąś diagnozę.
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2009, 21:36:04 » |
|
może masz mało tlenu w wodzie, mi raz bardzo dużo kreweci właśnie przez to padło
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2009, 21:44:20 » |
|
Specem od krewetek nie jestem (właśnie dziś wpuściłem do akwa swoje pierwsze Babaulti i Red Cherry ) ale wydaje mi się że parametrów wody to nie masz za ciekawych. Twarda woda i do tego sporo azotanów. To co mogę poradzić to zrobić podmiankę 1/3 albo więcej na wodę destylowaną lub z RO. Robisz cotygodniowe podmiany wody? Czymś nawozisz? Może za dużo lejesz makro... Lub masz za mało roślin w stosunku do obsady zwierzaków..
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2009, 21:45:03 » |
|
NO2 - 0,2 mg/l no3 - ok 60 mg / l
Za wysokie parametry, jedne i drugie. Leczyłeś czymś? Płukałeś filtr w wodzie wodociągowej? Pomyśl, bo coś się musiało zdarzyć. Może podmiana z 30% pomoże chwilowo? Roślinki w koszyczku i do wody - hydroponika, może potrzebny potas do akwarium, bo rośliny nie wyrabiają?
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2009, 21:48:48 » |
|
O to chodzi , że nie robiłem nic innego niż zwykle , CO2 podaję nieregularnie ( bimbrownia ) Prętnik karłowaty buduje gniazdo w Pistii , zbiera różne kawałki roślin " oblepiając to pianą " , może to ma cos wspólnego ? chociaż wątpię....
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2009, 21:53:23 » |
|
A jak długo działa Ci zbiornik? Jak często robisz podmiany? Jaki masz filtr? Jak go czyścisz? Masz dużo za duże NO2, powinno go w ogóle nie być... GH też jest dużo za duże. NO3 powinno również być mniejsze. Krewetki to jednak delikatne stworzonka, nawet Red Cherry...
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2009, 21:56:23 » |
|
opis mojego akwa w linku w stopce , podmianki robię co tydzień ok 20 l , na jutro przygotowałem sobie 30 l ale jeszcze chyba coś dołożę , znalazłem jeszcze jedno wiadro
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2009, 10:52:35 » |
|
Akwarium wygląda ok... tylko skąd takie NO2? Musisz to zbić, może dolej też bakterii nitryfikacyjnych, odmulaj, ale uważaj, żeby za bardzo dna nie wzruszyć. Poza tym powinieneś zaopatrzyć się chyba w filtr RO jeśli taką masz twardość, bo to dla wszystkich zwierzaków (i rybek i krewetek) jest za wysokie.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2009, 12:35:53 » |
|
Płukałeś filtr w wodzie wodociągowej? Pomyśl, bo coś się musiało zdarzyć.
Tak z ciekawości - czy płukanie wkładów filtra w kranówce miałoby aż taki wpływ na parametry wody? Rozumiem że gdyby płukać w gorącej, która zabije florę bakteryjną ale jakby płukać w letniej-chłodnej? Boggi - podmiana wody przewija się w wypowiedział większości. Zrób ją a parametry powinny spaść. Zakup filtra RO za 150zł nie będzie złym pomysłem. Sam takowy zamierzam pokupić.
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2009, 12:39:23 » |
|
na razie na filtr RO niestety mnie nie stać , Myślę nad restartem , chyba też na ziemi ogrodowej
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2009, 16:22:02 » |
|
Tak z ciekawości - czy płukanie wkładów filtra w kranówce miałoby aż taki wpływ na parametry wody? Rozumiem że gdyby płukać w gorącej, która zabije florę bakteryjną ale jakby płukać w letniej-chłodnej?
Miałoby w chlorowanej.
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2009, 14:20:14 » |
|
Nie czepiajcie się tego nieszczęsnego ph, dla wielu gatunków krewetek poziom ph = 7 jest odpowiedni. Red cherry, babaulti, yellow, amano, hummel, tiger, red nose, simoni simoni, white pearl to te które mi tak na szybko przychodzą do głowy. Moim zdaniem przyczyna leży w NO2 i NO3. Sam hoduję yellowki a muszę przyznać, że w Poznaniu mamy niestety twardą wodę ok. 7,2. Oczywiście robiąc maniany typu szyszki olchy, korzonki, liście ketapangu udało mi się zjechać do 7 i uważam to za poziom w zupełności satysfakcjonujący.
|
|
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
konkwista
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2009, 14:39:53 » |
|
Ja ka jest temperatura wody w akwarium? Może krewetki są podskubywane przez rybki? Nie wiem jak Prętnik, ale Neonki podgryzają krewetki, zwłaszcza małe. Jak duże były krewetki, które Ci padały?
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2009, 16:41:43 » |
|
temperatura w akwa 24 - 25 stopni . prętniki jakoś nie gonią kreweci ale neonki potrafią być okrutne , 2 razy widziałem jak neonek zjadł malutką krewecie taką ok 0,5 cm , widziałem też jak dorosła redka płynęła to podskubywały ją zanim zdążyła się schować
|
|
|
|
|
|
|
|