Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « padają krewecie , co to może być ? - boggi
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: padają krewecie , co to może być ? - boggi  (Przeczytany 2227 razy)
boggi
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 06, 2009, 20:36:51 »

Witam
Mam problem , padają mi krewecie , od wczoraj wyrzuciłem już 5 Redek.
Podaję parametry wody

PH - 7.0
GH - 20* N
NO2 - 0,2 mg/l
no3 - ok 60 mg / l

Reszty parametrów nie znam.
Nie wiem co jest grane ale ostatnio zauważyłem dziwny zapach wody , coś jakby pleśń , również krewecie zachowywały się jakoś też dziwnie , były takie ospałe .
Proszę o jakąś diagnozę.

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2009, 21:36:04 »

może masz mało tlenu w wodzie, mi raz bardzo dużo kreweci właśnie przez to padło

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2009, 21:44:20 »

Specem od krewetek nie jestem (właśnie dziś wpuściłem do akwa swoje pierwsze Babaulti i Red Cherry Smiley ) ale wydaje mi się że parametrów wody to nie masz za ciekawych. Twarda woda i do tego sporo azotanów. To co mogę poradzić to zrobić podmiankę 1/3 albo więcej na wodę destylowaną lub z RO.
Robisz cotygodniowe podmiany wody? Czymś nawozisz? Może za dużo lejesz makro... Lub masz za mało roślin w stosunku do obsady zwierzaków..

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2009, 21:45:03 »

NO2 - 0,2 mg/l
no3 - ok 60 mg / l
Za wysokie parametry, jedne i drugie.
Leczyłeś czymś? Płukałeś filtr w wodzie wodociągowej? Pomyśl, bo coś się musiało zdarzyć.
Może podmiana z 30% pomoże chwilowo?
Roślinki w koszyczku i do wody - hydroponika, może potrzebny potas do akwarium, bo rośliny nie wyrabiają?
boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2009, 21:48:48 »

O to chodzi , że nie robiłem nic innego niż zwykle ,  CO2 podaję nieregularnie ( bimbrownia )
Prętnik karłowaty buduje gniazdo w Pistii , zbiera różne kawałki roślin " oblepiając to pianą " , może to ma cos wspólnego ? chociaż wątpię....

Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2009, 21:53:23 »

A jak długo działa Ci zbiornik? Jak często robisz podmiany? Jaki masz filtr? Jak go czyścisz?
Masz dużo za duże NO2, powinno go w ogóle nie być... GH też jest dużo za duże. NO3 powinno również być mniejsze. Krewetki to jednak delikatne stworzonka, nawet Red Cherry...

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2009, 21:56:23 »

opis mojego akwa w linku w stopce , podmianki robię  co tydzień ok 20 l , na jutro przygotowałem sobie 30 l ale jeszcze chyba coś dołożę , znalazłem jeszcze jedno wiadro

Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2009, 10:52:35 »

Akwarium wygląda ok... tylko skąd takie NO2? Musisz to zbić, może dolej też bakterii nitryfikacyjnych, odmulaj, ale uważaj, żeby za bardzo dna nie wzruszyć. Poza tym powinieneś zaopatrzyć się chyba w filtr RO jeśli taką masz twardość, bo to dla wszystkich zwierzaków (i rybek i krewetek) jest za wysokie.

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2009, 12:35:53 »

Płukałeś filtr w wodzie wodociągowej? Pomyśl, bo coś się musiało zdarzyć.
Tak z ciekawości - czy płukanie wkładów filtra w kranówce miałoby aż taki wpływ na parametry wody? Rozumiem że gdyby płukać w gorącej, która zabije florę bakteryjną ale jakby płukać w letniej-chłodnej?

Boggi - podmiana wody przewija się w wypowiedział większości. Zrób ją a parametry powinny spaść. Zakup filtra RO za 150zł nie będzie złym pomysłem. Sam takowy zamierzam pokupić.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2009, 12:39:23 »

na razie na filtr RO niestety mnie nie stać , Myślę nad restartem , chyba też na ziemi ogrodowej

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2009, 16:22:02 »

Tak z ciekawości - czy płukanie wkładów filtra w kranówce miałoby aż taki wpływ na parametry wody? Rozumiem że gdyby płukać w gorącej, która zabije florę bakteryjną ale jakby płukać w letniej-chłodnej?
Miałoby w chlorowanej.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2009, 14:20:14 »

Nie czepiajcie się tego nieszczęsnego ph, dla wielu gatunków krewetek poziom ph = 7 jest odpowiedni. Red cherry, babaulti, yellow, amano, hummel, tiger, red nose, simoni simoni, white pearl to te które mi tak na szybko przychodzą do głowy.

Moim zdaniem przyczyna leży w NO2 i NO3.

Sam hoduję yellowki a muszę przyznać, że w Poznaniu mamy niestety twardą wodę ok. 7,2. Oczywiście robiąc maniany typu szyszki olchy, korzonki, liście ketapangu udało mi się zjechać do 7 i uważam to za poziom w zupełności satysfakcjonujący.  Smiley

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2009, 14:39:53 »

Ja ka jest temperatura wody w akwarium?
Może krewetki są podskubywane przez rybki? Nie wiem jak Prętnik, ale Neonki podgryzają krewetki, zwłaszcza małe. Jak duże były krewetki, które Ci padały?

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2009, 16:41:43 »

temperatura w akwa 24 - 25 stopni . prętniki jakoś nie gonią kreweci ale neonki potrafią być okrutne Sad , 2 razy widziałem jak neonek zjadł malutką krewecie taką ok 0,5 cm , widziałem też jak dorosła redka płynęła to podskubywały ją zanim zdążyła się schować

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: