badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« : Czerwiec 07, 2009, 07:50:15 » |
|
Witam! Na początku zakładania baniaka pozyskałem 3 molinezję (reszta obsady jest w podpisie poniżej) ale w tej chchwili jest ich juz ze trzydzieści dobrze wyrośniętych. I co chwila się płodzą. Pytanie - jak pozbyć się ich z baniaka? Wyławianie siatką nie wchodzi w rachube, bo juz próbowałem i tylko narobiłem bałaganu z zielskiem tak jakby przez baniak przeszło tornado. Myslałem nad wpuszczeniem skalarów, ale: 1. Nie pasuje do obsady, 2. Wyżre tylko najmniejsze dopiero spłodzone, 3.Dalej bedzie przerybienie Pozbyć sie ich muszę bo mam juz za dużo ryb. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
jurekk
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2009, 10:44:22 » |
|
Odłowić gurami i rasbory po czym wpuścić jakąś wygłodniałą pielęgnicę.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2009, 12:57:06 » |
|
Są tylko dwa rozwiązania. 1. Wpuszczasz drapieżnika 2. Robisz restart połowiczny - wyciągasz rośliny, odławiasz Molinezje i oddajesz do sklepu.
Ew. do pierwszego rozwiązania dodałbym odłów samiczek tak żeby nie mnożyły się już.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 13:25:57 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2009, 13:17:52 » |
|
Ja bym wpuścił parę szczupieńczyków. One będę ścigały małe molinezje. Duże trzeba wyłowić samemu. No i rybka z Azji, więc pasuje do obsady.
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2009, 19:14:38 » |
|
ot Cię natura szczodrze obdarzyła, opcja "tornado" była u mnie , miałem u siebie przerybienie wynikające z mojego niedoświadczenia i przy odławianiu kosiarki i barwniaków 80% roslin poszło w górę - demolka jednym słowem. Ja bym na Twoim miejscu zacisnął zęby i próbował odławiać. P.S. daj znać jak uporasz się z tym problemem.
|
|
|
|
|
|
|
Jason Bourne
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2009, 11:21:05 » |
|
Też jestem zdania, że jak będziesz cierpliwy to dasz radę wyłowić młode molinezje. Metoda malych kroczków. Umieść "łapkę" w akwarium, jak ryby się oswoją i podplyną do niej to wtedy szybko do przedniej ściany ją dociśnij. Wydaje mi się, że najprostrze środki będą najlepsze
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2009, 11:26:22 » |
|
Wkładasz siatkę do akwarium z tabletką (np. dla zbrojników) i czekasz jak już kilka/kilkanaście molinezji będzie skubać tabletką w siatce wyciągasz. Potem znowu wkładasz siatkę z tabletką itd. aż wyłowisz wszystkie - trochę cierpliwości, ale rośliny będą bezpieczne - najtrudniej wyłowić ostatnie sztuki - wtedy trzumasz dalej siatkę pod wodą a od góry sypiesz troszkę pokarmu - molinezje lubią pobierać pokarm z tafli a wtedy myk siatką od dołu je łowisz i już. Kilka dni to zajmie - ale jest to możliwe - ja tak odłowiłem wszytskie kilkukrotnie.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2009, 12:08:13 » |
|
Sposób Piterixa jest bardzo dobry, ostatnio tak odłowiłem bocje i brzanki - a one są znane z tego ze są strasznie szybkie
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2009, 12:13:56 » |
|
A gdyby zastosować metodę połowu karasi? Wstawia się worek z siateczki, tam karmę i wyciąga co jakiś czas?
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec
Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2009, 12:16:22 » |
|
A może zrobić coś takiego:
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2009, 12:19:23 » |
|
Piterix Niezły patent z odławianiem Trzeba będzie zapamiętać.. Może się przydac nie tylko przy Molinezjach. Ja zawsze największy problem mam ze Zbrojnikami...
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2009, 13:49:40 » |
|
No właśnie inne ryby też się na to łapią (zbrojniki najłatwiej tak wyłowić). Tylko molinezje jak zostaną tylko 1-2 to już nie są w stadzie i są brdzo płochliwe i wtedy raczej łapanie od dołu jest łatwiejsze niż na tabletkę (ale to już od indywidualnych zachowań ryb zależy)
|
|
|
|
|
|
|
Didżi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2009, 20:09:35 » |
|
mam taka rade jak juz odlowisz male i pojdziesz je oddac do sklepu to wez takze wylow samiczki i je tez oddaj wtedy juz nie bd problem z odlawianiem malych i z przerybieniem
|
|
|
|
.
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2009, 20:58:37 » |
|
Zrobiłem metodą Piterixa hehe..jakie to proste chociaz trwało prawie 1,5 godz. ale nie ma molinezji w baniaku. Sąsiad chciał je wszystkie to niech ma. Ja mam problem z glowy. Dzięki
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|