klaudunia
Nowy
|
|
« : Czerwiec 07, 2009, 16:09:21 » |
|
witam! Musę wyjechać na 4 dni z domu. Nie mam z kim zostwić rybek wjęc nikt im nie będzie dostarczał pokarmu?? Kupiłam pokarm w tabletkach dla ryb?? Czy to dobry pomysł by zostawić im tabletki przylepione do szyby akwarium?? Jeśli tak to ile mam ich przykleić??
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2009, 16:26:17 » |
|
Można zostawić bez karmienia, o ile to nie narybek/wylęg. Tabletki wypada przed wyjazdem przetestować, ale nie warto dawać, jeśli to tak krótki wyjazd.
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2009, 16:33:56 » |
|
Myślę , że 4 dni to nie problem ,czytałem , że nie powinno nic się stać , ja mam większy dylemat . W lipcu jadę z domu na 2 tygodnie
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2009, 16:39:08 » |
|
Zależy jakie ryby. Jak "glonojedzące" to można zostawić światło 24/7... Jak mięsożerne to podkarmić (nie przekarmić!) przed wyjazdem i ustawić krótsze oświetlenie zbiornika - aktywność ryb powinna zmaleć a co za tym idzie apetyt - to tylko moje przypuszczenie. Nie wierzyłbym w tabletki weekendowe a już na pewno nie zasypywanie dna pokarmem - krótka droga do kłopotów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 16:40:41 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
Aila
:)
Zainteresowany
:))
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2009, 17:47:48 » |
|
Bez problemow mozna zostawic rybki nawet 10 dni bez pokarmu
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2009, 18:45:44 » |
|
Zależy jakie ryby. Jak "glonojedzące" to można zostawić światło 24/7...
Chyba żartujesz?? Jak wróci z wakacji to glon go złapie za gardło
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2009, 19:09:39 » |
|
moim zdaniem najlepiej by było dać dużo pokarmu żywego albo po prostu zrobić rybom 4 dniową głodówke (nic nie powinno im się stać)
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2009, 19:12:48 » |
|
Chyba żartujesz?? Jak wróci z wakacji to glon go złapie za gardło Prawda. Ale zależy jakie wakacje. Kolega napisał o kilku dniach To oczywiste że jeśli jedzie się na 14+ dni to zostawienie światła może być masakrą
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2009, 19:16:23 » |
|
Jak wróci z wakacji to glon go złapie za gardło Niekoniecznie, mówię z doświadczenia, ale może się tak zdarzyć, chociaż mało prawdopodobne.
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2009, 19:17:41 » |
|
Świecenie 24/h nie jest najlepszym pomysłem wg. mnie - ryby też muszą wypocząć a powiek nie mają.. Nie wiem czemu miałoby służyć ciągłe świecenie? Jeśli karmisz ryby dobrze 4 dni bez jedzenia tylko im na zdrowie wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2009, 19:20:48 » |
|
Atria Wedle pomysłu ciągłe świecenie miałoby służyć wzrostowi glonów w przypadku głównie roślinożernej obsady. Oczywiście że masz rację z tą głodówką. Sam zostawiłem ryby na ponad tydzien i nic się nie stało.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 07, 2009, 19:35:48 » |
|
ryby też muszą wypocząć a powiek nie mają.. Nie wiem czemu miałoby służyć ciągłe świecenie?
Też nie wiem, po co, ale w rejonach podbiegunowych trwa pół roku noc i pół roku dzień i ryby mają się dobrze np. dorsze.
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 07, 2009, 21:09:12 » |
|
A on ma dorsze w akwarium? Jak dla mnie lepiej nie świecić wcale jeśli akwarium stoi w pokoju z oknami. Ale ludzie, przecież programator jest tani jak barszcz i nie ma co dyskutować... A intensyfikować światło, żeby roślinożerne ryby miały co jeść to kiepski pomysł. Powiem tak - nawet typowo nieroślinożerne ryby w przypadku braku pożywienia będą przeczesywać akwarium. Kolega K.Milner znany z hodowli skalarów to tego stopnia mało karmił ryby (a zachowywały dobrą kondycję), że ryby od małego uczyły się skubania glonów (nie mylić z czyszczeniem miejsca na ikrę ).
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 21:12:03 wysłane przez bloniu »
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 07, 2009, 21:21:14 » |
|
Kup programator (elektroniczny, nie mechaniczny, bo trzeba go nakrecac) i problem swiatla z glowy. Ostrzegam, one sie potrafia resetowac z byle powodu (przynajmniej moj tak ma). 4 dni moga sobie nie jesc jesli to dorosle rybki, nic im nie bedzie, wielu mowi ze to nawet na dobre wychodzi. Mozesz kupic zestaw weekendowy, ale ja nie jestem do nich przekonana.
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 07, 2009, 21:31:19 » |
|
Wcale nie trzeba mechanicznego pogramatora nakręcać. Ustawiasz go raz ( trzeba nacisnąć przekładki na tarczy) i masz spokój. Nic się nie resetuje, ustawiasz raz i już.Nie myślisz o bateriach itp.
Muchomorek, jestem zdziwiona porównaniem do dorszy . Weź pod uwagę głębokość zbiornika i natężenie światła. Chyba nie ma co więcej rozwijać tego porównania.
EDIT: Możliwe że nie myśli się o bateriach, nie mam. Dementuję tylko informacje o nakręcaniu:)
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 21:44:37 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
|