Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wzrasta pH  (Przeczytany 5984 razy)
Marko
Nowy
*

« : Czerwiec 08, 2009, 12:35:05 »

Mam problem z pH - obniżyłem za pomocą sera pH minus do poziomu 6,8, po trzech dniach mam już ok. 7,4... Nie wiem dlaczego tak się dzieje - w akwa nie mam nic co miałoby wpływ na pH (ani kamienie, ani żwir)... pH mierzę kropelkami JBL i nie wiem, co mam zrobić, żeby trwale obniżyć ten poziom :/
Rybki to skalary i neonki, które lubią lekko kwaśną wodę...
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2009, 12:38:26 »

Z tego co wiem to natlenianie podnosi ph. Ja nie mam problemu, mam ph 7 dzieki podawaniu CO2. Ph podnosi sie tez wraz z twardoscia.
Preparaty ph minus to zwykły kwas, najczesciej fosforowy co wspomaga wzrost glonów. Duzo lepszy jest kwas solny.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2009, 12:41:02 »

Dozujesz CO2? Jeśli nie to może powinieneś zacząć. Pozwala utrzymać pH na w miarę stałym poziomie a i roślinom zrobisz dobrze ( jeśli masz dobre światlo). Garbniki obniżają odczyn wody... Możesz dodać kawałki korzenia Mangrowca np. Torf także obniża pH. Nie ładuj chemii jeśli nie musisz..
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2009, 12:42:38 wysłane przez Agnus » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2009, 12:46:13 »

A ile masz roślin i jakie światło?
Rośliny zużywają CO2 i się podwyższa pH, w zbiornikach naturalnych potrafi wzrosnąć w ekstemalnych sytuacjach nawet z 7,5 do ponad 10 wskutek nagłego wzrostu glonów. Ja bym to obstawiał - bogata woda i dobre oświetlenie.
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2009, 12:53:32 »

na 190 l mam 2x36 T5, sporo roślin... Ograniczę czas świecenia, bo glony faktycznie zaczęły rosnąć. Roślinki też dosyć dobrze rosną (najszybciej żabienica). Akwa jest nowe, rybki są dopiero od kilku dni. Pozostałe parametru (GH, KG, NO2, NO3 są OK) Na początku dałem bimbrownię, ale sobie odpuściłem, zamierzam kupić zestaw CO2, może się poprawi...
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2009, 12:56:16 »

Stały poziom pH da Ci tylko butla z CO2. Kiedyś na tym forum wykłócałem się z pewnym forumowiczem po co dozować dwutlenek w nocy. Stanęło na moim (że nie trzeba) ale dziś chętnie bym mu przyznał rację że sens ma jak najbardziej. Stałe pH...

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2009, 08:39:41 »

Marko, masz zbyt świeże akwarium żeby pH dało się łatwo utrzymać na stałym poziomie. Daj zbiornikowi czas a na pewno pH samo spadnie po jakimś czasie. Jakie masz twardości?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 09, 2009, 08:46:53 »

na pewno pH samo spadnie po jakimś czasie.
Wierzę, że jest teraz niestabilne, ale dlaczego miałoby spaść?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2009, 09:46:21 »

http://www.pawiookie.pl/forum/woda/tajemnice-i-zagadki-filtracji-biologicznej.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2009, 10:45:14 »

akwa niestabilne jeszcze, więc pH może się wachnąć w jedną lub drugą stronę, ale żeby aż o tyle i tak szbko  Huh No nic, na razie odpuszczę sobie ingerowanie w parametry wody, żeby nie robić za dużych wachań rybkom...
A właśnie, w czwartek zarbiłem akwa, czy lada dzień podmienić wodę, czy jeszcze poczekać żeby podojrzewało? Parametry sprawdzam codziennie, oprócz pH wszystko w normie (no, może ciut za twarda woda)
Roslinki ładnie rosną, ale jeszcze ładniej glony na liściach (robi się taki dywanik....  Wściekły )
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 09, 2009, 10:49:28 »

Roslinki ładnie rosną, ale jeszcze ładniej glony na liściach (robi się taki dywanik....  Wściekły )

ciemnozielony Huh Wink

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2009, 10:51:38 »

jasnozielony, zdecydowanie... ograniczyłem oświetlenie (teraz tylko ze 4-5 godzin/dobę), ograniczyłem jedzenie i czekam... I moruję ślimaki Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: