Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Atak Klonów (Glonów)  (Przeczytany 4696 razy)
freex
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 09, 2009, 21:45:51 »

Witam.
od bardzo dawna na szybie rosły mi takie zielone kropeczki nie zwracałem na to uwagi bo były malutkie ale w tym tygodniu porosły mi tym szyby akwarium tak że coraz mniej widać środek poniżej daje 2 fotki z przedniej szyby (na niej jest najwięcej)

http://img2.vpx.pl/up/20090609/20090609289.jpg
http://img2.vpx.pl/up/20090609/20090609292.jpg

PS. sory za jakość ale cyfrówka sie rozładowała i robiłem telefonem

Proszę o pomoc jak się tego pozbyć/ewentualnie zrobić żeby tak szybko to nie rosło

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2009, 21:51:45 »

Będą rosły, te typy tak mają  Grin
Bierzesz kartę telefoniczną i skrobiesz, można skrobać z wężem przy karcie w trakcie wymiany wody, to od razu zassiesz je przy skrobaniu.
U mnie je trochę ryby zjadają, trochę ślimaki i jest w porządku.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2009, 21:53:58 »

A ja mam problem bo jeszcze nie stać mnie na Ferrari. Poproszę o recepty jak to zrobić przed 35 rokiem życia. Dziękuję...
Poważnie - musisz podać podstawowe informacje o baniaku, takie jakie podają ludzie proszący o pomoc w takich wypadkach. Inaczej - jak to było pisane dziesiątki razy - to wróżenie z fusów.
U mnie rosną ale niezbyt szybko. Zjadają Zbrojniki, resztę zdzieram sam co tydzień przy odmulaniu i podmianie wody.

freex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2009, 21:54:10 »

a może to być przez to że mi światło słoneczne pada na akwarium?

Agnus parametrów wody nie znam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 21:56:37 wysłane przez freex » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 09, 2009, 21:56:30 »

a może tak być, ale w połączeniu z innymi czynnikami (woda). Wątpię by samo światło słoneczne powodowało tak znaczny rozwój glonów. Znowu - podaj wyniki testów wody, dane o baniaku, obsadzie, świetle itd. Doświadczeni akwaryści pewnie Ci wtedy doradzą.

freex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2009, 21:59:17 »

testów wody nie znam
Akwarium mam od roku z hakiem bo od 29 maja wcześniej miałem w nim pielęgnice teraz są kosiarki, otoski, kiryski, neonki, żałobniczki i danio
mam 2 świetlówki Aquael  t8 2x18W świece od 7 rano do 23

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2009, 22:03:30 »

1. To kup i zrób testy
2. Nie podałeś litrażu zbiornika. Zgaduję że ok.100L (bo 2x18W standard). Podaj jeszcze ile, których ryb masz żeby się mogli forumowicze /po wyżywać/ jeśli np trzymasz 2xNeon, 1xDanio itd.
3. Świecisz 16 godzin. O 4-6 godzin dziennie za długo. Ogranicz świecenie - powinno pomóc.
4. Wspominałem coś o testach wody?

freex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 09, 2009, 22:08:11 »

dokładnie 116 litrów całe akwarium to zestaw aquael z grzałką filtrem oświetleniem
mam 8 neonów
5 żałobniczek
5 danio
---Ryby poniżej będę dokupywać---
3 otoski
2 kiryski
2 kosiarki

świecenie ogranicze / a te glony będę musiał zdrapywać teraz? a np te magnetyczne rączki do czyszczenia dadzą rade?
testy kupie jak będę miał kase bo jakby nie patrzeć to do szkoł jeszcze chodzę Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2009, 22:13:00 »

czyścik magnetyczny nie da rady... Zostaje żyletka na kiju, albo można gąbką spróbować...

I consider myself as a one fish wolf pack
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2009, 22:15:37 »

a te glony będę musiał zdrapywać teraz? a np te magnetyczne rączki do czyszczenia dadzą rade?
Niektóre magiczne rączki mogą podrapać szybę, szczególnie gdy to jest profilowane akwarium. Karta telefoniczna/bankomatowa jest bezpieczna i skuteczna. Zdrap, ale bez obaw. Nie masz ich jeszcze dużo, jak urosną, to potrafią tworzyć zwarte pola.

Żadnych żyletek! Bloniu! co też proponujesz...  Shocked
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 09, 2009, 22:16:43 »

Co prawda pytasz o glony ale jak każdy forumowicz lubię wymądrzać się na temat obsad. Masz 116L ale ja bym się zastanowił nad Kosiarkami. One potrzebują dużego akwarium i większej liczby koleżanek. To samo Kiryski - ryba typowo stadna. Jak będziesz trzymał 2 to po jakimś czasie pęknie im serce (powaga). Dokup Danio i Czarnych Tetr. Już o Neonach nie wspominając - musisz dokupić z 7 sztuk, inaczej lepiej oddaj je do sklepu.

Magnetyczne rączki dadzą radę jeśli glony są świeże i nie jest ich wiele. Sam mam takie - sprawdzają sie przy moich 100L, choć czyszczę okazjonalnie przednią szybę - dziwnym trafem Zbrojniki zjadają te glony z innych szyb ale od frontu nie ruszają za bardzo (wstydliwe?). Jeśli jednak masz już je od jakiegoś czasu i jest ich dużo - nie pozostaje Ci nic innego jak ostra żyleta... tylko uważaj byś nie rysował szyby - z profilami bywa różnie. Ja polecam wtedy zdzieranie horyzontalne..
Odpuść sobie kilka piw, dziewczynie kup jednego Tulipana nie trzy.. i tak dozbierasz do testów Wink Polecam firmy JBL i kropelkowe, paskowe podobno są niemiarodajne (ale sam nie znam).

EDIT: Co prawda nie lubimy sie Bloniem (podobno) od jakiegoś czasu ale rację mu przyznam że nie ma nic bardziej skutecznego od ostrej żylety Smiley Przy profilu może rysować szybę dlatego wtedy pozostaje drapanie poziome Smiley

EDIT2: Bloniu, u mnie również neutralnie. "podobno" dodałem właśnie po to by usłyszeć taką odpowiedź od Ciebie. I bardzo dobrze że tak uważasz.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 22:25:44 wysłane przez Agnus » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2009, 22:19:42 »

żyletka na kiju to taki skrobak, tak się mówiło kiedyś w gronie akwarystów... Smiley

PS. Jak szyba prosta to ostra żyletka nie zrobi rys... Nie chciągałeś nigdy hologramu z podszybia samochodu Smiley ?

EDIT: Agnus ja się nie wdaję w dyskusje, bo zaraz otrzymamy po ostrzeżeniu. Mam neutralne emocje związane z Tobą. Jak mi coś nie pasuje to po prostu piszę...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 22:21:35 wysłane przez bloniu » Zapisane

I consider myself as a one fish wolf pack
freex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 09, 2009, 22:22:11 »

obsada jaka będzie moim celem to:
-20 neonków
-10 danio
-5 kirysków
-5 otosków
i myślałem nad 3 mieczykami 1 samiec i 2 samiczki

to tyle co do obsady

jutro kupie myjke do granków i spróbuje nią to zetrzeć bo ona ma twardszy spód Wink zapomniałem dodać że glony mam też na kamyczkach z góry

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2009, 22:28:36 »

feex
Tylko nie kupuj drucianej.. Ona z kolei również ma tendencję do rysowania powierzchni. Jeśli gąbka to ok - nie ma bata - dotrzesz, tylko trochę siły na to przeznaczysz. Co do drugiej obsady to ja nie mam zastrzeżeń. Z żyworódkami jest większy problem ale chyba Mieczyki nie kocą się tak jak Gupiki ale nie pamiętam za bardzo jak to u nich jest.

EDIT: Freex, pisze się "hodować" a nie "chodować". Włącz autokorektę ortografii Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 22:36:25 wysłane przez Agnus » Zapisane

freex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2009, 22:32:16 »

mieczyki kiedyś chodowałem i tylko 1 małego mieczyka udało mi się wychodować Wink więc problemu nie będzie bo zawsze do zoologicznego można oddać nadmiar Wink
a gąbką taką powinno zejść poniżej fotka

http://www.gomer.pl/oferta_na_cd/foto_www/york_image/zmywak_profil-3.JPG

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: