Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogólna 112  (Przeczytany 2220 razy)
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2009, 21:33:55 »

XXXX... troche się załatwiłem.
Neonki czerwone potrzebują bardzo miękkiej wody... niby w kranie mam 4d ale w akwa 7-14 (niedoładne testy). Powiedzcie mi prosze czy musze je oddawać??

Co do twardości to nie mam w akwa żadnych kamieni, wydaje mi się że to moje podłoże na bazie ziemi ogrodowej tak wywala twardośc do góry...  Cry
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 22:22:54 wysłane przez szymonw » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 17, 2009, 21:37:43 »

Tak to to samo!

Twardość wody wyraża się w trzech różnych skalach:
 stopniach niemieckich (°n lub °dgh) – 1 °n = 10,00 mg CaO w 1 litrze wody oraz 1 °n = 17,86 mg CaCO3 w 1 litrze wody
 stopniach francuskich (°f) – 1 °f = 10,00 mg CaCO3 w 1 litrze wody
milivalach na litr (mval/l) – 1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 milimol) jonów Ca2+ oraz 1 mval = 50 mg CaCO3 w 1 litrze wody.
Tak w skrócie.

dzięki  papa

tak dla ścisłości dodam, że °dgh dotyczą tylko wartości (oczywiście w stopniach niemieckich) twardości ogólnej, mówienie o twardości węglanowej w °dgh z tego co się orientuje byłoby niestosowne gdyż spotkałem się z oznaczaniem jej jako °dkh - co wydaje się być logiczne.

Co do neonów to ja bym je wymienił na bardziej tolerancyjne innesy.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 17, 2009, 22:41:28 »

Oki no to mam 8 neonków czerwonych (jak się uda to wymienie na innesa), zbrojnika niebieskiego, 1 gupika (rywala wykończył jak byłem na uczelni :/ ) + 2 planowane samice i krewetki. Chce jeszcze dać ze 4 otoski, może parke mieczyków i zastanawiam się czy moge jeszcze wpuścić tam samca bojownika... Nie było by tam z nim problemów??
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 18, 2009, 19:35:53 »

ja dałbym na pewno więcej neonów, trochę dużo gatunków Ci się może zrobić jak wpuścisz wszystko co piszesz ale to tylko moje subiektywne zdanie.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: