Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie najlepsze na glony.  (Przeczytany 8590 razy)
andy76
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 13, 2009, 11:06:42 »

Witam ,to jakie doradzicie mi ślimaczki na glony.Na alegro jest ich dużo,ale wszyscy pisza ze jego sa dobre.Teorie już znam teraz troche praktyki.Doradzcie jakie sobie kupic. papa
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2009, 19:22:02 »

na krasnorosty brązowe dobre są zatoczki. Smiley
sam je mam i nie narzekam, teraz próbuje dopracować zatoczki, bo założyłem małą hodowlę. Wątpię czy będą ciekawe efekty, ale będę próbował. Hoduje je jak na razie w 3l pojemniku z fragmentami mchu leśnego, i odrobiną piasku. Pewnie jest to śmieszne, ale ja tam się nimi pobawię Smiley
andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2009, 19:33:54 »

Moze ktoś ma jeszcze  jakieś propzycje względem slimaczków.Zastanawiam sie nad kupnem Clinton Corona, jak myślicie dobry na glony.Ma ktos ,jak sie sprawuja.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2009, 19:57:28 »

według moich obserwacji nie masz czegoś takiego jak zwierze ,,na glony,, miałem i otoski i krewetki amano i przeróżne ślimaki ale nic to nie dawało , o wiele bardziej od glonów lubiły karmę dla ryb  Roll Eyes glony jadły tylko w minimalnym stopniu .
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2009, 08:42:21 »

Wszystkie ślimaki jedzą glony oprócz mięsożerców, ale robią to bardzo powoli.

Preferują:
1) szczątki martwych zwierząt,
2) karmę dla ryb,
3) martwe części roślin

Według mnie w tej kolejności, dopiero później jedzą glony, okrzemkami gardzą  Grin.   
andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2009, 09:52:28 »

A wiec tak,czytałem troche na necie i na allegro sprzedawcy opisuja ze dobre na różne glony sa ich sprzedawane slimaczki i  tak myslałem ze ktos może posiada( NERITINA ZEBRA, Clithon corona - ślimak rogaty - na glony ) Ale tak wogóle przydałby sie taki slimaczek.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2009, 14:43:34 »

A wiec tak,czytałem troche na necie i na allegro sprzedawcy opisuja ze dobre na różne glony

opisują żeby sprzedać tak naprawdę jeśli chodzi o walke z glonami są mało pomocne chyba że kupisz odrazu 300.
andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2009, 14:58:05 »

dzięki za odpowiedzi, zaczynam zbierac kase(300 sztukpo5zeta =1500) Huh
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 15, 2009, 20:20:03 »

Nie no bez jaj. Otoski generalnie są najlepsze. Kup ich stadko w zależności od litrażu - do 112l ok. 15 szt. powinieneś zauważyć poprawę. Ani ślimaki ani krewetkie zauważalnie glonów nie jedzą...

I consider myself as a one fish wolf pack
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 15, 2009, 21:17:02 »

Ani ślimaki ani krewetkie zauważalnie glonów nie jedzą...
Tak niechciane w akwariach zatoczki pożerają okrzemki aż miło i jest to jak najbardziej zauważalne. Podobnie jak po otoskach zostają na liściach pięknie wyczyszczone ścieżki.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 15, 2009, 21:55:14 »

Ani ślimaki ani krewetkie zauważalnie glonów nie jedzą...
Z tym bym się nie zgodził, u mnie zjadają wszystko na pniu. Zielenice na szybach też, chociaż rybki jedzą je chętniej niż ślimaki.

Tak niechciane w akwariach zatoczki pożerają okrzemki aż miło
Mam za mało zatoczków, bo tylko 3 sztuki, próba zrobiona niefachowo, to i wnioski błędne  Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: