Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 30L  (Przeczytany 2819 razy)
eredia
Nowy
*

« : Czerwiec 14, 2009, 11:07:36 »

Zamierzam zacząć moją przygodę z akwarystyką, chcę założyć krewetkarium i do tego ewentualnie jakieś rybki.
Upatrzyłam sobie akwarium: http://allegro.pl/item659749901_nowe_akwarium_30l_profil_wyposazenie_gratisy.html
Tylko nie wiem czy lepiej kupić zestaw czy może wszystko osobno. Jaką odmianę krewetek mogę w nim hodować i jakie rybki do tego? Myślałam o stadku rasbor bądź galaxów albo gupików, krewetki to red cherry bądź amano. No chyba, że 1 wojownik i krewetki. Akwarium chciałabym zrobić w stylu amano albo holenderskim. Większe niż 30L nie wchodzi w grę bo nie będę miała gdzie go umiejscowić.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 11:14:41 wysłane przez eredia » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2009, 11:18:36 »

z rybek nic , krewetki te które najbardziej ci się podobają(tylko karłowate!)  i tylko jeden gatunek.
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2009, 11:44:05 »

z rybek nic , krewetki te które najbardziej ci się podobają(tylko karłowate!)  i tylko jeden gatunek.
Dlaczego z rybek nic?
No chyba, że 1 wojownik i krewetki.
Nie wojownik a  bojownik   Undecided
Możesz mieć w tym akwa:
Bojownika+krewetki
Gupik same samce no chyba że  masz co robić z młodymi
ewentualnie jakieś małe denne ryby
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 11:48:39 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
eredia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2009, 13:16:43 »

A jak z akwarium? Kupić zestaw czy wszystko osobno?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2009, 13:27:57 »

Bojownika+krewetki
Gupik same samce no chyba że  masz co robić z młodymi
ewentualnie jakieś małe denne ryby

jak chce mieć małe krewetki to ryb w zbiorniku nie pewno być.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 13:34:14 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2009, 13:33:59 »

hmm...
NIe napisałem   że krewetki + ryby przydenne tylko ewentualnie   Wink
A jeśli zbiornik będzie odpowiednio urządzony to bojownik nie będzie męczył krewetek.
Nie róbmy z Bojownika rybe żądną krwi niewinnych krewetek  Good !
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2009, 15:01:27 »

A jak z akwarium? Kupić zestaw czy wszystko osobno?

sluchaj ja bym kupila wszystko osobno  filtr z jakies porzadnej firmy akwarystycznej a nie jakies chinskie podroby bo pochodzi chwilke i sie zespsuje albo bd golsnie itd,,
akwarium polecam proste nie profilowan eponiewz profil znieksztalca ksztalty
z ryb i krewetek to tak jak mowi marte ze jak akwa odp. przygotowane to bojownik nie powienien podkreslam NIE POWINIEN nic zrobic krewetka ale 199%pewnosci nie daje a i jak bd urzadzac ro przeczytaj troche o dojrzewaniu o parametrach dla dannych gatunkow itd.. zeby uniknac bledow ktore wiekszosc popelnia

.
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2009, 15:10:10 »

Hmm ja napisze tak dziewczyna już wie co i jak   Wink I napewno nie popełni błędów akwarysty laika i nie wpuści ryb 5 minut po zalaniu
A propos filtra to nie wszystkie takie złe są Smiley  choć nie jestem przekonany do  made in china to mam 2 filtry skośnookie  Wink które chodzą już pare lat i nie narzekam  Good !    Ale wiadomo  Dobre bo Polskie <tak patriotycznie>
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 15:15:31 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2009, 17:05:34 »

Zestaw byłby ok ale kiepski filtr. Poszukaj zestawu chociażby z filtrem Hailea.

akwarium polecam proste nie profilowan eponiewz profil znieksztalca ksztalty

Ojczyzna polszczyna Cheesy

Ale co do kształtu to tylko proste akwaria.

Jak dla mnie krewetki plus bojek mogą być jak najbardziej.

I consider myself as a one fish wolf pack
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 14, 2009, 17:43:26 »

A czy nie lepiej 2 x wieksze w tej samej cenie ?http://allegro.pl/item654684101_nowe_akwarium_60_cm_profil_63l_super_cena_lodz.html

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2009, 17:52:34 »

Większe niż 30L nie wchodzi w grę bo nie będę miała gdzie go umiejscowić.
Jak widać chhyba nieda rady Gina2006 Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2009, 18:05:47 »

20 cm roznicy to niewiele, a duzo wiecej mozliwosci za podobna cene. Jak sprobujesz takie malenstwo zarybic to sie zaczna problemy bo niewiele mozna trzymac w takim. Z zasady na poczatek kupuje sie male akwa ale jak sie troszke go potrzyma to sie stwierdza ze to stanowczo za malo i co wtedy z nim zrobic ? Sprzedac za polowe ceny bo juz uzywane ? czy zostawic jako kotnik (bo do niczego innego raczej sie nie nadaje) ?

eredia
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2009, 18:28:10 »

Widziałam to ogłoszenie, ale te akwarium miałoby stać na biurku i maksymalna długość jakaby pasowała to 45cm.

Możnaby było trzymać dwie odmiany krewetek?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 18:34:05 wysłane przez eredia » Zapisane
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2009, 18:53:43 »

Widziałam to ogłoszenie, ale te akwarium miałoby stać na biurku i maksymalna długość jakaby pasowała to 45cm.

Możnaby było trzymać dwie odmiany krewetek?

Na upartego można by zmieścić dwie grupki rożnych krewetek.Zajrzyj do działu Nierybiaste Jezeli zdecydujesz się na same krewetki to wielkośc zbiornika jest dobra - nie trzeba większego. Musisz je jednak odpowiednio urządzić.
Ja na początek poleciłbym Ci Red Cherry jeżli stworzysz im odpowiednie warunki to odwdzięczą Ci się licznym potomstwem.
Jeżli konicznie chcesz mieć w akwarium rybki i krewetki to idelane będzie małe stadko 6-7 sztuk microrasbor galaxy. Niestety, ryby te nie pogardza małymi krewetkami, ale jak dasz sporo mchów, urządzisz kryjówki z korzeni czy kokosa to przeżywalnośc małych powinna byc na tyle duża, że będziesz miała kłopot z "przekrewecieniem".
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 14, 2009, 19:52:28 »

Możnaby było trzymać dwie odmiany krewetek

Nie . Proponuje poczytać: http://akwaria.pl/krewetki/caridina_crystal_red.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: