Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « obsada do 72 litrów co jeszcze?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 72 litrów co jeszcze?  (Przeczytany 2721 razy)
xx
Nowy
*

« : Czerwiec 15, 2009, 11:53:18 »

witam, tydzień temu dostałam od chłopaka w prezencie 72 litrowe akwarium (30x30x80) z wyposazeniem, roślinkami i rybkami Smiley wpuściłam też do niego gupiki z mojego 25 litrowego akwa. i teraz jest w nim:
2 małe zbrojniki (ok 5-6 cm każdy),
2 kiryski panda,
2 młode platki,
2 prętniki,
4 dorosłe gupiki (3 samce i samiczka)
i mnóstwo maluchów (do oddania jak się zabarwią).
no i problem w tym, że choć rybek wcale nie jest mało, to jednak akwa jest puste... Sad rybki pływają albo przy dnie albo przy powierzchni a część środkowa jest pusta. razem z chłopakiem chcemy kupić jeszcze ze 2 pandy, 2 platki i stadko molinezji (6-8). szukałam rybek które moglibyśmy trzymać w tym akwa, ale jest ich bardzo dużo, nie znam się na tym za bardzo i dlatego proszę Was o pomoc. zastanawiałam się nad prystelkami, fantomami albo żałobniczkami, ale podobno są bardzo trudne w hodowli i bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany parametrów w akwa, także czerwonogłówki i razbory klinowe mi się bardzo podobają. wiem, że są to rybki stadne dlatego obawiam się, że mogłabym przerybić akwa, dlatego chciałam Was zapytać, które rybki są najmniej wrażliwe na zmiany? miałam kiedyś neonki inesa ale żle mi się trzymały i wolałabym jednak inne rybki. bardzo mi się podobają też brzanki (sumatrzańskie i mszyste) ale podobno obgryzają gupikom ogonki Sad wiem, ze podałam dużo gatunków, wszystkich ich mieć nie będę, ale ciążko mi się zdecydować na jakiś gatunek i nie wiem jaka liczba rybek będzie odpowiednia? będę bardzo wdzięczna za pomoc Smiley
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2009, 12:09:50 »

Moja propozycja:
- 2 zbrojniki OUT
- kirysów dokupić min 4 czyli będzie 6
- platka może zostać ale więcej proponuje
- prętnik zostają
- gupiki proponuje oddać bo będą się mnożyć na potęgę, zostawić najwyżej stado najładniejszych samców
- 6 otosków dokupić

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
xx
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2009, 12:49:44 »

dzięki, gupiki i tak mam wydać i zostawić tylko kilka samców. zbrojników oddawać nie chce Sad no i nadal jest pusto w środku akwa... więc nadal prosze o radę - w które stadne rybki zainwestowac?
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2009, 14:24:39 »

Możesz zrezygnowac  z gupików i platek, a zamiast tego dac np. neonki.
xx
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2009, 19:11:10 »

byłam dziś z chłopakiem w sklepie zoologicznym i zobaczyliśmy raczki z Patzcuaro, podobno rosną do 4,5 cm i nie są agresywne ani w stosunku do krewetek ani w stosunku do rybek i chyba się zdecydujemy na parkę tych raczków pod koniec miesiąca Smiley co o tym sądzicie?
w sobotę idziemy dokupić rybek, tzn molinezji, platek, kirysków panda, razbor klinowych lub czerwonogłówek (wciąż się waham nad tymi dwoma ostatnimi gatunkami, najchętniej oba bym wzieła, ale boje się że za mało miejsca wtedy będą mieć Sad ). i tu moje pytanie po ile sztuk powinnam mieć tych rybek żeby czuły się dobrze w moim baniaczku?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2009, 19:27:44 »

byłam dziś z chłopakiem w sklepie zoologicznym i zobaczyliśmy raczki z Patzcuaro, podobno rosną do 4,5 cm i nie są agresywne ani w stosunku do krewetek ani w stosunku do rybek i chyba się zdecydujemy na parkę tych raczków pod koniec miesiąca  co o tym sądzicie?

bardzo dobry pomysł też kupuje tego raczka za pare tygodni (tylko jest troche drogi i musze uzbierać)

w sobotę idziemy dokupić rybek, tzn molinezji, platek, kirysków panda, razbor klinowych lub czerwonogłówek

molinezje zdecydowanie odpadają , bardzo dobrze że idziecie dokupić kirysków i razbor z tymi platkami też bym sobie darował lepiej
je oddać a w ich miejsce dokupić zwinników blehera (czerwonogłówek) aha i nie zapomnij oddać zbrojników.Czerwonogłówek musisz kupić minimu 6 a razbor minimum 8
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 19:30:40 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
xx
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2009, 15:50:21 »

witam Smiley
robi mi sie powoli problem z narybkiem gupika... tzn... mnożą się na potęgę... ;/
w sklepie narybek narazie przyjmują, ale już niezbyt chętnie i dlatego pomyślałam o wpuszczeniu do akwa jakiegoś drapieżnika, który rozwiązałby problem. tylko jaka rybka może mi pomóc? bardzo proszę o pomoc... w sobotę pójdę do sklepu.
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2009, 16:40:15 »

najlepiej piranie Grin Grin Grin - żarcik
2 małe zbrojniki - jakie?
2 kiryski panda, - mało
2 młode platki, - raczej wywal
2 prętniki, - jakie?
4 dorosłe gupiki (3 samce i samiczka)
z gupikami to tak-  oddaj samice i młode- problem z głowy
ja proponował bym taką obsadę:
10-15x innesa -chyba nie będzie problemu
5x kirysek panda
2-3x gupik (samce)

xx
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 22, 2009, 19:46:17 »

to są chyba zbrojniki niebieskie. dokladnie nie wiem, jeden (dziewczynka) jest albinosem, a chłopak jest zwykły w kropki Smiley
kirysków mam już 4 Smiley
platki też 4 Smiley
prętnik trójkolorowy, niestety jeden mi padł Sad nie wiem dlaczego, rano wszystko było w porządku a wieczorem jak przynieśliśmy nowe rybki już bokiem pływał Sad
molinezje ostrouste 3 i jedna księżycowa
gupiki 4 (w sklepie mi samicy nie przyjmą bo pytałam, tylko narybek chcą, ale i to niechętnie)
neonek jak już pisałam - nie chcemy.
chciałam jeszcze razbory klinowe, albo czerwonogłówki, ale już mam przerybienie przez ten narybek Sad i jeszcze dziś małe molki w akwarium widziałam... :/
a danio zjada narybek? kolega mi tak powiedział, ale nie wiem, czy nie w żartach... :/

p.s. zbrojniki oddam wujkowi jak podrosną do jego 200 litrów Smiley

no więc, jakiego drapieżnika mogę wrzucić do baniaczka żeby się pozbyć narybku?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 22:36:03 wysłane przez xx » Zapisane
michal1234
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 06, 2009, 01:14:46 »

Ja bym do dał pielęgnice Ramireza 4x Smiley
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 06, 2009, 07:25:08 »

Z tymi ramierazami to nie wiem czy to jest dobry pomysł, skoro neony w tym akwarium nie czują sie dobrze ( parametry wody)
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 06, 2009, 12:06:28 »

prętnik trójkolorowy, niestety jeden mi padł  nie wiem dlaczego, rano wszystko było w porządku a wieczorem jak przynieśliśmy nowe rybki już bokiem pływał

zmierz parametry wody.

chciałam jeszcze razbory klinowe, albo czerwonogłówki, ale już mam przerybienie przez ten narybek  i jeszcze dziś małe molki w akwarium widziałam... :/

czerwonogłówki to ryby bardzo delikatne absolutnie nie polecane początkującym.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: