Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Ankieta
Pytanie: Czy podoba Ci się moje akwarium ?
Tak.
Nie.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: waisss [200 L proste] Ogólne  (Przeczytany 9261 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2009, 18:21:41 »

Odczyn pH mogę również rozpoznać po wzroście Żabienic, które w kwaśnej wodzie rosną słabo, a u mnie właśnie tak się zachowują.
Na twoim miejscu nie sugerowałabym się za bardzo żabienicami. U mnie w akwa woda jest dość twarda i zasadowa i żabienica też nie chciała rosnąć, aż się w końcu wkurzyłam i wywaliłam ją Angry
Akwa bardzo fajnie się zapowiada. Jak się wszystko rozrośnie będzie super. Planujesz jakieś stadne rybki? ożywiłyby akwa. Bodaj większa ilość samców gupika. Ostatnio widziałam w zoologu prześliczne, żółciutkie z ciemniejszymi kropeczkami na ogonach.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
margin
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 16, 2009, 19:59:29 »

Bardzo ładne akwarium, dopracowane szczegółowo, a jak się rośliny rozrosną będzie cudo. Z mojej strony mogę ci tylko zasugerować, abyś wyrzucił tatarak, a w to miejsce posadził np. walisnerię (tatarak nie będzie rósł pod wodą, dwa razy próbowałam i zgnił), a jeżeli za termometrem po prawej masz lysimachię, to też wyrzuć (polecam w to miejsce bacopę, jest podobna i dobrze rośnie)-powodzenia papa

loyek5
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 16, 2009, 21:37:27 »

Albo mi się zdaje albo grzałka jest praktycznie cała pod wodą. Z tego co kojarzę, to sam termostat winien być nad taflą. ten zielony pasek to chyba swojego rodzaju granica zanurzenia. Ogólnie baniak na plus. Smiley (pozbył bym się roślin, które mogą w późniejszym czasie sie na tyle rozrosnąć, że ciężko będzie je usunąć bez naruszenia ziemi. Gdy dostanie się ziemia do kolumny wody, nie poradzisz sobie z glonami).

pozdro i życzę szczęścia. Smiley

waisss
Zainteresowany
**

Rybka lubi pływać :)

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 16, 2009, 21:57:59 »

Z mojej strony mogę ci tylko zasugerować, abyś wyrzucił tatarak, a w to miejsce posadził np. walisnerię (tatarak nie będzie rósł pod wodą, dwa razy próbowałam i zgnił), a jeżeli za termometrem po prawej masz lysimachię, to też wyrzuć (polecam w to miejsce bacopę, jest podobna i dobrze rośnie)

Bardzo chętnie, ale generalnie jest problem dostać fajne roślinki u nas w zoologicznych. Poza masą kabomb, moczarek i żabienic, nie ma nic konkretnego, a takie wyjątki jak Tatarak, czy Tojeść należą do rzadkości (pomijam tutaj moją niewiedzę o nich podczas zakupu tych roślin). Gdy poprawię oświetlenie w akwarium, zamówię sobie roślinki z prawdziwego zdarzenia ;]
Albo mi się zdaje albo grzałka jest praktycznie cała pod wodą. Z tego co kojarzę, to sam termostat winien być nad taflą. ten zielony pasek to chyba swojego rodzaju granica zanurzenia. Ogólnie baniak na plus. Smiley (pozbył bym się roślin, które mogą w późniejszym czasie sie na tyle rozrosnąć, że ciężko będzie je usunąć bez naruszenia ziemi. Gdy dostanie się ziemia do kolumny wody, nie poradzisz sobie z glonami).

pozdro i życzę szczęścia. Smiley

Uuups, masz rację;) rano poprawię, nie chce teraz budzić rybek:)
A co do ziemi i roślinek - Żabienice się mocno ukorzeniają i ostatnio miałem problemy z ich wyrwaniem;/. Myślę, że ostrożność wystarczy, by nie dopuścić do zjawiska opisanego przez Ciebie;) Gdy nie chcą puścić, to odciąć korzenie i po kłopocie;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 22:00:07 wysłane przez waisss » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 16, 2009, 22:42:51 »

Albo mi się zdaje albo grzałka jest praktycznie cała pod wodą. Z tego co kojarzę, to sam termostat winien być nad taflą. ten zielony pasek to chyba swojego rodzaju granica zanurzenia.

Ojej! A to nie jest tak że granica narysowana na grzałkach jest minimum dokąd woda musi sięgać?? Ja tak do tej pory myślałam i grzałki mam tak zanurzone, że i z 10cm kabla jest zanużone. Ryzykuję życie swoich rybek??

loyek5
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2009, 10:24:18 »

W instrukcji jest napisane, że grzałkę należy umieścić na głębokość zielonego paska. Nie napisane jest natomiast, że jest to minimum a właśnie odpowiedni poziom. W każdym razie ja bym nie ryzykował. To nie tyle może być nie bezpieczne dla rybek ale i dla Ciebie jeśli zdarzyło Ci się włożyć łapę by wyjąć jakiegoś paprocha (nawet pincetą). Ostrożności nigdy za dość szczególnie gdy mamy do czynienia z 230V.

pozdrawiam!!

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2009, 11:59:38 »

No ale to nie dobrze, bo nie utrzymam poziomu wody cały czas na wysokości tej kreski, a nie chciała bym też by mi się spaliła, a dwóch kresek nie mam tak żeby było wyznaczone optimum...wiec i tak nie wiem na ile grzałkę mogę zanurzyć.

Waisss -przepraszam Cię za zaśmiecanie wątku ale to chyba dość istotna sprawa.

waisss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2009, 12:58:45 »

No ale to nie dobrze, bo nie utrzymam poziomu wody cały czas na wysokości tej kreski, a nie chciała bym też by mi się spaliła, a dwóch kresek nie mam tak żeby było wyznaczone optimum...wiec i tak nie wiem na ile grzałkę mogę zanurzyć.

Waisss -przepraszam Cię za zaśmiecanie wątku ale to chyba dość istotna sprawa.

Moim zdaniem grzałka Tetry jest w pełni zanurzalna. Jest prosty sposób, by się o tym przekonać - przeglądnąć parę wątków i zobaczyć jak ludzie z tą grzałką postępują:)
waisss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 19, 2009, 14:21:25 »

Dziś wybrałem się na roślinne łowy:) Udało mi się zdobyć:

1. Bakopa karolińska (Bacopa caroliniana)
2. Pistia rozetkowa (Pistia stratiotes)
3. Blyxa japońska (Blyxa japonica) - podobno (!!!) ;/ a mi to wygląda na ophiopogona ;/ Angry
4. Mech jawajski mini (Taxiphyllum sp.)
5. Mikrozorium oskrzydlone (Microsorium pteropus)

Wywaliłem z akwarium tatarak, a na jego miejsce posadziłem dwie większe żabienice, które rosły przy wlocie filtrze. Poza tym usnąłem tojeść i posadziłem na jej miejsce bakopę. Mech przywiązałęm żyłką do jednego z korzeni:)
Czy Mikrozorium może byc posadzone w podłożu, czy koniecznie musi być przywiązane do któregoś z elementów dekoracji?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 19, 2009, 20:21:31 »

przywiązane musi być.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 20, 2009, 08:05:44 »

Dziś wybrałem się na roślinne łowy:) Udało mi się zdobyć:

1. Bakopa karolińska (Bacopa caroliniana)
2. Pistia rozetkowa (Pistia stratiotes)
3. Blyxa japońska (Blyxa japonica) - podobno (!!!) ;/ a mi to wygląda na ophiopogona ;/ Angry
4. Mech jawajski mini (Taxiphyllum sp.)
5. Mikrozorium oskrzydlone (Microsorium pteropus)

Wywaliłem z akwarium tatarak, a na jego miejsce posadziłem dwie większe żabienice, które rosły przy wlocie filtrze. Poza tym usnąłem tojeść i posadziłem na jej miejsce bakopę. Mech przywiązałęm żyłką do jednego z korzeni:)
Czy Mikrozorium może byc posadzone w podłożu, czy koniecznie musi być przywiązane do któregoś z elementów dekoracji?
Kiedy dasz zdjęcia z nowymi roślinkami, teraz musi być jeszcze piękniejsze Cheesy

waisss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 20, 2009, 11:20:18 »

Kiedy dasz zdjęcia z nowymi roślinkami, teraz musi być jeszcze piękniejsze Cheesy
Zdjęcie dam, gdy tylko się wszystko przyjmie i podrośnie.

Usunąłem muszelki z akwarium oraz pomajstrowałem trochę z oświetleniem i dołożyłem małą lampke G4 12V 20W (oczywiście po odpowiedniej przeróbce), która teraz oświetla mi białym ciepłym światłem środkowy przód baniaka;)
Michu007
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 26, 2009, 13:35:52 »

......akwa  bardzo fajne. ciekawa aranżacja robi swoje, ale mógłbyś zakryć sprzęt. ogólnie jest super. Cool Wink Smiley 
waisss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Sierpień 14, 2009, 09:58:10 »

Mała aktualizacja danych ... Wink
waisss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Sierpień 14, 2009, 19:57:58 »

Mała aktualizacja danych ... Wink