Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 64l fachowa obsada  (Przeczytany 1957 razy)
iwonka
Nowy
*

« : Czerwiec 16, 2009, 19:00:02 »

Mam zamiar kupić akwarium 60l. Filtr Filtr wewnętrzny Hailea BT-400 filtrująco - napowietrzający z deszczownicą. Grzałka z termostatem Hailea 50W.
Nie wiem co mam zrobić z obsadą. To jest mój największy problem. Prosze o jakieś propozycje.
Czy morznaby tam uwzględnić bojownika?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 16, 2009, 19:53:20 »

można ale dobrze by było, żebyś przed planowaniem obsady znała parametry wody, którą będziesz lać do akwa pod tym kątem powinnaś między innymi dobierać ryby, zajrzyj sobie do działu "nasze akwaria" podpatrz jakie inni mają ryby w takich baniakach i pamiętaj aby nie przerybić akwarium, jeśli to twoje pierwsze akwa to poczytaj o dojrzewaniu zbiornika i nie rób nic w pośpiechu.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
iwonka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2009, 07:15:10 »

To bedzie moje drudie akwa. Wiem już co i jak. Ale na rybkach nie znam sie zadobrze dlatego tu prośba do was.
iwonka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2009, 07:20:19 »

A co do parametrów to a kwa raczej roślinne.
TWW 4-5
TWO 6-10
Ph 6.8-6.9 przy CO2 20-30mg/l
Ca~35mg/l
Mg~10mg/l
K~15mg/l
Fe~0.3mg/l
Mn~0.15mg/l
Cl~5mg/l (?)
Na~2mg/l (?)
SO4~40-60mg/l
HCO3~50-60mg/l
NO3~5-10mg/l
PO4~0.6-1.2mg/l

Coś w tym stylu.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2009, 09:20:17 »

A cóż to są za wyniki? Skąd to wzięłaś?  Grin
iwonka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2009, 21:31:07 »

To są moje wyniki z obecnego akwarium. Zrobiłam te wszystkie testy z pomocą mamy jest nauczycielką chemii w podstawówce. Więc nie było problemu.
 To akwarium roślinne a te też mam zamiar tak urządzić.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2009, 21:42:56 »

pierwsze słysze o chemii w podstawówce ale looz  Grin

proszę unikać zbędnych komentarzy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 21:56:01 wysłane przez szymonw » Zapisane

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2009, 21:59:21 »

Propozycje propozycjami ale najważniejsze do jakich ryb masz dostęp w sklepie czy sklepach.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2009, 23:07:08 »

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 22:56:01 wysłane przez szymonw »

Nie masz racji Szymku,
Koleżanka Iwonka żarty sobie stroi, albo mocniej mówiąc kłamie  Grin
albo to jeszcze jeden troll?  Undecided

a tamte "mamine" wyniki są skopiowane spod adresu http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/Artykuly/Zakladanie-i-urzadzanie-akwarium/Prawidlowe-parametry-wody-dla-akwarium-roslinnego.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 23:14:18 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2009, 23:39:37 »

a co to ma wspólnego z postem który skomentowałem? ja miałem chemię w podstawówce ale to było prawie 30 lat temu.

a tak na poważnie:

iwonka - może byś się ustosunkowała do zarzutów. przyzwoitość nakazuje.

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2009, 23:53:34 »

sory ale to dla mnie dziwne że wszystkie parametry są prawidłowe tak od razu u początkującego.
I wszystkich testów nie da się zrobić samodzielnie nawet jeśli jest się chemikiem.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 18, 2009, 06:11:13 »

Lekcje chemii byly juz od 6 klasy szk. podst. ale zibi byc moze jest mlodziutki i nie ma pojecia co bylo w szkolach przed "wojna"   Grin
A iwonka moze musi sie wspierac mama chemiczka jesli chodzi o wlasciwosci wody, ale w wyszukiwaniu wiadomosci w necie jest dobra jak na poczatkujacego akwaryste  Good !
Wiec idac tym tropem iwonko wpisz sobie w google (lub inna wyszukiwarke) obsada do 60 L, bedziesz miala setki propozycji i z tego moze wybierzesz najbardziej doskonala obsade do swoich potrzeb - powodzenia

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 18, 2009, 09:02:38 »

Iwonko,

nie zmyślaj już tylko napisz, jaki masz problem, a Twoje czyny pójdą w zapomnienie  Grin
Rozumiem, że nie masz jeszcze akwarium.

Warto pomyśleć zawczasu o podłożu, bo jest to, wbrew pozorom, podstawowa sprawa. Ja bym proponował podłoże na ziemi ogrodowej, bo będzie taniej niż sam żwir, a mniej kłopotów później.
Kupujesz ziemię ogrodniczą (najlepiej sprawdzoną, powinnaś przejrzeć inne wątki na ten temat) i żwir na to i jest super.
Bojownik może być, ale rybki zostaw na później, najpierw trzeba przygotować akwarium i potrwa to z miesiąc. Już możesz myśleć o roślinach, że w miarę szybko je skompletować, bo dosadzanie po zalaniu zbiornika można zrobić, ale lepiej mieć już jakąś wizję.
Pomyśl o elementach dekoracyjnych, najlepiej ładnym o korzeniu, przygotowanie go też potrwa kilka dni.   
K-21
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 19, 2009, 15:39:35 »

zibi wszystkie te testy można zrobić samemeu jak się jest chemikiem i ma dostęp do odczynników. Nic nie ma w nich trudnego zwykłe miareczkowanie bezpośrednie badz pośrednie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: