|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #16 : Listopad 22, 2004, 20:49:16 » |
|
mam tu tylko 256 kolorów więc nie widze najlepiej 1. jakiś gatunek bocji 2.brzanka rekinia 3.labeo bicolor - albinos ale widze naprawdę kiepsko taki komp więc moge źle widzieć Pozdrawiam
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #17 : Listopad 22, 2004, 20:58:11 » |
|
Bocja Striata lub Siatkowana lub Kubotai, pełno podobnych jest brzanka rekinia Labeo Bicolor odmiana Albinos
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Harpia
|
|
« Odpowiedz #18 : Listopad 22, 2004, 20:59:23 » |
|
Dobrze widzisz Tylko ta bocja jakoś mi nie pasuje do znanych przezemnie gatunków, ni to tygrysia ni to siatkowana :roll:
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik
Vampire
|
|
« Odpowiedz #19 : Listopad 22, 2004, 21:06:10 » |
|
To na pewno nie jest Striata(pregowana) ani Siatkowana... One wygladaja calkowicie inaczej... To bedzie wspaniala. Raczej juz jestem na stowke pewien Bocja Kubotai jest rowniez inna i ma zolte kropki na czarnym tle, wiec tez odpada....
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #20 : Listopad 22, 2004, 21:29:22 » |
|
Moim zdaniem to absolutnie nie jest bocja wspaniała. Siatkowana może być jak najbardziej - u nich spotyka się różne wzory, które skutecznie mylą akwarystów i sprzedawców co gorsza. nati_snk - parę wątków niżej podano Ci dobre strony o bocjach. Poczytaj sobie.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #21 : Listopad 22, 2004, 21:30:41 » |
|
wspaniała to nie jest absolutnie, jestcałkiem inna
na pewno bocja siatkowana
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik
Vampire
|
|
« Odpowiedz #22 : Listopad 22, 2004, 21:37:05 » |
|
Raffy poszukaj fotki Bocji Siatkowanej i porownaj... Wspaniala jest CALKIEM inna? Deczko inna... Tak bym to ujal. Moje bocje maja mniej paskow a tak wygladaja identycznie. To jest siatkowana Widzisz roznice? I jak?
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 22, 2004, 21:41:30 » |
|
Sheol - poczytaj sobie o bocjach siatkowanych http://www.bocje.com/BLA.htmSwoją drogą do tej Twojej też się można przyczepić i twierdzić, że to nie jest siatkowana. Trochę się różnią jak widać - oba przykłady (Twój i mój) to ten sam gatunek. Polecam stronki: http://www.bocje.com/Polskamenu.htmhttp://www.loaches.com/ Parę wątków niżej był już poruszany ten temat, zresztą również przez nati_snk. Na 100% nie jest to bocja wspaniała.
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik
Vampire
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 22, 2004, 22:02:59 » |
|
Faktycznie... Co do siatkowanych to tej odmiany nie znalem--->>> Teraz dopiero w tle zauwazylem prawdziwa Wspaniala, ktora mozna rozpoznac po pomaranczowym kolorze i pletwach. Nie pasowalo mi to, ze siatkowane sa szare a nie pomaranczowe, ale po zobaczeniu Wspanialej w tle juz widze jak mnie zmylilo Pozdro [/img]
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #25 : Listopad 22, 2004, 22:07:14 » |
|
W tle istotnie tam się chyba wspaniała pojawia. Jednak ta zaznaczona przez nati_snk to nie ta. Siatkowane mają naprawdę różne wzory.
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik
Vampire
|
|
« Odpowiedz #26 : Listopad 22, 2004, 22:12:39 » |
|
Wiem, kilka odmian Siatkowanej znam, tzn wiem jak wyglada. Mylacy byl ten kolor pomaranczowy co nie jest podobne do siatkowanych
|
|
|
|
|
|
|
andmo
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Listopad 23, 2004, 13:39:01 » |
|
To chyba nie chodzi o odmiany bocji siatkowanej - tylko o ich wiek. Za młodu są właśnie takie. Swego czasu jak mi w sklepie powiedzieli, że to bocja siatkowana to nie uwierzyłem (miały jakieś 3-5 cm). Przeszukałem książki , net - poszedłem do sklepu i kupiłem. Jak wyrosły to całkowicie zmieniły i wzór i ubarwienie i stały sie "porządnymi" książkowymi bocjami siatkowanymi. Ale świat (wodny) jest pełen niespodzianek
|
|
|
|
Pzdr Andrzej
360L +200L
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #28 : Listopad 23, 2004, 13:43:50 » |
|
Prawdę powiedziawszy tych bocji jest tyle, że ciężko co poniektóre odróżnić. Zresztą tak jest w wielu innych wypadkach. Jedna plamka gdzie indziej i już inny gatunek Poza tym ubarwienie może też zależeć od regionu pochodzenia. Przykładowo bocje wspaniałe mają płetwy czerwone lub czarne - obie pochodzą z innych miejsc (nie pamiętam jakich niestety). Oczywiście zdarzają się egzemplarze o jeszcze innych kolorach. Sądzę więc, że ubarwienie bocji siatkowanych niekoniecznie zależy tylko od wieku. Poza tym widziałem w dwóch zoologach te ryby w tym samym wieku i po prostu zgłupiałem. Ubarwienie inne, myślałem, że to jednak inne gatunki a okazało się, że to jednak ten sam.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #29 : Listopad 23, 2004, 14:11:49 » |
|
www.akwafoto.pl - polecam poszukasz tam jaka naprawdę masz bocję
|
|
|
|
|
|
|
|