wozny1200
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2430 : Luty 21, 2012, 11:28:34 » |
|
Mam pytanko jaka to ryba?: Na pewno jest to jakiś sum niestety został źle potraktowany przez moje rybki, które w pierwszy dzień uszkodziły mu wąsa... Chciałbym się dowiedzieć jaka jest nazwa tego suma, oraz czy jest bardzo agresywny? z góry przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione telefonem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2012, 11:30:14 wysłane przez wozny1200 »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2431 : Luty 21, 2012, 17:00:24 » |
|
Mi to wyglada na Corydoras julii (kirysek lamparci). Zdjęcie jest do góry nogami?
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #2432 : Luty 21, 2012, 17:06:00 » |
|
czy ja dobrze widze czy sum ma czerwone oko? Poszukałbym czegoś w rodzince Pimelodus, choć nie przypominam sobie aby którys z nich miał czerwone oczy ale moge się mylić;)
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2433 : Luty 21, 2012, 17:09:20 » |
|
A to nie jest któryś z synodontisów?
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2434 : Luty 21, 2012, 17:58:54 » |
|
Może to jakiś albinos Pimelodus pictus. Czy to zdjęcie należy obrócić w prawo o 90o?
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2435 : Luty 21, 2012, 21:28:35 » |
|
Moim zdaniem to któryś z rodziny synodontis tak to mi wygląda .
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #2436 : Luty 21, 2012, 22:35:00 » |
|
Synodontis multipunctatus
|
|
|
|
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2437 : Luty 21, 2012, 23:26:03 » |
|
Multipuncatatus ma chyba krótsze wąsy, płetwa grzbietowa podzielona jest wyraźnie na dwie części: od grzbietu ciemną i potem jasną. Cętki na ogonie łączą cię w dwie oddzielne ciemne kreski. A cętki na tułowiu też łączą się ze sobą najczęściej po dwie, tworząc kreski wzdłuż ciała pierwsza linia i poniżej już pod kątem do nawet poprzecznych. http://www.fish-photography.info/photo-display-pages/tropical-freshwater/siluriformes/synodontis-multipunctatus.htmNa zdjęciu dość niewyraźnym, widać, że cętki są drobne i podobne na całym ciele. Na płetwie grzbietowej tworzą naprzemienne po trzy pasy jasne i ciemne. Na płetwie ogonowej cętki też są dość wyraźne i nie zlewają się w pasy przez długość całej płetwy. Wąsy wyglądają na sięgające sporo dalej niż za oczy, a u multipunctatusa sięgają mniej więcej do oczu, może ciut za. Edit Jeśli jest to synodontis to może nigromaculatus, ale ja dalej obstawiam pimelodusa, przede wszystkim za względu na wąsy, które wydają się być dość długie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2012, 23:38:18 wysłane przez sebtul »
|
|
gg - 4479432
|
|
|
wozny1200
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2438 : Luty 21, 2012, 23:33:52 » |
|
Multipuncatatus ma chyba krótsze wąsy, płetwa grzbietowa podzielona jest wyraźnie na dwie części: od grzbietu ciemną i potem jasną. Cętki na ogonie łączą cię w dwie oddzielne ciemne kreski. A cętki na tułowiu też łączą się ze sobą najczęściej po dwie, tworząc kreski wzdłuż ciała pierwsza linia i poniżej już pod kątem do nawet poprzecznych. http://www.fish-photography.info/photo-display-pages/tropical-freshwater/siluriformes/synodontis-multipunctatus.htmNa zdjęciu dość niewyraźnym, widać, że cętki są drobne i podobne na całym ciele. Na płetwie grzbietowej tworzą naprzemienne po trzy pasy jasne i ciemne. Na płetwie ogonowej cętki też są dość wyraźne i nie zlewają się w pasy przez długość całej płetwy. Wąsy wyglądają na sięgające sporo dalej niż za oczy, a u multipunctatusa sięgają mniej więcej do oczu, może ciut za. Górne wąsy są długości prawie jego tułowia. Pimelodus Pictus jest identyczny tylko mój ma czerwone oczy. Ale to chyba będzie to
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #2439 : Marzec 12, 2012, 19:03:01 » |
|
Panowie, mam pytanie, czy ktoś spotkał się z mureną słodkowodną\akwariową Widziałem coś takiego w zoologu po 45 zł. Jak dam rade to jutro w sklepie strzelę fotkę.
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2440 : Marzec 13, 2012, 06:53:14 » |
|
O tej ciekawej rybie zdaje się, że była mowa w wątku o nożowcach, flądrach. Na pewno nie jest to ryba słodkowodna choć nazwa może zmylić. Polecam wizytę na stronie akwadrago. Tam znajdziesz wyczerpujący opis. Jej łacińska nazwa to gymnothorax tile.
|
|
|
|
|
|
|
Fish-ka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2441 : Marzec 30, 2012, 17:33:47 » |
|
Witajcie Proszę o pomoc w identyfikacji: http://allegro.pl/haplochromis-pieknosc-afrykanska-6-10-cm-i2222978330.htmlco to dokładnie za ryby? jakiego akwarium potrzebują? w jakim składzie można je trzymać? jakie parametry wody? czy to, co napisał o nich sprzedawca pokrywa się z rzeczywistością? Czy to jest: Paralabidochromis sp. "Uganda Fire Red" czy coś innego? Ps. Tak, google już używałam. Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2012, 17:39:30 wysłane przez Fish-ka »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #2442 : Marzec 31, 2012, 07:19:58 » |
|
Co do samej identyfikacji to wygląda na Haplochromis nyererei, ale może to być jakaś krzyżówka.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #2444 : Marzec 31, 2012, 15:23:11 » |
|
Bocja szara (Botia modesta).
|
|