Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 141 142 [143] 144 145 ... 170
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośby o identyfikacje ryb  (Przeczytany 555844 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2130 : Lipiec 29, 2010, 13:59:11 »

Fajna rybka, skąd masz? Bo ja rzadko widuje jakieś ciekawsze gatunki :x

jeśli za offtopuje to sorki;) ryby nie dla każdego, rozpoznanie gatunku u babkowatych takich jak stiphodon często wymaga klucza, jest to ważne ponieważ niektóre z tych gatunków żyją w słonawej wodzie... trzymane w słodkiej po miesiącu lub dwóch giną... ten rząd jest też problematyczny w wykarmieniu, odżywia się tylko glonami... jednak w akwarium wymaga dokarmiania... ja osobiści karmiłem je green algae waffers i ususzonymi glonami... co więcej samce obierają terytorium o promieniu ok 15 cm i bronią go zaciekle przed rywalami, trzymanie 2 samców w małym akwa zazwyczaj dla jednego kończy sie śmiercią

U mnie sprzedawane były pod nazwą babka krasnopręga i nie jestem w stanie powiedzieć na 100% jaki gatunek miałem napewno stiphodon sp.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 14:05:08 wysłane przez asagoth » Zapisane

pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2131 : Lipiec 29, 2010, 14:09:51 »

Ja tylko z ciekawości pytam - nie zamierzam zaraz leciec do sklepu kupowac i męczyc w swoim małym akwarium Wink

Byłem ciekawy jak z dostępnościom tego gatunku i Twoja odp mi wystarczy - już wiem, że jako tako jest dostępna w polsce Wink

Pozdrawiam

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
kriss07
Nowy
*

« Odpowiedz #2132 : Lipiec 29, 2010, 17:40:08 »

Dzięki .No właśnie w sklepie mi zaproponowali zamiast otosków ,powiedzieli że jest to "Babka"i ze  mało znana narazie w Polsce .nic więcej Undecided
gnociu
Nowy
*

« Odpowiedz #2133 : Sierpień 01, 2010, 11:56:11 »

Witam ponownie i przepraszam że tak późno wysyłam fotki (praca)
meeki mam ok 2 lata,były 4 małe ale zostały 2 i tak sobie w miarę spokojnie rosły aż do teraz kiedy zaczęły być bardziej aktywne i odstawiać tańce,gonić za sobą itp.
meeka prawa silniejsza i ma dłuższy warkoczyk na górnej płetwie  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84d9c22fa100e89c.html i http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67ea0a1b7ea42542.html
meeka lewa słabsza tzn. chowa się czasami przed prawą  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b39be722d92a8da4.html
często też rybki pływają na przeciw siebie w odległości 30cm  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/daa63cc2899ae141.html
po czym zbliżają się gwałtownie nastraszając podgardle  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9b090c84aea3060.html i http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18fdc8dc403dcaeb.html

czy to para? Huh
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 11:59:21 wysłane przez gnociu » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2134 : Sierpień 01, 2010, 12:02:59 »

Skoro przez 2 lata nie wynikło żadne tarło, można bez oglądania zdjęć powiedzieć że na pewno nie masz dobranej parki...
Nie wiem czy podczas zalotów tez się tak stroszą, ale poza z nastroszonymi pokrywami skrzelowymi w naturze służy im do odganiania rywali...
czyli moim zdaniem i po wyglądzie i po zachowaniu na 70% 2 samce

gnociu
Nowy
*

« Odpowiedz #2135 : Sierpień 01, 2010, 13:47:13 »

dzięki i nie ukrywam że to przykra wiadomość muszę szukać samic
pozdrawiam
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2136 : Sierpień 02, 2010, 10:22:05 »

Co to za rybka, na początku myślałem że to "Inpaichthys kerri(błękitny) "ale one są bardziej całe niebieskie a tu tylko środkowy pasek niebieski ma.
obrazek
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 10:43:52 wysłane przez sk4lar » Zapisane
lidia93
Nowy
*

« Odpowiedz #2137 : Sierpień 02, 2010, 15:11:39 »

witam, w prezencie urodzinowym dostałam akwarium i pare rybek. Nie znam się zupełnie dopiero staram się wkręcić w ten temat. Wiem, że są tam 3 rożne gatunki rybek ale nie wiem jakie. Proszę o identyfikacje rybek (przepraszam za złą jakość zdjęć, mam nadzieje, że będzie to możliwe):

W tej chwili rybek jest 10, ale chciałabym jeszcze może jakieś w przyszłości dołożyć, jakie proponujecie dodatkowo do akwarium 50l?
szpaku
Nowy
*

« Odpowiedz #2138 : Sierpień 02, 2010, 19:19:55 »

Pierwsze zdjecie Danio Malabarskie
2. Widac Danio i Platki
3. Molinezja Black Molly i Platka
4. Dwie Molinezje
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #2139 : Sierpień 02, 2010, 20:10:09 »

Widać też, że nie ma roślin, że nie ma tła, że zbiornik pewnie nie ustabilizowany, że w zasadzie żadna z rybek nie nadaje się do 50l akwarium i że zaraz będą zdychać, bo brak doświadczenia najbardziej daje się rozpoznać....

I consider myself as a one fish wolf pack
lidia93
Nowy
*

« Odpowiedz #2140 : Sierpień 02, 2010, 20:50:02 »

o tak a rybka faktycznie zdechnie gdy nie będzie tła, wiecie co jest chyba najgorsze dla osoby początkującej? że jedyne co usłyszy i przeczyta wszędzie to to, że rybki jej zdechną i tak i w ogole to jest beznadziejny.  Jak powiedziałam nie pchałam się z tym akwarium to prezent ale zamierzam coś z nim zrobić a nie zostawić wolnostojące, najpierw jednak musialam coś przeczytać i popytać zanim pobiegłam do sklepu kupić wszystko od ręki i urządzić morski raj. Poza tym ja rozumiem, że rybki mają swoje wymagania ale kwitując każde akwarium poniżej  100 l zdaniem, że i tak zdechną bo za małe nie jest zbyt pocieszające. Są ludzie którzy nie mają salonów ani kilku pokojów a chcieliby mieć akwarium mimo to, bo jednak jak sądzę bezpieczniej mieć akwarium niż psa w dwu pokojach z 3 osobami. Kupiłam wszystkie potrzebne sprzęty (pewnie uznacie, że i tak są złe) roślinki dostanę jutro (bo wyobraźcie sobie że w moim jedynym sklepie zoologicznym nie mają w ogole) A rybek nie mogła wyjąc z akwarium wyrzucić poczekać 3 tygodnie aż ustabilizuje się woda i kupić nowe z przyczyn myślę wszystkim jasnych. Więc proszę póki co o radę a nie krytykę 2 dniowego nie planowanego akwarium. 
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2141 : Sierpień 02, 2010, 23:09:28 »

Przypominam, ze to jest temat nt. identyfikacji ryb. Wszelkie rady w pogaduszkach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2142 : Sierpień 03, 2010, 04:54:33 »

sk4lar Paracheirodon simulans .

lidia na pierwszym zdjęciu i na drugim u góry są danio tęczowe, na drugim zdjęciu jest też chyba jeden osobnik danio pręgowane.
Co do dalszej obsady w przyszłości to najlepiej jak podasz co w ogóle jest dostępne w sklepie, wtedy będzie można coś doradzić.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2143 : Sierpień 03, 2010, 14:07:51 »

sk4lar Paracheirodon simulans .
Dziękuję za odpowiedź , a jak z dostępnością tych rybek w Polsce?
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #2144 : Sierpień 03, 2010, 20:27:45 »

Neon zielony jest teraz dość często dostępny.
W Kakadu go mają. W Iquitosie go mają przeważnie... (wszystko oczywiście Warszawa).

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: 1 ... 141 142 [143] 144 145 ... 170
  Drukuj  

Skocz do: