Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #2325 : Marzec 19, 2011, 15:09:42 » |
|
Pierwsza i druga to chyba Pyszczak Pseudotropheus sp. Trzecia wygląda mi na Akarę.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2011, 15:13:31 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
ruto88
Dla odstresowania :)
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2326 : Marzec 20, 2011, 00:24:53 » |
|
Nie no na pewno nie pyszczaki , 1 i 3 to para, a 2 sam nie wiem, akary napewno tylko jakie???
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #2327 : Marzec 20, 2011, 09:58:22 » |
|
Jak dla mnie to są dorosłe Pyszczaki, a hodowałem te ryby przez 3 lata, więc praktycznie jestem pewien. Na oko mają około 16-20cm i ten pierwszy jest podobny do tego Pseudotropheusa .
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2328 : Marzec 20, 2011, 10:21:21 » |
|
to na bank nie pyszczaki to piel z ameryki trzecia wyglada na temporalis co do reszty sie nie wypowiadam ale to nie pyszczaki
|
|
|
|
Kris
|
|
|
ruto88
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2329 : Marzec 20, 2011, 16:41:30 » |
|
No czasem z pewnością może być różnie , być może to moja wina, bo dodałem takie foty, więc dodam fotę z nr1 i nr3 jeszcze raz Teraz nikt nie powie, że to pyszczak , wg mnie na w/w foto są od lewej: Samiec Akary z Porto Alegre(aeqiudens portoalegrensis)15 cm i samica tego samego gatunku 10cm, a ryba z foto nr 2 poprzedniego wpisu to odmiana Akary Żółtej(aequidens metae)raczej samiec i jest też samica nieco mniejsza. Takie są moje spostrzeżenia, ale jeśli ktoś ma wątpliwości zapraszam do wypowiedzi... PZDR
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #2330 : Marzec 21, 2011, 14:01:04 » |
|
No teraz to cofam wszystko, co wcześniej powiedziałem, ale ujęcie bardzo mnie zmyliło i jeszcze pysk taki podobny, choć dziwne widzieć Pyszczaki wśród roślin . Faktycznie to może być Aeqiudens Portoalegrensis. Co do Akary Żółtej miałbym wątpliwości, bo nie ma widocznej kropki na ciele.
|
|
|
|
|
|
|
ruto88
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2331 : Marzec 21, 2011, 14:24:02 » |
|
Tak też się przyglądałem i obie pary cechy mają podobne, tylko ta większa ma bardziej zaokrąglony kształt głowy, jest bardziej podłużna i prawie nie widać poprzecznych pręg, a ta z ostatniego foto wyraźnie od czoła do pyska jest linia prosta, a może to wynika, z tego, iż występują różnice wewnątrz gatunkowe. BTW: Właśnie składają ikrę po 2 dniach w akwarium PZDR
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #2332 : Marzec 22, 2011, 19:49:11 » |
|
Być może występują różnice tzw. "nieczystego" uwarunkowania genetycznego, tak najprawdopodobniej jest z moją rybą z rodzaju Paratheraps, którą mam pod profilem. Wiadomo, że to Paratheraps, ale nie jest się w stanie dowiedzieć jaki to konkretnie gatunek. Fajnie, że doszło do tarła, jeżeli jednak moja odpowiedź się potwierdzi i ta ryba jest hybrydą to lepiej, by potomstwo nie dostało się do obiegu, a tym bardziej do naturalnego środowiska. I jeszcze raz gratuluję ujęcia tych zdjęć, bo tak mnie zmylić, żebym pomylił Amerykę z Pyszczakiem to aż sam się sobie zdziwiłem . Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #2334 : Marzec 25, 2011, 14:13:26 » |
|
No to Ancistrus Dolichopterus.
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2335 : Marzec 26, 2011, 11:24:22 » |
|
Hej mam dylemat i proszę o pomoc w identyfikacji gatunku. Jakiś czas temu kupiłem samca prętnika karłowatego (przynajmniej tak do tej pory myślałem, że to odmiana prętnika karłowatego). Wygląda on tak : http://www.badis.pl/image/big/20szukałem mu samic w Warszawie przez dwa miesiące i nigdzie nie było (swoją drogą paranoja, że sprzedają same samce bo są kolorowe a samiczki szare i nikt ich nie chce). Aż w końcu po 15 zapytaniach w jednym ze sklepów udało się uzyskac samiczki. Niezwłocznie kupiłem dwie. Wyglądają tak jak ta sztuka na dole po lewej : http://www.rybnehobby.zafriko.pl/pics/pretniik_karlowaty.jpgalbo ta u boku dokładnie takiego samca jak ja mam : http://aquaworld.netfirms.com/Labyrinthfish/Colisa/laliapair.jpgniestety moje wątpliwości rosną czy to aby to ten sam gatunek a różne odmiany tylko. Jak myślicie ? w internecie są sprzeczne informacje. Większość źródeł podaje iż to ten sam gatunek ale różne odmiany. A część że to różne gatunki. Mnie osobiście chodzi o ustalenie czy samiec i samiczki dogadają się ze sobą i któraś z samiczek wykorzysta gniazdo skrzętnie budowane przez samca. Póki co samiec na tyle gania samiczki, że chowają się w zakamarkach. Wygląada to zdecydowanie na odpędzanie nie zaloty. Samiczki są od wczoraj.
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2336 : Marzec 26, 2011, 12:38:32 » |
|
to p karlowaty teraz jest kilka form barwnych ale to ten sam gatunek swoja droda ciekawe jakie formy barwne samic posiadasz i ciekawe co z tego wyjdzie(potomstwo)
|
|
|
|
Kris
|
|
|
akwarystycznie
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2337 : Marzec 26, 2011, 14:54:43 » |
|
Być może to prętnik trójbarwny. Sama mam prętnika karłowatego, ale gdy go szukałam to nie zetknęłam się z odmianą koloru turkusowo-czerwonego. Za to w książce występuje taki jak na Twoim zdjęciu pod nazwą prętnika trójbarwnego. Samice w tej książce jest opisana tak: jest bledsza z ciemną linią wzdłuż boku. Drugie zdjęcie (to z parką) pokazuje parkę prętnika karłowatego. Powinny się dogadać!
|
|
|
|
The only place where success comes before work is in the dictionary. ("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2338 : Marzec 26, 2011, 16:13:00 » |
|
mi tez to wygląda na pretnika trójbarwnego inaczej morelowego
|
|
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2339 : Marzec 26, 2011, 18:20:41 » |
|
no i jak widzę, że każdy trochę inaczej myśli co do gatunku karłowatego no nic pozostaje mi czekać czy się dogadaja, choć na razie jakoś tego nie widzę. A ppowinna wyglądać samica trójbarwnego ?
|
|
|
|
|
|
|
|