Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: co robic by utrzymac akwarium czyste  (Przeczytany 16082 razy)
Pere
Nowy
*

« : Czerwiec 17, 2009, 16:21:34 »

zawsze jak karmie rybki, to filtr spycha wiele karmy na dno, przez co brudza sie dno i scianki akwariumi - nie sypie rybkom duzo, nawet probowalem zmniejszac dawki, ale to nie istnotne.. przednia szyba jest bardzo brudno, dno tez jest zarosniete glonami, tak samo jak grzalka, rosliny i ogolnie wszystko, zdechlo mi przez to kilka rybek, czyscze filtr dosyc czesto, wymieniam wode raz w tygodniu, ale akwairum nadal jest brudne, nie wiem co zrobic, magesem czyszcze szybe, odmulam dno ale to i tak wiele nie daje, moze macie jakies rozwiazania ktore by pomogly? co powinienem zmienic?

akwairum ma 60l
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2009, 16:34:34 »

1. pokarm nie jest przyczyną glonów.
2. filtra nie czyści się często.
3. ryby nie zdychają od glonów.
4. podaj obsadę rybną i roślinną, sprzęt itp.
5. znasz parametry wody?

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2009, 16:42:10 »

Zacznij może od tematów dla początkujących, najlepiej od działu woda.
Podejrzewam, że myjesz filtr w wodzie z kranu. Zgadza się?
Daj trochę zdjęć, będzie wiadomo o co pytać dalej.
Pere
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2009, 17:24:59 »

1. pokarm nie jest przyczyną glonów.
2. filtra nie czyści się często.
3. ryby nie zdychają od glonów.
4. podaj obsadę rybną i roślinną, sprzęt itp.
5. znasz parametry wody?
1. nie sadze. pokarm zostaje na dnie i brudzi wode przez co tworza sie glony
2. nie czyszcze codziennie, ale raz na mniej wiecej 2 tyg. tak jak sie zaleca
3. nie wiem, ale nie o to chodzi
4. 2 brzanki rekinie (wiem za duze jak na 60l, ale jak wyrosna to oddam znajomemu), 5 neonkow, 2 wegorze (zapomnialem nazwy, sa czarne w jasne paski - mzoe ktos wie), no i mialem jeszcze 2 mieczyki ale zdechly.. a sprzet to nie znam firm itp, mam tylko grzalke i filtr dostosowane na 60l akwarium
5. ph jest okolo 6.5/7

/\ tak myje w wodzie z kranu, ale nie sadze ze to by bylo powodem tego calego syfu

ps. jakies 2 miesiace temu, czyscilem cale akwarium doszczetnie, wyjalem wszystko i wymylem dokladnie, glony zniknely ale pojawily sie znowu po jakims czasie
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2009, 17:30:55 »

tak myje w wodzie z kranu, ale nie sadze ze to by bylo powodem tego calego syfu

skoro wiesz lepiej to po co pytasz?
poczytaj o podstawach
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2009, 17:41:55 »

ps. jakies 2 miesiace temu, czyscilem cale akwarium doszczetnie
...i wyjałowileś akwarium. Po czymś takim nie powinno być w nim ryb przez miesiąc.
Mój ojciec ma oczko na ogrodzie, ktoś polecił, żeby w celu usunięcia glonów, wyczyścił całe oczko i wylał przedtem wodę. Zrobił tak kiedyś, a wszystkie ryby padły momentalnie w "czystym" już akwarium.
Pere
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2009, 17:52:01 »

filtr to hailea hl-bt400

nie trzymalem w tym akwarium rybek przez 2tyg mialem je w specjalnym pojemniku kupionym w akwarystycznym.. ale mi bardziej chodzi o te glony i caly ten syf niz o zdychanie rybek, bo moglo byc wiele tego powodow wiec nie wnikam..
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2009, 18:12:30 »

Wbrew pozorom wszystko jest powiązane ze sobą, ale najpierw trzeba zrobić testy wody, obejrzeć całość i podyskutować o sposobie prowadzenia akwarium.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2009, 18:13:02 »

1. nie sadze. pokarm zostaje na dnie i brudzi wode przez co tworza sie glony
2. nie czyszcze codziennie, ale raz na mniej wiecej 2 tyg. tak jak sie zaleca
...
5. ph jest okolo 6.5/7

1. glony nie są efektem "brudnej wody" tylko złych parametrów wody, a to jest coś innego. akwarium może być baaardzo brudne ale nie zaglonione Wink
2. no to myjesz filtr za często, nie dajesz czasu bakteriom nitryfikacyjnym aby się osiedliły w filtrze
...
5. jeżeli chcesz rozwiązać swój problem to kup sobie pozostałe testy na parametry wody

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 18, 2009, 08:30:36 »

a może akwarium masz postawione na parapecie ?

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 18, 2009, 11:10:28 »

5. jeżeli chcesz rozwiązać swój problem to kup sobie pozostałe testy na parametry wody

Z całym szacunkiem zakup testów nie załatwi kwestii zaglonionego akwarium - eventulanie pomoże ustalić przyczyny takiego stanu, choć też nie koniecznie. Przed poniesieniem kosztów może lepiej dokładniej przeanalizować 'to co się ma' (tak jak pytał kubek).
- czy akwa nie jest za bardzo wystawione na światło słoneczne?
- czy oświetlenie nie chodzi za długo?
- rośliny - jakie wolno/szybko rosnącę - czy nawożone?
- czy filtr aż tak się zapycha że trzeba go czyścić tak często (no i na pewno nie pod kranówką)?
- czy ryby jednak nie są przekarmiane? czy jest dzień głodówki?
- jak duże podmiany wody?
- i finalnie - czy akwa jest stabilne, czy też cały czas coś w nim jest modyfikowane?

W każdym akwarium będą glony i nie ma co się łudzić, że można się obejść bez czyścika do szyb Smiley. Jeżeli jest to niewielki nalot to wcale bym się nie przejmował.
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 18, 2009, 14:32:51 »

W każdym akwarium będą glony i nie ma co się łudzić, że można się obejść bez czyścika do szyb Smiley. Jeżeli jest to niewielki nalot to wcale bym się nie przejmował.
A no widzisz w moim brak glonów. Mam akwa 25 l i bez żadnego czyścika szybki mam czyściutkie Wink

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 18, 2009, 16:06:45 »

Woda którą stosujesz do podmian jest odstana\RO, czy surowa, prosto z kranu?

A no widzisz w moim brak glonów.
Niemożliwe, glony są zawsze i prawie wszędzie  Grin

Asc87
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 23, 2009, 21:48:30 »

1. Spróbuj przez pewien czas ograniczyć całkowicie światło zewnętrzne. Przykryj akwarium jakąś zasłoną.
2. ogranicz naświetlanie (chwilowo) nawet do 3 godzin.
3. nie wiem jakie i czy masz zwierzaki "czyszczące" (glonojady, krewetki, otoski, kosiarki itp) jeśli Masz to nie karm ich przez kilka dni (będą się zajadać glonami. Inne ryby też przez ten czas nie umrą z głodu) jeśli nie masz radzę zaopatrzyć się w nie jak najszybciej.
4. Przez jakiś czas podczas karmienia wyłączaj filtry na czas aż ryby nie zjedzą pokarmu. Pokarm nie będzie się chował w podłożu. (ograniczy to wytwarzanie się azotanów, które są przyczyną powstawania glonów)
5. Proponuje też oczyszczenie mechaniczne - usunięcie zwiędłych liści oraz tych które są bardzo porośnięte glonami.
6. Podmiana wody 20% przynajmniej raz w tygodniu mile widziana. (woda powinna odstać chociaż 2 dni. Dodaj też aquasafe do wiaderek od razu po nalaniu wody.)

moje rady powinny pomóc (jak nie zlikwidować to przynajmniej powstrzymać rozwój glonów)

Słońce i azotany są najczęstszymi przyczynami powstawania glonów

akwarium 112l
25 neon inessa
12 razbora espei
3 gupik
3 mieczyk
10 krewetka amano
10 krewetka crystal red
10 otosek
5 anentome helena

25l krewetkarium (w najbliższym czasie:) )
w planie obsada crystal red
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 23, 2009, 23:30:02 »

A co by ktoś poradził na brak wzrostu roślin mam akwa od tamtych wakacji zalane. Oświetlenie 2x50 W zwykłe żarówki. Filtr Aqael Fan 3 temperatura wody 28 stopni. Akwa zaczynają porastać z powrotem glony przez radę by zwiększyć  moc oświetlnia.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: