Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 63L - start  (Przeczytany 13283 razy)
Mars_2000
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2009, 12:49:58 »

Witam wszystkich serdecznie  Cheesy

Tak się jakoś złożyło, że ze względu na dorastającą pociechę wracam do tego hobby po przeszło 20-latach.
Właśnie zakupiliśmy osprzęt potrzebny na start, dobraliśmy (wstępnie) obsadę naszego akwa i teraz przymierzamy się do jego udekorowania i pierwszego zalania, tak aby spokojnie czekało sobie te 2 tygodnie na pierwsze zasiedlenie.

W związku z tym mam zapytanie czy lepiej będzie na dnie ułożyć drobnoziarnisty ciemny żwirek czy raczej drobny piasek ?

Planowana obsada:
a) Fauna
- 10x Neon czerwony
- 6 x Kirysek Panda
- 2 x Pielęgniczka Ramireza - parka (lub 2 x Prętnik Karłowaty - parka)
- 4 x Otosek
- kilka krewetek (ale to jeszcze nie przesądzone do końca)

b) Flora (coś z poniższych, też z tego co mi wiadomo mniej wymagających)
-Nurzaniec
-Anubias Nana
-Mech jawajski,
-Zwartki
-Moczarka
-Rogatek sztywny
-Pistia

Oprócz tego jakiś korzeń, kokosy i parę kamieni.

Drugie moje pytanie to takie, czy mogę zalać zbiornik w weekend , czekając jeszcze na poniedziałkową dostawę filtra i grzałki ze sklepu internetowego (tu niestety sprzedawca dał "ciała" bo obiecał doręczyć to na dzisiaj...) ? 
Czy przez te 2-3 dni, w czasie których, nie będzie cyrkulacji i grzania nic się nie stanie czy jednak lepiej jest poczekać i zalewać zbiornik po zamontowaniu osprzętu?

Będę wdzięczny za Wasze sugestie.
Pozdrawiam.
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2009, 13:11:06 »

Na podłoże drobnoziarnisty ciemny żwirek.
Co do fauny:
Jak ramirezy to zrezygnowalbym z kirysków.
Co do flory:
Wydaje mi się że nurzańce i zwartki się w jakiś tam sposób gryzą, ale nie jestem pewien.

Możesz zalać wcześniej, ale nie do pełna, doleesz resztę jak zamontujesz sprzęt.
Ja czekałbym 3 tygodnie minimum na wpuszczenie ryb.

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2009, 18:16:58 »

niby czemu jak ramirezy to nie kiryski ?

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2009, 19:32:14 »

moim zdaniem obsada jest ok ale pamiętaj, że dla ramirezów woda powinna być miękka i lekko kwaśna jeśli zamiast nich zdecydujesz się na prętniki to zalecają aby trzymać je w haremach.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2009, 19:52:00 »

niby czemu jak ramirezy to nie kiryski ?

ma to znaczenie przy chęci rozmnożenia pielęgniczek. przy takiej obsadzie nie ma szans. albo kiryski wyjedzą ikrę a jak się ostaną jakieś młode to neony dojedzą.

tzn chcesz juz obsadzić baniak roślinami i zalać a zamontować filtr i grzałkę później?. możesz jak najbardziej tak zrobić. 

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2009, 20:45:41 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Odnośnie Pielęgniczek Ramireza...

ma to znaczenie przy chęci rozmnożenia pielęgniczek. przy takiej obsadzie nie ma szans. albo kiryski wyjedzą ikrę a jak się ostaną jakieś młode to neony dojedzą.

Czy to jest "pewny" scenariusz ?  Nie spodziewałem się, że Neonki mogą pozjadać młode...

tzn chcesz juz obsadzić baniak roślinami i zalać a zamontować filtr i grzałkę później?. możesz jak najbardziej tak zrobić. 

Tak. Dokładnie tak chcę zrobić. Cieszę się, że tak można. Good !

A czy Prętniki nie będą lepsze od ramirezek ?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2009, 20:54:36 »

na pewno są mniej wymagające jeśli chodzi o parametry wody.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2009, 22:38:00 »

Mam jeszcze jedno pytanie.

Jaka jest minimalna zalecana wysokość warstwy żwirku , która pozwoliłaby roślinom dobrze się zakorzenić i następnie rozwijać prawidłowo ?  Czy ok. 3 cm wystarczy ?
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2009, 04:50:57 »

Dla roslin min 6 cm i musi byc jak najdrobniejszy, 3 cm mozesz miec tam gdzie roslin nie bedzie albo maja malutkie korzenie
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2009, 18:03:39 »

No i mam zagwostkę  Huh

Kupiłem w weekend żwirek akwarystyczny "wielokrotnie płukany" (jak zapewnia napis na worku) i jestem już po ok. 15-20 płukaniach w wiadrze. Wydaje mi się, że te płukania były nad wyraz dokładne, trwające po kilka minut ostrego machania drewnianą łychą, a woda wylewana po każdym z nich jest ciągle brudna. Czy to normalne ? Ile razy powinienem wypłukać taki żwirek, aby uzyskać gwarancję klarownej wody ? A może są w tym żwirku minerały stale (przy intensywnym wzruszaniu) barwiące wodę i nie powinienem się tym przejmować ?

Mała aktualizacja:

Wczoraj (23/06) akwarium zostało w końcu obsadzone roślinnością i zalane. Urządzenia chodzą i teraz nie pozostaje mi nic innego jak czekać na jego dojrzewanie i gotowość do zarybiania Cheesy
Jedynie co, to zastanawiam się jeszcze nad ew. zwiększeniem ilości roślinek, gdyż wczoraj zakupiłem "zaledwie" 5 (Zwartka biała x 2, Moczarka, Rogatek, gąbka mchu pływającego w kształcie kulki). Kupiłem tylko tyle, bo w lokalnym sklepie kosztowały mnie "majątek". Jednakże, tak dzisiaj rano patrzyłem, że zbiornik pomimo ich przybycia, wydaje się być coś taki pusty...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2009, 11:21:15 wysłane przez Mars_2000 » Zapisane
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 24, 2009, 23:12:38 »

I najnowszy update z dzisiaj...

Do akwarium doszły 4 kolejne roślinki i obecnie wygląda ono już na w miarę zarośnięte. Może nie jest to szczyt marzeń, ale liczę że roślinki zaczną się rozrastać i "zaludniać" nasze akwarium.

Tutaj są 2 fotki moich dzisiejszych "wypocin"  Good !

Jeśli macie jakieś komentarze odnośnie "wystroju" wnętrza, to będę wdzięczny za nie. Nawet (lub raczej : zwłaszcza) jeśli są to krytyczne uwagi, co do przygotowania zbiornika czy obsady roślinnej itp.
Na tym etapie jeszcze dużo mogę zmienić.

Z kolei sam mam jeszcze pytanie o to, jak długo powinna chodzić świetlówka w ciągu doby ? Teraz, zwłaszcza na początku istnienia akwarium.
Sprzedawca w sklepie powiedział, że nie więcej niż 6-7 godzin, bo dzięki temu uniknie się zbyt szybkiemu zarośnięciu zbiornika glonami. Zalecił też zastanowienie się od razu nad modyfikacją oświetlenia poprzez dodanie 2-giej świetlówki w pokrywie i zastosowaniu tzw. odbijaczy (czy jakoś podobnie to nazwał) światła. Czy faktycznie powinienem postąpić zgodnie z tym co on mi powiedział ?

Moje akwa to 63 litry Profil APP o wym. 60x30x35 firmy Diversa  z pokrywą.
W pokrywie jest 1 świetlówka 45 cm o mocy 15W.
Opróćz tego mam wewnętrzny filtr Fluval 2 Plus i grzałkę Tetra 50W.

Temperatura ustawiona obecnie to 260C.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2009, 00:32:08 »

U mnie akwarium świeci około 8 godzin i jest wszystko ok.Tak sprzedawca miał racje mówiąc ci że powinieneś dodać drugą świetlówkę (najlepiej ze 20 watt).

Ps: gdy roślinki się rozrosną będzie pięknie ;)super wykonana robota Cool

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2009, 05:36:32 »

Kompozycja wyszla bardzo ladnie  Good !
Jesli chodzi o to swiecenie to sprzedawca bardzo dobrze Ci poradzil (o dziwo !) i jesli chodzi o godz. swiecenia i dodanie lamp z odblysnikami (mozna kupic gotowe lub zrobic samemu z folii aluminiowej [nietrwale i brzydko wygladaja, trudne do usuniecia], lusterka ....)
Na poczatek wystarczy ok 6 h i co pare dni dokladasz ok 0,5 h az dojdziesz do 10 czy 12 h
Jesli mozesz wstaw takie fotki ktore dadza sie powiekszyc wtedy mozna cos wiecej powiedziec o baniaczku
Powodzenia

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2009, 08:19:45 »

Dziękuję pięknie za Wasze opinie  Cheesy

Zbyt dużych fotek nie chciałem wstawiać, co by nie spowalniać przeglądania wątku (w końcu nie każdy ma dostęp do super wypasionego i szybkiego łącza LAN).

Ale, dla tych bardziej "zainteresowanych" podaję bezpośrednie linki do obu zdjęć w większym rozmiarze.
Wystarczy zrobić "klik"  Wink

http://i220.photobucket.com/albums/dd163/Mars_2000/Akwarium/Akwa_front_duze_foto-24-06.jpg

http://i220.photobucket.com/albums/dd163/Mars_2000/Akwarium/Akwa_bok_duze_foto-24-06.jpg

Pozdrawiam.

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2009, 08:52:58 »

akwa fajne . Lecz dolałbym troche wody aby jej poziom wyrównał się z pokrywą. Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: