Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 63L - start  (Przeczytany 13292 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 26, 2009, 20:31:32 »

na 1-szym zdjęciu widać jakby grzałka wystawała ponad powierzchnie wody (może to złudzenie), grzałka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, poza tym wszystko wygląda spoko, pamiętaj aby nie spieszyć się z obsadą aha no i otwórz wątek w dziale "nasze akwaria".
pozdrawiam

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 26, 2009, 20:34:59 »

Tylko, że nie każda grzałka może być całkowicie zanurzona.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 26, 2009, 20:38:13 »

to pozostaje tu kwestia sprawdzenia w instrukcji.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 26, 2009, 20:41:38 »

Tylko, że nie każda grzałka może być całkowicie zanurzona.
? weź to rozwiń  ...nie pomyliło Ci się coś? z tego com wiem to każda powinna być cała zanurzona, niektóre pękają a inne się wyłanczają jak poziom wody spada ...

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 26, 2009, 20:44:57 »

Np w instrukcji grzałek Elite jest informacja by nie zaurzać ich całkowicie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 26, 2009, 21:50:13 »

Witam ponownie  papa

Odpowiadając na Wasze komentarze i pytania:

1. Poziom wody zrównam z pokrywą przy pierwszej podmianie. Faktycznie teraz widać wolną przestrzeń i trochę to "szpeci". Dzięki za sugestię  Cheesy
2. Moja grzałka to Tetratec 50W. Ma ona znacznik minimalnego zanurzenia w wodzie (i jest tak właśnie zanurzona)
Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz w instrukcji i tam stoi czarno na białym:
 (...) Grzałkę powinniśmy zanurzyć do zaznaczonego poziomu "minimum water level"

3. Co skrywa się pod sugestią:
[dobraf]
(...) pamiętaj aby nie spieszyć się z obsadą
?

Akwarium mamy zalane od wtorku i chcielibyśmy pierwszą "ekipę" , w postaci ok. 10 neonek, wpuszczać za mniej więcej 8-9 dni, tak w następny weekend jakoś.
Czy to za wcześnie ?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 26, 2009, 22:13:09 »

teoretycznie można by wpuścić ale ja bym poczekał jeszcze z tydzień więcej, zalecają aby baniak dojrzewał 2-3 tygodnie - najlepiej jakbyś sprawdził poziom no2, nh4 w akwa przed wpuszczeniem ryb, zasada "spiesz się powoli" oddaje sedno sprawy, aha jeśli nie czytałeś to zerknij na ten wątek:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0
no i tu masz dopuszczalne stężenia tych związków:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 27, 2009, 15:14:50 »

Dzięki za linki  Smiley

Dzisiaj nabyłem kolejną rzecz ( i wydałem kolejne ponad 50 PLN  Undecided )  - testery 5w1 firmy JBL.

Wyniki odczytane po 1 minucie (zgodnie z instrukcją):
NO3  -  10 mg/l
NO2  -  0 mg/l     Grin
GH    -  > 14od
KH    -  ok. 10od
pH    -  w granicach 8,0

Wg tabelki referencyjnej wszystkie parametry, za wyjątkiem pH są w normie, co mnie cieszy.
Ale czy mogą one się jeszcze drastycznie pozmieniać w ciągu najbliższych dni  ?
Oczywiście będę je dalej systematycznie mierzył, aby uzyskać pewność, że zbiornik jest gotowy w 100% do zasiedlania, ale jeśli się nic złego nie wydarzy, to w przyszły weekend kupujemy neonki i otoski na start  Cheesy.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 27, 2009, 20:52:30 »

Teoretycznie skok azotanów może nastąpić w 2-3 tygodniu. Poczekaj jeszcze tydzień, mierz parametry i tyle. W tej chwili wyglądają całkiem dobrze.

Pomyśl o jakimś rozwiązaniu na kwarantannę ryb zanim wpuścisz. Naprawdę warto, bo najzdrowiej wyglądające rybki mogą nie wiadomo co przynieść. Przynajmniej sprawdź czy nie kupujesz ryb z jakieś podejrzanej (niebieskawej, zielonkawej) wody. Nie jest to łatwe, ale czasem uda się znaleźć uczciwego sprzedawcę, który powie Ci czy ryby są u niego od 4dni, czy od 4tygodni. Im dłużej tym lepiej.

Sama kompozycja, bardzo, bardzo ładna. Powodzenia!

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 28, 2009, 17:40:31 »

Teoretycznie skok azotanów może nastąpić w 2-3 tygodniu. Poczekaj jeszcze tydzień, mierz parametry i tyle. W tej chwili wyglądają całkiem dobrze.

Z tym czekaniem, to zobaczymy faktycznie jak wyjdzie, bo z kolei jak dołożę jeszcze jeden tydzień do planowanych obecnie  2-óch, to spowoduje, że rybki będą pod stałą opieką tylko 2 tygodnie (a nie 3) przed naszym urlopem.
A wolałbym je ten jeden tydzień dłużej doglądać.

Pomyśl o jakimś rozwiązaniu na kwarantannę ryb zanim wpuścisz. Naprawdę warto, bo najzdrowiej wyglądające rybki mogą nie wiadomo co przynieść. Przynajmniej sprawdź czy nie kupujesz ryb z jakieś podejrzanej (niebieskawej, zielonkawej) wody. Nie jest to łatwe, ale czasem uda się znaleźć uczciwego sprzedawcę, który powie Ci czy ryby są u niego od 4dni, czy od 4tygodni. Im dłużej tym lepiej.

Z tym to będzie kłopot. Nie mam na razie warunków na robienie kwarantanny. Jedynie co postanowione, to decyzja o pojedynczym źródle rybek. Będziemy je brać tylko z jednego sklepu, właśnie aby ew. zminimalizować ryzyko przyniesienia choroby.

Sama kompozycja, bardzo, bardzo ładna. Powodzenia!

Dziękuję  Cheesy

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż, na powierzchni wody widać taką lekką zawiesinę mieniącą się różnymi kolorami w świetle jarzeniówki. Trochę to wygląda, jakby woda było pokryta tłuszczem  Huh
Cała woda w akwarium jest pięknie klarowna, a tylko na powierzchni taka lekko "zanieczyszczona".

Czy to normalne zjawisko w akwarium, czy lepiej odciągnąć to wszystko wężykiem i dolać w to miejsce świeżej odstanej wody ?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 28, 2009, 19:07:12 »

jeśli się nie mylę to może być kożuch bakteryjny - poczytaj na necie, można się pozbyć zwiększając ruch wody.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 28, 2009, 19:07:43 »

Dobraf mnie ubiegł Smiley j.w. to jest tzw. kożuch bakteryjny. Prawdopodobnie nie masz ruchu tafli wody. Deszczownia powinna rozwiązać ten problem.

Mars_2000
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 28, 2009, 21:25:44 »

Dzięki za wyjaśnienie.

Póki co zwiększyłem cyrkulację powierzchni wody otwierając mocniej zawór w filtrze. Deszczowni raczej nie wstawię, bo zbytnio będzie hałasować. Może ewentualnie pomyślę nad pompką i bąbelkami powietrza z jakiegoś kamienia (ale to za jakiś czas).

Boję się tylko, czy ten wymuszony zwiększony obieg nie pozbawi zbytnio wody z CO2 i nie zwiększy ilości tlenu na tyle, że zaczną się glony...
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 29, 2009, 10:09:40 »

Boję się tylko, czy ten wymuszony zwiększony obieg nie pozbawi zbytnio wody z CO2 i nie zwiększy ilości tlenu na tyle, że zaczną się glony...

To już niestety odwieczny problem eksperymentalnego wyważenia wszystkich tych rzeczy  Undecided

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 29, 2009, 11:19:18 »

Póki co zwiększyłem cyrkulację powierzchni wody otwierając mocniej zawór w filtrze. Deszczowni raczej nie wstawię, bo zbytnio będzie hałasować.

Deszczownia nie hałasuje bo chowa się ją przeważnie pod powierzchnię i nakierowuje wylot aby wypływająca woda z filtra lekko poruszała taflą.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: