Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: OSC - 130l  (Przeczytany 9363 razy)
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 17, 2011, 17:48:30 »

Wystrój Twoja sprawa-nie komentuję.
Na zdjęciach nie widzę 'piraniowatych'.  Widzę za to chyba Prystelki(słabe foto).
Zrób zdjęcie "piraniowatych" zobaczymy co za drapieżniki masz? Wink

No masz racje to ta rybka właśnie, a coś więcej możesz napisać o to o co zapytałem, akwarium jest jakie jest na dzień dzisiejszy innego nie bedzie.

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 17, 2011, 17:53:34 »

OSC baniak wygląda dużo lepiej niż na tej nieszczęsnej fotce jaka wstawiłeś jako pierwszą... w pierwszych postach jakie otrzymałeś użytkownicy polecili ci lekturę ciekawych artykułów o akwarystyce szeroko rozumianej... czy zapoznałeś się z nią? Dlaczego pytam? Z własnego doświadczenia - osobiście dowiedziałam się mnóstwo ciekawych rzeczy i rozwiązałam wiele problemów ze swoim akwarium. A przynajmniej wiedziałam skąd się te problemy biorą:)
Napisałeś że rośliny ci nie rosną ... w prawidłowych warunkach raczej powinny i t o właśnie powinno cię zmusić do czytania i pochłaniania wiedzy bo zapewniam cię że założenie wątku i kilka komentarzy nie pomogą ci na tyle na ile byś chciał.

Baniaczek wbrew pozorom mi się podoba chyba dlatego że przypomina mi mój pierwszy baniak zakładany pod dyktandem mojego syna:) Nawet miałam podobna zdaje się tapetę:)
Dam ci małą radę co do ryb - jeśli cokolwiek kupujesz najpierw poczytać ciut o tej rybci! Nie kupuj bo ładna, bo sprzedawca zachwala itp. Jeśli masz coś "piraniowatego" choć ja nic takiego nie widze to wskazywałoby na drapieżnika ...a nie jestem pewna czy chciałbyś takowego mieć:)
Baniak ma potencjał, litraż bardzo fajny można w nim poszaleć.... życzę powodzenia i jeszcze raz zachęcam do lektury!!!

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 17, 2011, 17:58:50 »

No masz racje to ta rybka właśnie, a coś więcej możesz napisać o to o co zapytałem, akwarium jest jakie jest na dzień dzisiejszy innego nie bedzie.
No dobra.
1. Kosiarki do oddania, masz za małe akwarium. Rosną dosyć spore.
2. Molinezje wcześniej czy później ponownie sie rozmnożą. Chcesz je odchować to postaraj sie o kotnik, bądź przeżuć do osobnego zbiornika.
3. Za znikanie młodych molinezji winiłbym mieczyki, nawiasem mówiąc również za duże do Twojego akwarium.
4. Na roślinach się nie znam, ale na zdjęciu to chyba jakaś cryptocoryna.

Aha, wywal ta szkaradna fototapetę(nie pasuje nijak). Kup zwykły czarny brystol, kosztuje grosze, a efekt o niebo lepszy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2011, 18:04:56 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 17, 2011, 18:23:56 »

- Twoje "piranie" to bystrzyki ozdobne. Masz przynajmniej jednego samca (po lewej na pierwszym zdjęciu), dokup jeszcze kilka tych ryb, żeby w sumie było stadko minimum 6-7 ryb.
- Zdecyduj się na jeden gatunek żyworódek.
- Młode molinezje mogą być zjadane także przez matkę. Kup kotnik jeśli zależy Tobie na odchowaniu rybek.
- Kosiarki oddaj. Neonki i gupika też.
- Dokup kirysków z tego samego gatunku, który już masz, żeby razem było przynajmniej te 6-7 sztuk.
- Czy te sadzonki mikrozorium posadziłeś bezpośrednio w podłożu niedawno przed zrobieniem zdjęcia? One nie mogą mieć całkowicie przysypanych korzeni.

OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Grudzień 17, 2011, 19:06:34 »

Microsorium na kokosie i na korzeniu jest mocowane przy użyciu siatki natomiast te w podłożu sa zasadzone w podłożu i nie są one sadzone przed zrobieniem zdjęcia tylko już spory czas. Te w podłożu niczego sobie nie robią z tych przysypanych korzeni i bardzo dobrze sobie rosną tylko że rosną do pewnego momentu i stoją. Chciałbym wyhodować taki zagajnik z dużo ilością roślin ale wszystkie rośliny które kupiłem nie zdały egzaminu, a kupowałem je pod moje akwarium łatwość uprawy, temperaturę jaka panuje u mnie w akwie, twardość wody itp. parametry. Nie wiem w czym tkwił błąd, bardziej moje działania odbywają sie metodą prób i błędów, które następnym razem eliminuje i poprawiam.

Co do tych ryb które nazwałem piraniowatymi to macie racje są to bystrzyki i to właśnie te ryby oraz kosiarki i kirysy najlepiej sie czuja w akwie.

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Grudzień 17, 2011, 20:45:14 »

i to właśnie te ryby oraz kosiarki i kirysy najlepiej sie czuja w akwie.

Jesli sadzisz tak po tym jak plywają to nie masz powodu do radosci bo one maja taka nature ze wszedzie ich pełno.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Luty 14, 2013, 16:16:02 »

Panowie i panie powiedzcie mi jakie rachunki za prąd macie, a najbardziej interesuje mnie jak zmniejszyć ceny rachunków za prąd przy pozostawieniu akwarium  rachunki mi wzrosły i wszystko wskazuje wszystko wskazuje na to że akwarium mi tak zjada prąd.
Macie jakieś swoje magiczne oszczędzanie prądu? jak tu przyoszczędzić? Jeżeli nic się nie mieni w moich rachunkach to chyba będą musiał zrezygnować z tego hobby, pomóżcie.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Luty 14, 2013, 17:14:37 »

Patrząc na specyfikację Twojego zbiornika nie sądzę aby wyższe rachunki powodowane były właśnie akwarium.
Jeżeli nie tajemnica to na jaką kwotę opiewa wspomniany rachunek?

Mój baniaczek
20stobrus09
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 14, 2013, 18:16:00 »

Moim zdaniem możesz zaoszczędzić tylko na ogrzewaniu akwa. Jeśli ustawisz temp. na grzałce 24-25, zobaczysz różnicę.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2013, 18:20:27 wysłane przez 20stobrus09 » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #24 : Luty 14, 2013, 21:27:18 »

Moim zdaniem możesz zaoszczędzić tylko na ogrzewaniu akwa. Jeśli ustawisz temp. na grzałce 24-25, zobaczysz różnicę.
I tylko to w tym zbiorniku może generować większe zużycie energii.
OSC, używasz grzałki z termostatem?
Jaką masz temperaturę w zbiorniku i w pokoju?
Np. 100W pracujące 12h dziennie to ok 25zł/m-c. Nie wiem czy wg Ciebie to dużo, czy mało, ale dodając do tego oświetlenie i filtracje, spokojnie możesz dojść do 40zł/m-c.
Oczywiście, pod warunkiem, ze grzałka cały czas pracuje.

OSC
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Luty 14, 2013, 23:28:56 »

Grzałka z termostatem temperatura w akwie 25-26 stopni, temperatura pokojowa wacha sie od 18-21stopni
24h chodzi pompka, grzałka załaczy się raz na jakiś czas jak pamiętam bardzo sporadycznie naprawde, jej moc jak pamiętam to 75w
oświetlenie standardowe które jest na obudowie jest włączone od godziny 13 do 22

dla mnie tez na poczatku bylo nie do pomyslenia ze to moglo by zaczac tyle ciagnac szczegolnie ze akwa mam juz dobre 5lat, ja rachunkami u siebie sie nie zajmuje byly one wysokie ale od ostateniego czasu naprawde wzrosly.

ostatnio sprawdzałem licznik i jak wyłączyłem to licznik zaczol migac wolniej niz na włączonym sprzęcie akwa.
na 2 osoby rachunki potrafię miec blisko 600pln na 2miesiace, a naprawde nie swiece w mieszkaniu niewiadomo jak, pytajac innych jakie maja rachunki a swieca wiecej nie maja takich jak u mnie bo maja 300-450,
ostatnio juz zaczołem oszczędzać na oświetleniu i złużyciu energi i nic bez zmian elektryk tez byl sprawdzil wszystko
naprawdę wszystko juz bylo sprawdzone i tak duże zluzycie energi wskazuje na akwa :/
juz zaczolem myslec czy niedalo by sie tego wszystkiego podlaczyc pod jakis akumulator.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2013, 23:33:26 wysłane przez OSC » Zapisane

sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Luty 15, 2013, 00:10:11 »

Chyba coś musi być nie tak. Ja mam trzy szkiełka. Co prawda, tylko w jednym grzałkę 150W, która chodzi dość często bo w pomieszczeniu czasem temperatura spada do 14*C. Poza ogrzewaniem i ciepłą wodą wszystko mam na prąd, a że lubię gotować to i płyta i piekarnik chodzą po kilka godzin dziennie. Jak pracuję w domu to chodzą dwa komputery (jeden to stara, duża maszyna, 12 lat, z zasilaczem 450W). Do tego żona i córka mają swoje maszyny. W ramach oszczędności wymieniłem prawie wszystkie żarówki na ledowe. Mam tylko jedną żarówkę energooszczędną, żadnej zwykłej. Miesięcznie za prąd płacę około 180 zł - 200 zł w okresie zimowym i około 160 zł - 180 zł w okresie letnim. Rodzina 3-osobowa, bez specjalnego oszczędzania prądu.

gg - 4479432
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #27 : Luty 15, 2013, 06:28:40 »

Grzałka z termostatem temperatura w akwie 25-26 stopni, temperatura pokojowa wacha sie od 18-21stopni
24h chodzi pompka, grzałka załaczy się raz na jakiś czas jak pamiętam bardzo sporadycznie naprawde, jej moc jak pamiętam to 75w
oświetlenie standardowe które jest na obudowie jest włączone od godziny 13 do 22
A jesteś pewien, że grzałka pracuje sporadycznie? W zbiorniku naprawdę nie ma co generować tak dużego zużycia energii.
Zacznij od najważniejszych odbiorów energii w zbiorniku. Odczytaj stan licznika, wyłącz grzałkę na 1-2h i sprawdź jakie będzie zużycie energii.
Analogicznie możesz sprawdzać dla oświetlenia itp., ale nie sądze, by akurat tam leżała wina.
I jeszcze jedno. Jaki to licznik? Analogowy?
Znane są tego typu awarie, że licznik potrafi wskazywać zużycie większe o 100/200% lub mniejsze o 100%/200%.
Jeśli eksperymenty z grzałką nie pomogą, zgłoś sprawę do Zakładu Energetycznego.
Licznik jest własnością energetyki więc wymienią Ci go za darmo.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 15, 2013, 07:06:33 »

Kurde Panowie, czytam Wasze posty i wychodzi na to że ja za prąd to  prawie symbolicznie płacę Cheesy

Mój baniaczek
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Luty 15, 2013, 07:52:07 »

Kurde Panowie, czytam Wasze posty i wychodzi na to że ja za prąd to  prawie symbolicznie płacę Cheesy
Ano też mi to podobnie wygląda Smiley Ja przy 2 osobach w domu i prawie 600l akwarium, jak dostałem rachunki na te 110 czy 120 pln to mi się wydawały kosmiczne. Kiedyś liczyłem, to zbiornik żarł w szczytowym momencie max 60-70pln miesięcznie.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: