Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z ECHINODORUS SCABER  (Przeczytany 2989 razy)
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« : Czerwiec 19, 2009, 17:58:45 »

Ostatnio wybrałem się do zoologa i zakupiłem roślinę o nazwie echinodorus scaber. Cała żabienica była zdrowa, korzenie miała białe NIE zgnite. Jeden liść był młody (pozostałe sztywne a ten delikatny) i gdy wsadziłem to glonojad siedział na nim (na liściu). I teraz ten liść jest taki jak na zdjęciu:

http://i42.tinypic.com/27zf2hj.jpg

Roślina widać że sie przyjeła bo wypuszcza nowy liść. I teraz sie boje że mi glonojad znowu podziurawi nowy liść. Co robić??? Pomóżcie
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2009, 18:51:56 »

podawaj glonojadowi więcej pokarmu roślinnego np. spirulinę, ogórka, szpinak, sałatę (widać, że ma niedobory, bo mu strasznie smakowała ta roslinka)

paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2009, 18:56:03 »

a jeżeli chodzi o tą rosline to małe czy duze wymagania???
margin
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2009, 19:05:48 »

nie wiem, mam inne żabienice, ale coś takiego znalazłam http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/escaber.html, czyli niezbyt wymagająca

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2009, 19:11:24 »

Roślina która kupiłeś pochodzi z hodowli emersyjnej czyli nadwodnej - jak większośc roślin w sklepach...-o czym świadczą np. te sztywne liscie . Ma niewielkie wymagania ( mozesz wsadzić kulkę gliniana pod korzenie ale w samym żwirze też powinna rosnąć, nie jest specjalnie światłolubna więc standardowe oswietlenie powinno starczyć , za to bardziej wrażliwa jest na niedobory potasu) ,ale ona musi swoje ochgorować nim przejdzie z formy emersyjnej do submersyjnej i napewno w najbliższym czasie straci wszystkie te liscie z którymi ją kupiłeś( one musza poprostu odpaść - rozpuscić się i nic dziwnego że zbrojnik je wyjada) , młode listki powiny rosnąć zdrowe ale nie zdziw się jak będą miały inny wyglad od tych które sa teraz.

paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 23, 2009, 20:09:18 »

młody liść ktora roslina wypuscila jest innego koloru tylko ze zbrojnik takze zrobil w niej dziury co robic???
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2009, 20:18:32 »

Pozostaje zrezygnować albo z roślinki albo ze zbrojnika.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: