Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Thorn [182l] Another World  (Przeczytany 5266 razy)
Thorn
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 21, 2009, 15:31:03 »

Następny rozdział, więc następne awka tym razem 182 litry ( 90x45x45) coś o czym myślałem od dłuższego czasu i co się spełniło.

AKWARIUM :
90x45x45 (182litry) przód OW

OŚWIETLENIE :
2x 70W HQI - żarniki Ventura 6500k 11000 lumeli

FILTRACJA :
2x kaskada - 1 Aquaszut 500, 1 HBL-701 dwa wyposażone w skimmery. Wypełnione ceramiką, węglem, watą filtracyjną oraz gąbka filtracyjna.

PODŁOŻE :
AQUA ART AquaSubstar II+
RATAJ Stare dno
Pył węglowy
Tetra Bactozym 4kapsułki rozsypane
ADA Forest Sand Branco

OZDOBY :
Korzenie dębowe
Gałęzie Wierzby sepulclaris 'Erythroflexuosa'
Czerwona lawa

FLORA
Lilaeopsis Brasiliensi
Lilaeopsis Novae-Zelandia
Pogostemon Helferi
Cryptocoryne Petchii
Cryptocoryne Walkerii
Blyxa Japanica
Anubias nana
Sagittaria Subulata
Vilaseria
Eleocharis Vivipara
Microsorum Pteropus
Vallisneria Torta
Glossostigma elatinoides
Vesicularia Montagne - Christmas Moss - X-moss

FAUNA
3x kirys spiżowy
2x kirys pstry
3x gupik (samce)
7x Red fire

NAWOŻENIE :

CO2 z bimbrowni (wkrótce butla ) + DIY lipa w strzykawce Tongue
Cała gama nawozów AQUA ART
Od początku :PLANTA GAINER CLASSIC
PLANTA GAINER PRO MACRO

Za jakiś czas

PLANTA GAINER PRO MACRO
PLANTA GAINER PRO FERRO+
PLANTA GAINER PRO MICRO
Przy podmianach dodatkowo Safe Water
Pod rośliny na piasku kapsułki Tropico

No to teraz relacja zdjęciowa :

Nowa szafka oczywiście własne wykonanie szafka wyniosła mnie 124zł HEHEHE

Akwarium zamawiane w firmie Świst paczka dostarczona na prawdę super opakowana

Oklejanie akwa czarną okleiną na mokro

Przymiarki

Pierwszy widok Smiley

Zasypanie

Przymiarki i zalewanie pod sadzenie roślin. A potem mi padł aparat  no cóż nie było czasu ładować bo to był piątek 22:47.

I zdjęcia z niedzieli 21-06-2009 2 dzień

Co mogę powiedzieć na zakończenie, że napewno rośliny dojdą jeszcze no i zmieni się obsada trochę. Ale to jeszcze jest strefa przemyśleń.

I zdjęcie jeszcze z 2x 70W HQI

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2009, 16:26:19 »

już po samym starcie zbiornika jestem pod wielkim wrażeniem to rzeczywiście jakiś "inny świat"

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2009, 17:20:09 »

Masz talent, aż dech zapiera, poprzednie też było piękne, nie miałeś miejsca na oba ? Ja bym nie zrezygnowała z żadnego.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2009, 19:13:19 »

Wyglada podobnie jak poprzednie choc jest troszke inaczej. Ale musze powiedziec ze i tamto i to bardzo mi sie podoba.
Poprzednika chyba tak calkiem sie nie pozbyles ? Zawsze mozna pozniej jeszcze cos wymyslec  Grin tym bardziej ze masz smykalke

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2009, 19:15:53 »

Akwa super mam pytanie o gałązki wierzbe jak ja przygotowałes, mozesz napisac.Kiedys miałem pare gałazek w krewetkarium ale zaczeły mi plesniec czy gnic taki nalot biały sie na nich robił.Gotowałe je pare razy ,moczyłem je koło 2 tygodni.Napisz mi troche o nich.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2009, 20:00:43 »

zdradź co to jest ta "czarna okleina"

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2009, 22:37:29 »

Mi się kojarzy z okleiną meblową.

Co do planowanej obsady ja proponuję coś przydennego jeszcze.
Fajnie zapewne będzie się prezentował ruch w gąszczu tych korzonków oraz roślin.
Może dodałbym jeszcze jakieś stadko drobnych ryb coby "ożywić" toń. Chociaż, nie powiem, te 3 gupiczki prezentują się arcyciekawie. Przynajmniej na zdjęciach. Nietypowe rozwiązanie jak na taki litraż  Wink
Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2009, 05:00:29 »

Wyglada podobnie jak poprzednie choc jest troszke inaczej. Ale musze powiedziec ze i tamto i to bardzo mi sie podoba.
Poprzednika chyba tak calkiem sie nie pozbyles ? Zawsze mozna pozniej jeszcze cos wymyslec  Grin tym bardziej ze masz smykalke

Taki już mój styl lobię połączenia drewna + kamienie Smiley No i jak patrze na akwa to zmieniam coś poprawiam ustawiam inaczej bo wkońcu można grzebaćcały czas to ma do siebie otwarte akwa Cheesy

Akwa super mam pytanie o gałązki wierzbe jak ja przygotowałes, mozesz napisac.Kiedys miałem pare gałazek w krewetkarium ale zaczeły mi plesniec czy gnic taki nalot biały sie na nich robił.Gotowałe je pare razy ,moczyłem je koło 2 tygodni.Napisz mi troche o nich.

Zbierasz najpierw te dość wyschnięte i je moczysz, potem gotujesz z godzinkę w solance, potem moczysz, obdzierasz z kory i moczysz, to co się nie da obkorować moczysz i jak będą tonąć wrzucasz do akwa. Jak pojawi ci się pleśń czy inny dziwny nalot nie panikuj po prostu oczyść mechanicznie i olej po pewnym czasie już się nie będzie pojawiać. Ważne by gałązki były nie żywe.

zdradź co to jest ta "czarna okleina"

Tak jak kolega powiedział okleina na reklamy, do mebli - tylko ważne by była klejona na mokro czyli zraszasz całość szyby płynem do naczyń z wodą taka  mieszanka oraz całą folie jak odkleisz z niej papier potem przykładasz do akwa i wyciskasz z niej wode z podspodu jak reszta wody wyparuje masz okleinę bez pecherzy powietrza idealnie przykleją.

Mi się kojarzy z okleiną meblową.

Co do planowanej obsady ja proponuję coś przydennego jeszcze.
Fajnie zapewne będzie się prezentował ruch w gąszczu tych korzonków oraz roślin.
Może dodałbym jeszcze jakieś stadko drobnych ryb coby "ożywić" toń. Chociaż, nie powiem, te 3 gupiczki prezentują się arcyciekawie. Przynajmniej na zdjęciach. Nietypowe rozwiązanie jak na taki litraż  Wink

Planowana obsada jak na ten czas to :
Kryptopterus bicirrhis
Rozbary klinowe
tak mi się przynajmniej wydaje no i masa krewetek Tongue

Pewnie jeszcze się zmieni trochę ustawienie w akwa ale to jak mówiłem po przez patrzenie się na szkiełko wychodzi wszystko.

Teraz powiem coś co mnie urzekło i nigdy ale to nigdy nie wrócę do świetlówek !!!!! Lampy HQI to coś pięknego a światłocienie jakie są w akwarium i na suficie są po prostu bajeczne, szczególnie to widać na plaży z przodu. Efekt lamp to na prawde coś co dodaje uroku akwarium. Zachęcam wszystkich do tego typu oświetlenia ponieważ nie jest aż tak drogie jak się wydaje mnie lampy bez żarników wyniosły 130zł !!! no ale żarniki wziołem sobie jedne z lepszych no i cena ich to 163 zł za sztukę ale na początek mozna kupić tańsze żarniki już za 70 zł za sztukę. A efekt nie zapomniany

może na filnie tego nie będzie widać dobrze ale warto zobaczyć właczcie w HD
Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2009, 15:00:02 »

NO to pływa 21 sztuk Rozborg klinowych (Trigonostigma heteromorpha syn. Rasbora heteromorpha)

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 24, 2009, 11:43:02 »

Dzień 5 takie jedno zdjęcie z rozwijającego się szkiełka

Chyba jest lepiej Smiley
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 24, 2009, 12:14:37 »

Jest bardzo ładnie.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 24, 2009, 12:53:28 »

Piękne wrażenie robi ławica razbor Smiley Coraz ładniej a to dopiero początek.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 24, 2009, 16:40:44 »

przytkneło mnie nie wiem co napisać ,jedno co mi się nasuwa na mysl to-wal z tym na wystawe ,kolego. Good !

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 24, 2009, 17:34:02 »

przytkneło mnie nie wiem co napisać ,jedno co mi się nasuwa na mysl to-wal z tym na wystawe ,kolego. Good !

hehe dziękuję ale jeszcze ten aranż nie jest gotowy do wystawy lub konkursu. Trochę czasu minie zanim zrobię to co zamierzam. Ale miejmy nadzieję, że nic głupiego się nie stanie po drodze do doskonałości jaką sobie wymarzyłem w tym akwa.
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 24, 2009, 20:50:10 »

hehe dziękuję ale jeszcze ten aranż nie jest gotowy do wystawy lub konkursu. Trochę czasu minie zanim zrobię to co zamierzam. Ale miejmy nadzieję, że nic głupiego się nie stanie po drodze do doskonałości jaką sobie wymarzyłem w tym akwa.

no to ja czekam z niecierpliwościom na fotki,czy doskonałość można udoskonalać??

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: