Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy  (Przeczytany 4221 razy)
greg1980
Nowy
*

« : Czerwiec 22, 2009, 19:52:09 »

witam ...dostalem full set akwarium 200l......to jest moj pierwszy kontakt z rybkami ..(((( so far s good)))))  mam okolo 30 rybek nie wiem jakie.,.....ale co mnie dreczy to jaka jest odpowiednia temperatura do takiego aq.....Huh?  thx
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2009, 19:57:02 »

To jest zalezne od tego jakie masz rybki
wiec jesli nie wiesz to moze zamiescisz fotki,
albo poszukaj na necie i dopasuj do swoich i wtedy napisz jakie masz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 19:58:36 wysłane przez gina2006 » Zapisane

greg1980
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2009, 19:59:30 »

moje rybki to......
1 x pair of breeding Angel fish (F- Koi, M- black and silver)
-1 x black & silver male angel fish
-9 x neon tetras
-4 x pentazona barbs
-1 x ottocinclus
-2 x sterbai cories
-2 x metae cories
-1 x juli cory
-1 x 4-5 inch gold nugget pleco
-1 x bolivian ram
-1 x female cockatoo
-4 x african dwarf frogs (very active and healthy)
-4 x Amano shrimp
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2009, 20:24:33 »

Masakra. Jaki misz-masz.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 22, 2009, 20:30:37 »

dla tych ryb temperatura to 25 -26 st.

greg1980
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2009, 20:33:01 »

dzieki,,,,,   an ph 7.8          nitryty 0 ppm           nitraty 0 nh3/nh4             to dobrze czy zle?Huh>?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2009, 20:37:34 »

ph jest za wysokie dla tych gatunków , sprubuj zejśc do 6,8 - 7 ,nh3 - ok  , a nitryty to po twojemu azotany czy azotyny? No2 czy No3?
 Edit - dokształcam się i widze że ''nitraty''  to azotany nie amoniak ( czyli nie nh ) wiec nie podałes wartosci amoniaku a azotanów 0? a nitryty podobno nie istnieja ale możesz mnie wyprowadzic z błędu
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 20:40:45 wysłane przez ala » Zapisane

greg1980
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2009, 20:45:54 »

nitrity to no2 wyszlo zero
nitraty to no3 wyszlo 5.0
jak najszybciej i najlatwiej obnizyc ph?
z gory wielkie dzieki
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 22, 2009, 20:46:00 »

Korekta obsady tez by nie zaszkodziła. Niezła sałatke masz. Co z roslinnoscia i wystrojem? Jaka masz twardosc?

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
greg1980
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2009, 20:47:41 »

Masakra. Jaki misz-masz.
To ktore tam nie pasuja czy w ogole zadne do zadnych..Smiley
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 22, 2009, 20:50:22 »

Pomieszanie z poplataniem i wogle wszystko naraz. Lepiej miec kilka-kilkanascie sztuk z 3-4 gatunków niz po 3 z kilkunastu. Wiekszosc zwierzat jest stadna i nie moze ich byc jedno czy trzy, tylko minimum 10.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 22, 2009, 20:53:07 »

Famele rizel - jesli ryby żyją w ''charmoni'' a parametry sa takie jak kolega podaje to nie widze potrzeby korekty obsady  ( jedyno co mi tu nie pasuje to brzanki - względem biotopu i zachowań i ilosc ogulnma ryb względem możliwej niskiej jakosci wody i zachowań - ale tak jak mówie jesli ryby żyją w zgodzie a azotany to 5ppm to nie ma potrzeby zmiany obsady).
greg1980 - a to juz wszystko jasne  Smiley - aby zmieniac ph przydało by się znac przynajmniej twardosc węglanową . Ogulnie jak ph wysokie to twardosc pewnie też więc trzeba by obiniżyc twardośc za pomocą wody Ro a potem mieżyc ph i ewentualnie obniżać. Ale szybko to nie dobrze - wszystko powili aby zmiany nie były gwałtowne bo to na ryby podział gorzej niz długotrwałe życie w niesprzyjającym ph.
Edit: no tak nie zwróciałam uwagi na ilości szt. ... nie są najlepsze ale jak tak masz i nie masz komu ryb oddac to nie dokupuj aby powiekszyc stada bo to tylko na gorsze wyjdzie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 20:55:23 wysłane przez ala » Zapisane

greg1980
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 22, 2009, 20:55:48 »

z ktorych w takim razie ryb najlepiej zrezygnowac z tej mieszanki?
jak najszybciej i najlatwiej obnizyc ph?
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 22, 2009, 20:58:30 »

Widze ze kolega tez sie chyba w angli wizol za akwarystyke:)) tak wnioskuje po terminach uzywanych..jesli sie myle to prosze mnie poprawic a jesli nie to witam w klubie Wink Co do misz maszu w akwarium to tez raczej typowe dla przecietnego angielskiego chodowcy....Nie spiesz sie za bardzo z tymi wszystkimi korektami naraz spokojnie sobie poczytaj o wymaganiach poszczegolnych rybek i wtedy bedziesz wiedzial mniej wiecej ktore pasuja a ktore nie i przedewszystkim "lykniesz" troche wiedzy , a przedewszystkim opisz troche akwarium jego historie bo piszesz ze je dostales ale przeciez 200l akwarium nie przytaszczyli ci do domu razem z woda i rybkami?? Smiley jakie ma wyposazenie?? jak dlugo dojzewalo??i takie tam...
greg1980
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 22, 2009, 21:05:40 »

No wlasnie o to chodzi ze dostalismy prawie gotowe akwarium z woda i calym wyposazeniem. Woda byla sciagneta calkowicie i po transporcie ponownie wlana do akwarium. podobnie z roslinami rybkami i wszystkim innymi gadzetami a teraz siedze nad kartonem odczynnikow i probuje poskladac wszystko do kupy i dowieziec sie co z czym sie je ...Smiley
wyposazenie:
**Filter:** Fluval 305
Sand (lots)
-Bogwood (1 large, 2 small, 1 medium with plants tied onto it)
-Coconut caves (2 plain, 1 with java moss)
-2 Moss Balls
-Rocks & Stone Ornaments (all natural looking)
-Vallis (lots)
-2 nets (large & small)
-Bucket
-Syphon
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: