Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy rośliny w akwarium muszą mieć specjalne podłoże?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy rośliny w akwarium muszą mieć specjalne podłoże?  (Przeczytany 2309 razy)
aneczka9390
Nowy
*

« : Czerwiec 23, 2009, 18:45:18 »

Mam akwarium o pojemności 54l (z filtrem i grzałką z termostatem) od niedawna, posiadam 4 rodzaje roślin (2 rodzaje od dzisiaj). Zauważyłam że jednej ze starszych roślin brązowieją liście. Na dnie akwarium znajduje się piasek a na nim warstwa kamyczków. Czy powinnam zainwestować w specjalne podłoże? A może w jakieś odżywki? Czy nie zaszkodzi to moim rybkom? (W akwarium mam: 2 mieczyki, 3 molinezje, 4 neonki, 2 gupiki, 2 glonojady, 1 bojownik)   
Proszę o pomoc!   Wink Wink            Z góry dziękuję                                                                       
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2009, 18:47:14 »

Obsada absolutnie tragiczna i niedopuszczalna, ale mówimy o roslinach. Podloze to nie wszystko. Wiele gatunków wymaga dobrego swiatła, co2 i nawozu.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
aneczka9390
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2009, 19:00:31 »

Mam pompkę która dostarcza im także co2, mam też oświetlenie
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2009, 19:02:45 »

Oswietlenie oswietleniu nie rowne. Pseudo-butla z co2 tez nie rowna wysokocisnieniowej.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 23, 2009, 19:16:12 »

Nie musi być żadnego specjalnego podłoża -ale owszem jest pomocne . ''4 rodzaje'' mówisz ale jakie ? , ''oświetlenie mówisz'' ale jakie. ''Odżywki'' tak owszem ale to juz zalezy właśnie od oświetlenia i parametrów wody. Przy odpowiednim doborze roslin nie jest potrzebne nic prócz standardowego oświetlenia i żwirku ale jesli chcesz mieć bardziej wymagające gatunki musisz miec dla nich odpowiednie warunki(ale rymuje Wink )
Pseudo-butla z co2 tez nie rowna wysokocisnieniowej.
Niby nie - ale Co2 to Co2 i to sie liczy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: