Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Wkłady torfowe do filtrów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkłady torfowe do filtrów  (Przeczytany 3196 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Czerwiec 23, 2009, 19:11:49 »

Które lepsze, włókniste czy granulowane? Może ktoś ma doświadczenia z wkładem z jakiejś konkretnej firmy?
Mam zamiar kupić filtr kubełkowy do akwa 72 l. Ile torfu powinnam umieścić w filtrze, żeby obniżyć nieco ph (7,6) i jednocześnie nie zaszkodzić mieszkańcom akwa nagłym zakwaszeniem wody? Jak często wymieniać taki wkład?
Piszcie o swoich doświadczeniach z torfem. A może macie inne sposoby na "bezbolesne" obnizenie ph?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2009, 19:19:01 »

jak masz twarda wodę to torfem ph nie obniżysz a i herbatka z torfu nie będzie klarowna tylko mętna

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2009, 21:32:00 »

KH - 10, GH - 14, no to mnie zmartwiłaś bo miałam nadzieję, że dzięki władowi z torfu pozbędę się chociaż części glonów Sad

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2009, 22:27:45 »

KH - 10, GH - 14, no to mnie zmartwiłaś bo miałam nadzieję, że dzięki władowi z torfu pozbędę się chociaż części glonów Sad
pH się nie obniży, ale garbniki z torfu też działają.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2009, 21:11:43 »

pH się nie obniży, ale garbniki z torfu też działają.
Na co działają, na glony? Ale ile tego torfu trzeba i jakiego żeby nie zaszkodzić a pomóc Huh

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2009, 20:23:35 »

Noo, ale się rozpisaliście... Nikt nie ma wkładu torfowego w filtrze? A może powinnam napisać, że chcę go zastosować w dwu litrowej kuli w której trzymam 3 welony?

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 25, 2009, 21:03:59 »

Wypada zrobić eksperyment. Spróbuj wzrokowo określić czy jest już dość. Może się zabarwić woda do koloru herbatki i na tym bym zakończył.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 25, 2009, 21:21:48 »

Wypada zrobić eksperyment. Spróbuj wzrokowo określić czy jest już dość. Może się zabarwić woda do koloru herbatki i na tym bym zakończył.
hmm... wiesz, nie lubię robic eksperymentów na żywym organizmie (to może kosztować życie mieszkańców akwa), wolę się opierać na doświadczeniach innych. W akwa mam między innymi Amanki, a wiadomo że krewecie są wrażliwe.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 25, 2009, 21:33:05 »

Garbniki są w naturalnych zbiornikach (może poza Antarktydą i Malawi itp.), więc zagrożenia nie ma, kwestia na ile chcesz sobie zaciemnić wodę? Ale zapytać warto hodowców krewetek, jak to robią.
Według opisu krewetka amano ma zakres optymalnego pH 6-8, więc nie jest aż taka wrażliwa.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2009, 21:43:58 »

Według opisu krewetka amano ma zakres optymalnego pH 6-8, więc nie jest aż taka wrażliwa.
No fakt, właśnie dlatego takie wybrałam, bo jak już pisałam twardość i ph nie mam zbyt superowych. Nie zalezy mi na zbytnim przyciemnianiu wody tylko na utrudnieniu życia glonom, które mam w dużym wyborze Sad

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: