Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda w akwarium jest metna POMOCY bo to moje pierwsze aqwa
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda w akwarium jest metna POMOCY bo to moje pierwsze aqwa  (Przeczytany 5124 razy)
isia2000
Nowy
*

« : Czerwiec 25, 2009, 10:40:38 »

Na poczatku czerwca kupiłam bojownika i kule. Poczytałam na rożnych forach ze jest to męczarnia dla niego i postanowilam zakupić duze aqwa i dodatkowe rybki. Mam teraz akwarium 30 l z pokrywa a w nim zwirek drobny ok 3 cm, 2 roslinki sztuczne, zamek, muszelki i filer Aquael fan mini (filter zakupialm uzywany ale nieiwem czy dobrze zrobilam) Po zalozeniu aqwa i wlaniu antychloru wpuscilam bojownika i wszystko bylo ok tylko ze na drugi dzien woda zrobila sie metna dowiedzialam sie od jednego pana zeby nie swiecic swiatla przez 2 dni i nie swiecilam oraz wlalam Cristal ale nic to nie dalo. Po tygodniu dokupilam rybki 4 molinezje, 4 kiryski, 2 danio i 2 gurami nie chcialam zeby plywaly w takiej metnej wodzie wiec wymienilam cala wode i znowu pierwszego dnia bylo ok a drugiego woda zrobila sie metna a dzisiaj znalazlam w filtrze zdechniete 2 gurami 1 danio i 1 molinezje Aqwa ma 9 dni Pomozcie bo poczytalam na roznych forach ale mam metlik w glowie i nie chce zeby te moje rybeczki cierpialy ale zeby byly szczesliwe
dr.chemik
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2009, 11:08:36 »

oj popełniłeś kilka błędów ale wszyscy się na nich uczymy, szkoda tylko, że kosztem ryb...
ale od czego zacząć, hmm poczytaj o dojrzewaniu zbiornika na początku, po drugie, wywal sztuczne rośliny i wsadz prawdziwe!!!
no i poczytaj o obsadzie do takiego akwa!! to tak w skrócie!
znajdziesz te informacje na tym forum bo narazie zabrałeś się od hmm  (trochę zabrzmi kolokwialnie) d@#y strony!!!
pozdrawiam
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2009, 12:28:01 »

wymienilam cala wode i znowu pierwszego dnia bylo ok a drugiego woda zrobila sie metna
Prawdopodobnie masz zakwit pierwotniaków, przy czym takim powinno się mocno napowietrzać wodę, bo pierwotniaki zużyją tlen i wygrają z rybami, stąd te zgony. Jeśli filtr tego nie robi dostatecznie, to może go trzeba przejrzeć?
Wymiana wody, ale tylko odstana z 24 godziny i maksymalnie 50%.
Pominęłaś okres dojrzewania akwarium i stąd te problemy.  Poczytaj na ten temat.
isia2000
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2009, 16:18:47 »

poczytalam i dowiedzialam sie ze powinno dojrzewac ok 2-3 tygodni , ze wode powinno sie podmieniac raz w tygodniu 30 % no i ze filtr powinno sie czyscic w wodzie z aqwa. Kupie rosliny zywe ale mam pytanie co z dojrzewaniem jesli mam ryby i jak pozbyc sie tych pierwotniakow bo woda jest zielona
isia2000
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2009, 16:54:42 »

aha a jakie mam kupic rosliny i co do nawozenia oraz jakie kupic testy
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2009, 16:58:52 »

woda jest zielona
Może to być euglena, albo coś podobnego, ewentualnie jakiś glon, co jest mniej prawdopodobne.
Napowietrzać przede wszystkim. Można spróbować z tym walczć stosując garbniki (szyszki olchy, liście czy korzeń dębu/olchy, torf ew. wywar z zielonej herbaty - chociaż herbaty osobiście nie stosowałem)
Zaciemnienie też zrobi swoje, ale rośliny również trochę ucierpią.

Do filtra warto kupić starter z bakteriami.
Na razie nie nawozić, bo się jeszcze pogorszy sytuacja. Gdyby było widać, że ryby są chore, to zrobić częściej podmianę niż te 30% co 2 tygodnie. Dłużej będzie dojrzewać, ale może coś przeżyje. Przy podmianach te bakterie można też dać jeszcze raz.

Testy najlepiej kropelkowe, dobrze jeśli będą jakiekolwiek (czyt. paskowe): NO2, NO3, NH3/NH4, PH, GH-KH. Gdyby akwarium było dojrzałe, to NO3, pH, GH-KH by wystarczyły, a tak to potrzebny większy zestaw.

Rośliny szybko rosnące i z małymi wymaganiami, jakiś rogatek, moczarka itp.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 17:06:39 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2009, 13:56:45 »

Pozatym taki mały zbiornik nadaje sie tylko dla jednego bojownika z krewetkami lub haremu gupika. Nasyp zwiru (tylko nie barwionego!), kup rosliny odpowiednie do oswietlenia i poczekaj miesiac az akwa dojrzeje. Dalej składaj relacje, a razem zrobimy z tego ładny zbiorniczek.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
isia2000
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2009, 16:12:01 »

aha no tak a pan od ktorego kupowalam rybki powiedzial ze moge ich miec do 15 szt.

Narazie stosuje metode aby przez dwa dni miec zakryte  kocem akwarium zobaczymy czy cos to da w kazdym badez razie dzisiaj przygotowalam wode aby sie odstala i w poniedzialek podmienie 30 % a powiedzcie czy antychlor powinnam wlac do wody ktora ma sie odstac czy do juz odstatnej

Ciotka ktora miala aqwa powiedziala ze ona takich problemow nie miala na poczatku i ze powinnam wymienic filtr bo jej wiecej puszczal babelkow no sama niewiem i prosze niech ktos napisze czy czasami zle nie zrobilam kupujac uzywany filtr
isia2000
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2009, 16:16:22 »

aha w poniedzialek kupie roslinki

zwirek mam tylko barwiony to teraz mam go zmienic ??
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 26, 2009, 16:17:18 »

Cóz, przepustowosc filtra mocno spada kiedy jest brudny. Napowierzanie odbywa sie tez podczas ruchu tafli wody. Bojownik i tak napowietrzania nie potrzebuje jakbys sie na niego zdecydowała, ale z koleji nie lubi duzego ruchu wody. Barwiony zwirek jest brzydki i nie wiem czy cos bedzie chcialo w nim rosnac.

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
isia2000
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2009, 16:23:28 »

to co kupic nowy filtr poki to sie wszystko jeszzcze stabilizuje ??

zwirek tez zmienie

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2009, 16:38:02 »

ja bym  zrobił poprostu restart oddal ryby prócz bojownika  i zrobił LT tu CHYBA akwarium nie musi dojrzewać i dać odgroma rośłin ,wywalić sztuczności  na podłoze bazalt

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2009, 16:43:22 »

Kazdy zbiornik musi dojzewac.

isia2000
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 26, 2009, 16:46:59 »

a wymienic filtr z uzywanego na nowy ?? jak myslicie
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 26, 2009, 16:49:39 »

i prawde mówiąc wg.mnei wszytko stracone i został restart

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....