Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « lepiej gdy napowietrza czy gdy porusza taflą wody
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: lepiej gdy napowietrza czy gdy porusza taflą wody  (Przeczytany 9884 razy)
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« : Czerwiec 25, 2009, 22:08:59 »

Witam. 
Zastanawia mnie w jaki sposób filtr ma napowietrzać wode w akwa. Najpierw normalnie miałem włączone napowietrzanie wraz z filtracją. Później wyczytałem gdzieś że lepiej jest gdy filtr porusza taflą wody (oczywiście lekko) i wtedy następuje dobre napowietrzanie bo nie wytrąca się aż tyle CO2.
Co Wy na to ? jak mam filtrować a zarazem napowietrzać?

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Asc87
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2009, 22:51:54 »

Ja rozwiązałem ten problem kupując osobny napowietrzacz.
Włączam go jedynie na noc przez 12 godzin.
Napowietrzanie podczas podawania CO2 jest niewskazane, ponieważ tlen wypłukuje CO2.
CO2 proponuje włączać jedynie gdy jest włączone światło (rośliny tylko wtedy pobierają je do procesu fotosyntezy)
Kiedy światło jest zgaszone rośliny pobierają tlen i wtedy przyda się napowietrzanie.

Mam zamontowaną deszczownice tuż pod taflą wody.
filtr jest bardzo cichy oraz na tafli nie tworzą się żadne kożuchy, piana ani inne syfy.

akwarium 112l
25 neon inessa
12 razbora espei
3 gupik
3 mieczyk
10 krewetka amano
10 krewetka crystal red
10 otosek
5 anentome helena

25l krewetkarium (w najbliższym czasie:) )
w planie obsada crystal red
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2009, 23:31:42 »

Ja ze swojej strony mogę stwierdzić tylko, że "poruszanie taflą wody" mniej natlenia wodę, niż napowietrzanie bąbelkami (w moim wypadku, ze specjalnego wężyka przy filtrze wewnętrznym),  . Kiedy napowietrzałam wężykiem/bąbelkami woda pozostawała cały czas na takim samym poziomie pH czyli prawie 8. Kiedy zaczęłam napowietrzać poprzez ruch tafli wody pH (i twardość również) spadło do około 7 i tak się utrzymuje mimo, że do podmian używam kranówki o pH 8. Wniosek z tego taki, że mimo braku bimbrowni dwutlenku u mnie jest pod dostatkiem. A powierzchnia wody faluje porządnie, nie to że ledwo zauważalnie. Rybki trzymają się swoich rewirów, nie pływają pod powierzchnią, więc tlenu im chyba nie brakuje, choć mocno się pod tym kątem przyglądam.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2009, 04:49:46 »

Ja rozwiązałem ten problem kupując osobny napowietrzacz.
Włączam go jedynie na noc przez 12 godzin.
Napowietrzanie podczas podawania CO2 jest niewskazane, ponieważ tlen wypłukuje CO2.
CO2 proponuje włączać jedynie gdy jest włączone światło (rośliny tylko wtedy pobierają je do procesu fotosyntezy)
Kiedy światło jest zgaszone rośliny pobierają tlen i wtedy przyda się napowietrzanie.

Mam zamontowaną deszczownice tuż pod taflą wody.
filtr jest bardzo cichy oraz na tafli nie tworzą się żadne kożuchy, piana ani inne syfy.

Rosliny w ciagu dnia pobieraja CO2, a w ciagu nocy produkuja tlen (jesli roslin jest pod dostatkiem), wiec napowietrzanie dodatkowe poza deszczownia jest zbedne.

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2009, 07:11:56 »

Rosliny w ciagu dnia pobieraja CO2, a w ciagu nocy produkuja tlen (jesli roslin jest pod dostatkiem), wiec napowietrzanie dodatkowe poza deszczownia jest zbedne.

Co Ty bredzisz?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2009, 07:22:47 »

Co Ty bredzisz?

To sobie poczytaj o fotosyntezie roslin, z pewnoscia Ci sie przyda  Tongue i zbedne bedzie takie pisanie niepotrzebnych nikomu postow
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosynteza
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2009, 07:25:05 wysłane przez gina2006 » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2009, 08:01:35 »

Sama sobie poczytaj.
Jest dokładnie odwrotnie niż napisałaś.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
arus113
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2009, 08:33:36 »

Matka siedzi z tyłu ma racje pisze tam tak :Fotosynteza zasadniczo składa się z dwóch etapów – fazy jasnej, w której światło jest absorbowane a jego energia jest zamieniana na energię wiązań chemicznych, a jako produkt uboczny wydzielany jest tlen itd
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2009, 10:26:46 »

a mógłbym np podłączyć osobny napowietrzacz bo dysponuję takim niepotrzebnym, a filtr nadal pozostawić żeby poruszał wodą?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 26, 2009, 11:13:16 »

wlasnie ze gina ma racje z tego linku : " organizmy samożywne wykorzystują jej produkty bezpośrednio jako źródło energii, a organizmy cudzożywne – pośrednio, ponadto proces ten utrzymuje wysoki poziom tlenu w atmosferze."- w tym wypadku w wodzie
i jeszcze "Najczęściej substratami fotosyntezy są dwutlenek węgla i woda, produktem – węglowodan i tlen " !
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2009, 11:38:25 »

To w fazie jasnej, czyli w dzień. W fazie ciemej tlen nie jest produkowany.
Poza tym oprócz fotosyntezy rośliny również oddychają, głównie w nocy i wtedy pobierają tlen, a wydalają dwutlenek węgla.

Dlatego właśnie przyducha u ryb i innych zwierzątek akwariowych wystepuje w nocy/z rana.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2009, 14:42:22 »

Jakos wielu doswiadczonych akwarystow stosuje CO2 (w najrozniejszych formach) i nie widzialam u nich napowietrzaczy.
Stosuja tylko deszczownie
A to na dodatek ze str: http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=3

"Pomimo tego, iż jest to zagadnienie, jak tu zauważono wcześniej w programie szkoły podstawowej (nauka o przyrodzie- omawiane elementy fotosyntezy już były w kl. III), to proponuję jednak dla przypomnienia zacząć od fotosyntezy, bo bez tego ani rusz 

Ten proces zachodzący w zielonych częściach roślin, w których znajduje się chlorofil- można przyjąć, że to takie chemiczne minilaboratorium, w którym następuje przemiana energii świetlnej w energię chemiczną wykorzystywaną w fotosyntezie( jako katalizator), dzięki której może zachodzić w komórkach podstawowa reakcja tj. łaczenie się dwutlenku węgla z wodą w wyniku czego powstaje węglowodan(cukier) oraz tlen, który się ulatnia do atmosfery.
Równanie tej reakcji wygląda tak:
6CO2 + 6H 2O + energia świetlana =C6H12O6 + 6O2
W rzeczywistości poza tą podstawową reakcją zwaną fotosyntezą przebiega szereg bardzo skomplikowanych reakcji i w ich następstwie powstaje cały szereg złożonych związków organicznych, bez których roślina by padła. Skoro światło to to wszystko o czym napisałem dzieje się w ciągu dnia. Czyli tam, gdzie jest dużo słońca i woda roślinki rosną jak na drożdzach, no bo reakcje zachodzą dość szybko. Tam gdzie nie ma światła i suchu wszystko więdnie - i to już jest chyba jasne. 

A teraz co się dzieje nocą ? A no w nocy, kiedy światła nie ma, roślina nie pobiera dwytlenku węgla z atmosfery - no bo i po co, ale reakcje w roslinie zachodzą innego typu. Woda korzeniami jest nadal pobierana z gleby, ale o wiele mniej intensywnie i produkty powstałe w fazie świetlnej - bardzo skrótowo rzecz ujmując - są wykorzystywane do asymilacji dwutlenku węgla i syntezy glukozy. No i w tej ciemnej fazie odrobinę tlenu z atmosfery roślina pobiera, ale co to znaczy z tą ilością tlenu wyprodukowanego i oddanego do atmosfery za dnia. To jest stosunek 1:10. Czyli 10 razy więcej oddaje tego życiodajnego gazu za dnia niż pobiera nocą. Bardzo ważne jest też to, że świat roślin oczyszcza nam atmosferę z CO2, czyli oczyszcza nam z tego, czym oddychać się nie da !!! "
A jesli wystepuje przyducha to mozna podlaczyc napowietrzanie, lecz by sie jej ustrzec na przyszlosc wystarczy zamknac doplyw CO2 na noc lub zmniejszyc ilosc podawania CO2
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2009, 15:06:33 wysłane przez gina2006 » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2009, 14:56:06 »

a otrzymam wiadomość na moje pytanie?

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 26, 2009, 15:09:13 »

a otrzymam wiadomość na moje pytanie?
Jak chcesz to mozesz sobie podlaczyc nawet 5 napowietrzaczy tylko pytanie po co ?
Albo bombelki w wodzie, albo ladne zdrowe rosliny szybko rosnace

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 26, 2009, 15:17:45 »

chodzi mi o to bardziej pod kątem ryb. Czy się nie poduszą z braku tlenu.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: