AKWARIUM:200 litrów, 100X50X40
Za łożone na początku kwietnia 2009 r.
FILTRACJA:Filtr zewnętrzny EHEIM Professionel I 2222 + filtr wewnętrzy w postaci gąbki nałożonej na rurkę filtra zewnętrznego – aby mniej syfów dostawało się do samego filtra a osadzało się na gąbce
OŚWIETLENIE:2x30W świetlówki jedna PHILLIPS, druga o barwie różowawej, nie wiem jaka jest jej nazwa
NAPOWIETRZANIE:Ruch tafli wody – deszczownia
PARAMETRY: Brak
Temp 28 stopni
NAWOŻENIE:Brak
OGRZEWANIE:Brak
DEKORACJE:Duża skała
Mały „pieniek”
FLORA:Żabienica – nie znam konkretnej nazwy
kabomba karolińska
Moczarka Argentyńska
Nurzaniec
Nadwódka zmienna
Cryptocoryne Jachnelii
Mech jawajski
FAUNA:Skalar żaglowiec x4
Gurami złote x2
Gupik Endlera x4
Danio pręgowany x5 – do oddania
Neon Inessa x10
Prętnik karłowaty x4
Molinezja x10 – do oddania
Mieczyk Hellera x3
Kirys spiżowy x5
Kiryśnik czarno plamy x3
Zbrojnik niebieski x4 – do oddania 2
Gibbiceps x1
Zmienniak plamisty x3
Bojownik syjamski x1
Ampularia x7
PIELĘGNACJA:Raz na tydzień podmiana 20% wody
Raz na miesiąc czyszczenie filtra wewnętrznego
Raz na dwa tygodnie przycinka moczarek i kabomb gdyż rosną jak szalone
Teraz może opowiem, gdyż nikt tutaj mnie jeszcze nie zna. Akwarystyką zaczęłam interesować się w zeszłe lato, kiedy to pewnego dnia wpadliśmy z moim mężem na pomysł zakupu właśnie akwarium. Więc nie czekaliśmy za długo, nie czytaliśmy żadnych forów takie jak to, nie poradziliśmy się nikogo jak zakładać akwarium – więc kupiliśmy 45 litrów, do nich skalary, mieczyki, zbrojniki. Dopiero potem wzięłam się za lekturę i ile błędów popełniłam… Szkoda słów, aż dziwne że te rybki jeszcze żyją ( niektóre ). Więc gdy już napakowaliśmy mnóstwo rybek do tych 45 litrów, uznałam że czas powiększyć im przestrzeń. Zakupiłam 200 litrów, i od tej pory wygląda to lepiej, choć wciąż mam zupę rybną. Systematycznie staram się rozdawać znajomym rybki, ale też nie bardzo jest komu. Zapraszam do oceniania.
Stan na 13.04.2009Stan na 27.06.2009Stan na 17.07.2009