b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #60 : Sierpień 03, 2009, 22:15:19 » |
|
Nie dobiera się parametrów do ryb tylko ryby do parametrów. Co z tego że skopiowałes kilkanaście nazw ryb z internetu, To tylko zależy czy Patryk będzie umiał im zapewnić taką wodę.
Gdyby tak bylo to nikt by nie dodawal do wody szyszek,lisci debu etc... Najpierw planujesz obsade potem myslisz nad parametrami
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #61 : Sierpień 03, 2009, 22:18:25 » |
|
zibi czytaj ze zrozumieniem. dobraf właśnie napisał by sobie patryk dobrał stadko pod kątem parametrów wody.
A z drugiej strony dobiera się zarówno ryby do parametrów wody jak i parametry wody do ryb które się chce hodować. To kwestia priorytetów tylko i wyłącznie. Jedni idą na łatwiznę i kupują ryby takie które w ich wodzie będą się czuły OK, a inni tak uzdatniają wodę by móc hodować określone gatunki ryb.
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
|
« Odpowiedz #62 : Sierpień 04, 2009, 09:08:04 » |
|
Na pewno będę hodował skalary, zbrojniki niebieskie, kiryski. Jeszcze tylko zostało dobrać ryby stadne pod względem parametrów wody takich jak tamte ryby potrzebują. Pomoże ktoś?
|
|
|
|
Początkujący 54l - 5 lat 240l - Ameryka Południowa - Nowe
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #63 : Sierpień 04, 2009, 10:12:38 » |
|
neony wszelkiej maści, miedzik obrzeżony, ukośnik, pstrążenica, pstrążeń, zwinniki: blehera, jarzeniec, nadobny, bystrzyki: ozdobny, pereza, czerwony, trójpręgi, pięknopłetwy, inpaichthys kerri, fantom, barwieniec czerwony, drobnoustek beckforda,tetra cesarska, czerwonogłówka, hokejówka amazońska, razbory: hengeli, klinowa, plamista, szklista, sumik szklisty - czy to mało? Pozostaje tylko kwestia odpowiedniego doboru pod kątem parametrów wody.
Nie dobiera się parametrów do ryb tylko ryby do parametrów. Co z tego że skopiowałes kilkanaście nazw ryb z internetu, To tylko zależy czy Patryk będzie umiał im zapewnić taką wodę. No i co łyso Ci się zrobiło bo podałem nazwy ryb, tak przy okazji nie z internetu a nawet jakby z netu to co? To teraz czepiasz się parametrów? napisałem, że kwestia odpowiedniego doboru (w domyśle ryb) pod kątem parametrów wody a nawet jakby było na odwrót to co? Ja np. mając ramirezy odpowiednio przygotowywałem wodę pod kątem ich wymagań. No i co w czym jeszcze masz problem? Chyba nie o to tu chodzi by czepiać się kogoś nie mając racji? dobraf! Spokojnie proszę. Ten "zawadiacki" ton Twojej wypowiedzi jest niepotrzebny. Wszystko już sobie wyjaśniliśmy.//szymonw
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2009, 10:33:04 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #64 : Sierpień 04, 2009, 11:44:17 » |
|
nie rozumiem twojego zachowania tu nikt nie chce się kłócić. Tylko nie podobało mi się to że podałeś kilkanaście nazw ryb nie omawiając ich, a Patryk mógłby już sobie coś wybrać a jeżeli Cię uraziłem to sory nie takie były zamiary.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #65 : Sierpień 04, 2009, 12:31:51 » |
|
dobra spoko, niepotrzebnie się uniosłem, przepraszam . Ryb dałem tyle co by mógł sobie wklepać w neta zobaczyć co mu się spodoba, poczytać o wymaganiach, popytać ludzi...
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2009, 12:37:42 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #66 : Sierpień 04, 2009, 14:21:18 » |
|
... kilkanaście nazw ryb nie omawiając ich, a Patryk mógłby już sobie coś wybrać ...
Taki byl zamiar zeby Patryk sobie wybral, zwazajac na ich wymagania, to jest chyba rzecza jasna ze ZAWSZE przed zakupem nowych lokatorow sprawdza sie ich
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #67 : Sierpień 04, 2009, 18:21:01 » |
|
Taki byl zamiar zeby Patryk sobie wybral, zważając na ich wymagania, to jest chyba rzecza jasna ze ZAWSZE przed zakupem nowych lokatorow sprawdza sie ich
no wiesz ja tam znam ludzi którzy wchodzą do zoologa i mówią: "chcę to, to i to", i wychodzą, nie wiedząc nawet co kupili.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #68 : Sierpień 04, 2009, 19:02:31 » |
|
Taki byl zamiar zeby Patryk sobie wybral, zważając na ich wymagania, to jest chyba rzecza jasna ze ZAWSZE przed zakupem nowych lokatorow sprawdza sie ich
no wiesz ja tam znam ludzi którzy wchodzą do zoologa i mówią: "chcę to, to i to", i wychodzą, nie wiedząc nawet co kupili. tak się często zdarza, dlatego uważam, że lepiej podsuwać ludziom coś niech sami poczytają niż dawać gotowe, bo co jeśli jakiemuś iksińskiemu nie chce się poczytać o wymaganych parametrach to gdzie jemu będzie się chciało je utrzymywać...
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
|
« Odpowiedz #69 : Sierpień 04, 2009, 21:18:37 » |
|
Co powiecie na taka obsadę: 4x skalar 15x kiryski pewnie pstre 2x zbrojnik niebieski XX x bystrzyk ozdobny?
Ile tych bystrzyków mógłbym dać?
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #70 : Sierpień 04, 2009, 21:31:40 » |
|
co najmniej 10
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
|
« Odpowiedz #71 : Sierpień 04, 2009, 21:35:40 » |
|
A mogą one być ze skalarami? Ile do takiego akwa i takiej obsady byście ich dali ?
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #72 : Sierpień 04, 2009, 21:48:46 » |
|
Nie słyszałem nigdy żeby nie mogły. Ja bym ich dał koło 15
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
|
« Odpowiedz #73 : Sierpień 04, 2009, 21:53:52 » |
|
Ok czyli planowana obsada: 4x skalar 15x kiryski pstre 2x zbrojnik niebieski 15xbystrzyki ozdobne A jak myślicie w jakiej cenie mogą być te bystrzyki?
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|