Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: bzyk02 moje akwarium-60l  (Przeczytany 8140 razy)
bzyk02
Nowy
*

« : Czerwiec 29, 2009, 23:21:50 »

Cheesy MOJE AKWARIUM Cheesy
Wielkość- 60l 
Wymiary- 60x30x35
Oświetlenie- świetlówka 13W (znalazłem taką w domu Tongue)
Filtr- AQUAEL FAN-2
Grzałka- AQUAEL AQM-100
Obsada- na razie brak:D
Zdjęcie akwa umieszczam niżej Wink

witam;) po małej epidemii pleśniawki w moim akwarium, postanowiłem je jakoś fajnie urządzić, skołowałem sobie żwirek (ze żwirowni Cheesy) i poszedłem do lasu, wykopałem małego dęba i mam korzeń Tongue tak to właśnie wygląda

i teraz pytanie do was... jakie macie pomysły na urządzenie tego akwa?
bo ja to widzę tak... w lewym rogu chciałbym zasadzić dużo takiej jakby trawy nachodziła by ona na tylną i boczną ścianę i troszkę na korzeń, zaś z prawej myślałem by wykombinować czegoś z jakimiś kamykami i też posadzić to roślinami  Wink
aaaa właśnie a co do rybek... to myślałem nad:
-kilkoma neonkami
-parce skalarów
-kilkoma gupików
-kilkoma molinezji
-jakieś rybki które by dbały o porządek w akwa, czytałem że Otoski są dobre? bo na Zbrojnika niebieskiego jest za małe akwarium Roll Eyes
-a krewetki mogły by być w takiej obsadzie?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 16:48:33 wysłane przez bzyk02 » Zapisane
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2009, 23:46:15 »

... to myślałem nad:
-kilkoma neonkami
-parce skalarów
-kilkoma gupików
-kilkoma molinezji
-jakieś rybki które by dbały o porządek w akwa, czytałem że Otoski są dobre? bo na Zbrojnika niebieskiego jest za małe akwarium Roll Eyes
-a krewetki mogły by być w takiej obsadzie?
Neony - 10 szt
skalary odpadają
Gupiki ok
molinezje odpadają
otoski ok
może kirysy?
Krewetki ok ale przydałyby sie jakieś mchy
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2009, 18:56:48 »

Z tym korzeniem to strasznie narozrabiales  Wściekły
zniszczyles mlode drzewo, a korzen i tak sie nie nadaje - bedzie Ci gnil
By drzewo (korzen) nadawal sie do akwa musi byc martwy i dobrze wysuszony, jak postepowac z nim pozniej znajdziesz na forum

bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2009, 21:03:05 »

no ale jak teraz go ładnie wysuszę itp. to będzie MALINA Cheesy już go 2 razy gotowałem w wodzie z sola i w czystej ;p
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2009, 21:22:51 »

no ale jak teraz go ładnie wysuszę itp. to będzie MALINA Cheesy
Obyś się nie zdziwił. W drewnie powinna zostać czysta celuloza, a miękkie części są wcześniej rozkładane przez bakterie i to musi potrwać.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2009, 21:23:52 »

Czy ten korzen jest moze malowany? Zywe drzewo ma taki kolor?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2009, 21:30:49 »

Czy ten korzen jest moze malowany? Zywe drzewo ma taki kolor?

no coś ty:o:o korzeń został dopiero co z wody wyciągnięty gdy robiłem fotke Wink hmmm właśnie widzę że korzeń coś pomału schnie... Sad już raz go dałem do piekarnika i zaczął mi cały pękać:o ale wrzuciłem go do wody i wygotowałem i pęknięcia się zlikwidowały Tongue
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2009, 21:49:35 »

no coś ty:o:o korzeń został dopiero co z wody wyciągnięty gdy robiłem fotke  hmmm właśnie widzę że korzeń coś pomału schnie...  już raz go dałem do piekarnika i zaczął mi cały pękać:o ale wrzuciłem go do wody i wygotowałem i pęknięcia się zlikwidowały
Chyba nie zrozumiałeś. Korzeń ma być suchy przed gotowaniem. Powinien schnąć pół roku najmarniej a i tak nie ręczę za efekty. Sama suszyłam gałąź prawie rok na grzejniku i tak jest do bani. Więc najlepiej znaleść już wyschnięty w sposób naturalny w lesie. Twoje eksperymenty z suszeniem w piekarniku i naprzemian moczeniem nie przyniosą efektu.
Wywal tą tapetę bo jest obciachowa (no sorry za szczerość), daj całą czarną albo granatową. I posadź rośliny, duużoo roślin.
Jeśli chodzi o obsadę zgadzam się z MarteQ15, z tym że albo gupiki albo neony, jeśli kiryski to jakiś mały gatunek. 60l to wcale nie tak dużo, nie przesadź i nie zrób zupy rybnej, bo znowu będziesz miał w akwa pleśniawkę albo inne świństwo.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2009, 22:02:38 »

no z tym korzeniem to masz racje... no chyba że go weżnę na zakład i wrzucę do suszarni z drewnem to by ładnie oschną co ty na to?
jestem świadomy tego że 60l to jest malutko Wink chce by rybek było tak w sam raz Cheesy i by było "kolorowo" np. po parce z różnych gatunków:P no roślinek chce sobie posadzić i mam takie pytanko czy wystarczy Kupić roślinkę i posadzić ją do tego żwirku albo trzeba coś pod żwirek dać? i jakie roślinki preferujecie? do tego rodzaju rybek?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2009, 07:55:51 »

chyba że go weżnę na zakład i wrzucę do suszarni z drewnem
Jeśli masz taką możliwość, to warto skorzystać.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2009, 19:36:12 »

hmmm boje się trochę że popęka mi mocno Undecided ale trudno jutro go włożę do suszarni w pracy Wink
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 01, 2009, 19:40:58 »

hmmm boje się trochę że popęka mi mocno Undecided ale trudno jutro go włożę do suszarni w pracy Wink
Bez przesady, gdy to jest dobrze robione. W końcu suszy się deski na podłogi i meble, a deski są bardzo wymagające.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 01, 2009, 21:08:05 »

no tak ale deski są najpierw suszone na sztaplu a potem dopiero wkładane do suszarni Tongue ale zobaczymy jak będzie Cheesy
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 03, 2009, 17:05:43 »

korzeń się ładnie suszy Cheesy troszkę pęka Undecided ale myślę że to nie zaszkodzi w przyszłości rybką Roll Eyes
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 11, 2009, 22:46:59 »

a oto moje akwarium, już urządzone, na razie wpuściłem 2 małe gupiki (by sprawdzić czy woda jest ok)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2009, 22:49:24 wysłane przez bzyk02 » Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: