Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: bzyk02 moje akwarium-60l  (Przeczytany 8110 razy)
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #30 : Sierpień 13, 2009, 16:15:29 »

jak masz takie podejscie do akwarystyki to po co zasięgasz rady forumowiczów
  Embarrassed

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Sierpień 13, 2009, 16:25:31 »

Dokładnie.Po co się pytasz skoro i tak tego nie stosujesz???
Biedne ryby-długo się nimi nie nacieszysz  Undecided
melag
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Sierpień 13, 2009, 20:24:40 »

Co do slimaków to prędzej czy pózniej i tak je bedziesz mial

Jeśli się dostatecznie wcześnie zauważy ślimaki, to można się ich bez problemu pozbyć. Ich dojrzałość płciowa przypada na 3-4 miesiąc życia.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Sierpień 13, 2009, 20:27:48 »

Jeśli się dostatecznie wcześnie zauważy ślimaki, to można się ich bez problemu pozbyć. Ich dojrzałość płciowa przypada na 3-4 miesiąc życia.

pozbywanie się ślimaków to totalna głupota  Lips Sealed one są bardzo ważnym elementem wodnego ekosystemu , zjadają martwe rośliny,
glony,odchody ryb, zapobiegają powstawianiu stref beztlenowych itd. oczywiście trzeba trzymać ich populacje na odpowiednim poziomie ale wybijanie ich jest kompletnie bez sensu.
melag
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Sierpień 13, 2009, 20:33:32 »

pozbywanie się ślimaków to totalna głupota  Lips Sealed one są bardzo ważnym elementem wodnego ekosystemu , zjadają martwe rośliny,
glony,odchody ryb, zapobiegają powstawianiu stref beztlenowych itd. oczywiście trzeba trzymać ich populacje na odpowiednim poziomie ale wybijanie ich jest kompletnie bez sensu.

Znam doskonałe akwaria bez ślimaków, więc o "totalnej głupocie" nie ma mowy, a pitolenie o ważnym elemencie ekosystemu....
Pozostawiam Cię z tym przekonaniem.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #35 : Sierpień 13, 2009, 20:44:01 »

Kolega (jak często) przesadził z dosadnością określenia, ale osobiście zgadzam się z ważną rolą ślimaków i mięczaków w środowisku. M.in. zjadają "odpadki" i są uzpełnieniem diety wielu ryb. Można mieć akwarium bez mięczaków, ale środowisko naturalne bez (130 tys. gatunków!) mięczaków byłoby uboższe.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Sierpień 13, 2009, 20:48:10 »

hymmm niema to jak dostać kilka sprzecznych ze sobą odpowiedzi Cheesy ślimaki u mnie pojawiły się (tak przypuszczam) wraz z roślinami które kupiłem na allegro, osobiście mi ślimaki nie przeszkadzaj tylko denerwuje mnie to że siedzą na moich roślinkach Angry bo mam takie wrażenie jakby mi je zjadały Grin
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Sierpień 13, 2009, 20:49:58 »

Znam doskonałe akwaria bez ślimaków, więc o "totalnej głupocie" nie ma mowy, a pitolenie o ważnym elemencie ekosystemu....

ja znam doskonale akwaria 25 litrowe bez filtrów i z pięcioma welonami ale to niczego nie dowodzi  Roll Eyes
pitolić to może twój wujek jak opowiada przygody z dzieciństwa , ja mówie nie podważalne fakty , ślimaki to naturalne czyściciele i bardzo przydają się w akwarium - nie znaczy to że nie można sobie poradzić z utrzymaniem zbiornika bez nich ale są bardzo pożyteczne i nie ma sensu się ich pozbywać.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #38 : Sierpień 13, 2009, 20:57:09 »

Możesz mieć ślimaki, ale możesz też ich nie mieć, jak uważasz. Mi osobiście ślimaki się podobają i lubię patrzeć jak taki np. zatoczek rogowy (jedyny czerwony ślimak w naszych wodach) zasuwa szybkim tempem po szybie. Akurat ten gatunek potrafi przystrzyć roślinki, pozostałe nie czynią szkód, chociaż takie drobne szkody też mi nie przeszkadzają. 

Jeśli będziesz miał ślimaki, to powienieneś wiedzieć, że:
- są paskudne,
- ciągle kopulują,
- zostawiają wszędzie jajeczka,
- łażą po szybach i zostawiają "ścieżki",
- są takie pokręcone,
- oddychają często przez rurkę,
- zasłaniają godne obejrzenia gatunki jak: ryby, raki itp.  Grin
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Sierpień 13, 2009, 20:58:54 »

są paskudne

żenada  Roll Eyes.... o gustach nie dyskutujemy.

zasłaniają godne obejrzenia gatunki jak: ryby, raki itp.

ślimaki z przedniej  szyby można usuwać ręcznie ale te które chodzą sobie np. w żwirku czy na roślinkach nikomu nie wadzą.

zostawiają wszędzie jajeczka

no tak... milimetrowe jajeczka to wada nie do przyjęcia  Roll Eyes

łażą po szybach i zostawiają "ścieżki",

ścieżki? to chyba tylko jeśli szyba jest tak brudna że jak ślimak przejdzie to zostawi po sobie przezroczysty ślad  Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 21:03:05 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
melag
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Sierpień 13, 2009, 21:02:13 »

ja znam doskonale akwaria 25 litrowe bez filtrów i z pięcioma welonami ale to niczego nie dowodzi  Roll Eyes
pitolić to może twój wujek jak opowiada przygody z dzieciństwa , ja mówie nie podważalne fakty , ślimaki to naturalne czyściciele i bardzo przydają się w akwarium - nie znaczy to że nie można sobie poradzić z utrzymaniem zbiornika bez nich ale są bardzo pożyteczne i nie ma sensu się ich pozbywać.

Takie osobiste "wyjazdy" w stylu wujka, dziadka i reszty rodziny są poniżej pasa (gratuluję elokwencji i chamstwa). Nie podważam tego, że ślimaki są pożyteczne i potwierdzam, że nie trzeba się ich bać, natomiast:
W wielu przypadkach nadmierny ich rozród jest niewskazany ze względów estetycznych, a ich zdolności czyścicielskie są również ograniczone. Dlatego też we współczesnej akwarystyce opinie o ślimakach w akwarium są o wiele bardziej powściągliwe, a często wręcz negatywne.
Reasumując - odpowiedziałem na post w którym była mowa, że tak czy siak, akwarium jest skazane na ślimaki, a to nieprawda.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: