Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Jak wygląda zapłodniona ikra skalara?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wygląda zapłodniona ikra skalara?  (Przeczytany 8979 razy)
marusiacool
Nowy
*

« : Czerwiec 30, 2009, 09:00:10 »

Wczoraj skalar złożył mi ikre na szybie w akwarium. Zanim się zorientowałam to już ją podgryzały i teraz nie wiem czy została ona zapłodniona przez drugiego zanim ją zebrałam. Jak mogę to sprawdzić? Może wyglądają one jakoś inaczej?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2009, 09:51:41 »

Jesli bedzie nie zaplodniona to bedzie robic sie biala.

pozdrawiam
asmi
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2009, 09:54:55 »

Wczoraj skalar złożył mi ikre na szybie w akwarium. Zanim się zorientowałam to już ją podgryzały i teraz nie wiem czy została ona zapłodniona przez drugiego zanim ją zebrałam. Jak mogę to sprawdzić? Może wyglądają one jakoś inaczej?
A jak ją zabrałeś bez uszkodzenia?  Shocked Według mnie to niemożliwe. (Chyba, że to szybka wyjmowana, a nie część akwarium)
W takim przypadku mógłby być dobry warant postawienia siateczki przez które ryby by nie przepływały i postawienie tam cokolwiek, co by ruszało wodą.
Lepiej jednak nie dopuścić do przerybienia i dać popracować rybom nad ikrą. Być może zjadana ikra byla zapleśniała albo niezapłodniona? Niezapłodniona to mleczna/matowa, w normalnej później pojawia się larwa i jest "zaoczkowna", bo widać na początku największe z calej ryby oczy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 09:56:33 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: