Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Gdzie kupić tanio akwa 240l  (Przeczytany 9695 razy)
P@tryk
Stały użytkownik

« : Czerwiec 30, 2009, 17:35:55 »

Witam.
Mam w planach akwarium 240l. Lecz najpierw muszę je kupić.... No i tu zaczynają się schody.
Kompletnie nie wiem gdzie kupić, myślałem o jakimś sklepie internetowym bądź allegro.
Wiadomo jak każdy chcę kupić to akwarium najtaniej no i żeby było dobre(nie przeciekało, nie rozwaliło się itp.)
I tutaj mam do was malutką prośbę. Może polecicie mi jakiś solidnych sprzedawców( do których macie zaufanie, bądź kupowaliście u nich akwaria itp)?

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
240l - Ameryka Południowa - Nowe
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2009, 17:45:47 »

Jeśli kupujesz nowe akwarium w sklepie to jeśli dobrze pamiętam masz roczną gwarancje na nie.
Porównaj  ceny  akwa w miescowosci w której mieszkasz z cenami z allegro+przesyłka i sprawdz czy sie opłaca.
Jeśli chodzi o baniak to najlepiej prosty. Z odpowiednio dobranego szkła o odpowiedniej grubości  Good !
P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2009, 18:00:48 »

To akurat wiem Smiley)
Ale chodzi mi może ktoś już kupował przez allegro bądź jakiś sklep internetowy??

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2009, 18:30:51 »

Ja swoje akwa kupowałam poprzez sklep internetowy. Akurat ten:  http://www.myciok.pl/akwaria.htm . Tylko jedno akwarium mam od nich...od około pół roku i jestem zadowolona. Ja jednak zamawiałam na wymiar: chciałam 300l o wymiarach 150x50x40h i takie dostałam. Zapłaciłam poniżej 350zł. Z tym, że mi się udało, bo akurat w tym samym czasie jak moje akwa już było to firma jechała do Wawy i mi je gratis tam przywiozła. Kontakt ze sprzedwcą świetny..uprzejmy i zawsze pod telefonem.

Najchętniej to bym mimo wszystko brała akwaria z najbliższego sklepu akwarystycznego...bo wiadomo że kupionego 300l nie da się sprawdzić na miejscu przy kurierze...a odsyłać i reklamować...no nie wyobrażam sobie. Jednak cena zaważyła. u mnie chcieli ponad 700zł i to wymiar standardowy..więc zaryzykowałam

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2009, 18:35:27 »

ja bym polecał abyś pojeździł (jak masz zamiar kupować w sklepie zoologicznym) pooglądać ceny, bo w niektóch sklepach będzie kosztowało 300 i więcej, a w innych może mnie niż 240zł

P@tryk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2009, 19:11:12 »

Ogólnie myślę kupić zestaw czyli Akwarium 240l 120x40x50 + pokrywa 120x40, ponieważ taniej wychodzi...
Znalazłem parę takich akwarii na allegro oto linki:
http://www.allegro.pl/item662521768_uwaga_nowe_akwarium_prostokatne_240l_pokrywa.html
http://www.allegro.pl/item672842997_akwarium_proste_120x40x50_240l_pokrywa_super.html

Co o tym myślicie?

Początkujący Smiley
54l - 5 lat
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2009, 20:06:36 »

A co powiecie o takim człowieku który zrobi to za połowę ceny? Mówię o szklarzu Smiley coraz mniej osób o tym myśli, ale przeważnie choć ciężko szklarza znaleźć to przeważnie koszta o połowę mniejsze, a szkła gorszego nie ma Cheesy pozdrawiam

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2009, 20:15:41 »

240 l to już jest kawał wody (na podłodze  Grin), trzeba dobrze przykroić, ładnie wykończyć krawędzie i jeszcze potrafić skleić.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2009, 20:22:57 »

No więc ja u szklarza się dowiadywałam a wyglądało to tak:
- Dzień dobry Smiley ,chciałam się zapytać ile kosztowało by zrobienie akwarium 300l o wymiarach...
- a po co pani takie duże Smiley ..
- no , musi być adekwatne do wielości rybek... w sumie to chciałam kupić gotowe, no ale koszty przesyłki są duże ..
- a ile?
- gdzieś około 150zł +350 akwarium..
- OJ! prosze Pani..niech Panie bierze i się nawet nie zastanawia!... u mnie to ho ho..

Popatrzyłam zdziwiona, zrobiłam do siebie głupią  minę i poszłam Smiley

Co do tych linków co P@tryk podałeś to sprzedawcy komentarzy mniej więcej negatywnych mają tyle samo procentowo. Jednak ten z pierwszego linku wydaje się częściej nie dotrzymywać terminu i dodatkowo hamsko traktować klientów...u tego drugiego trochę lepiej.

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 30, 2009, 20:30:27 »

zależy jeszcze na jakiego speca się trafi koszt 120 litrowego akwarium u pewnego szklarza (bardzo miłego zresztą) to 50 złotych i robione od ręki xD Cheesy za małą dopłatą w postaci piwa czy 20 zeta może dorobić te kawałki łączące na dnie ściany aby lepiej się wszystko trzymało Smiley ale w końcu miałem ze sklepu Smiley tak czy inaczej warto spróbować Cheesy

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 30, 2009, 20:35:59 »

P@tryk kup same akwa bez pokrywy. To już twój wybór jak to zrobisz tzn allegro czy szklarz...
a pokrywę wykonaj sam bo ta standardowa abs ze światłem 60W nic ci nie da...będzie stanowić tylko przykrycie. a wątpię że ją przerobisz   Tongue
Teraz sprawa własnej pokrywy
http://www.retez.pl/Budowa-pokrywy.php
pooglądaj, poczytaj  Wink
dosyć tanio to wychodzi a światła dużo i będziesz mógł experymentować z roślinami.
PCV załatw sobie z kądś
swietlowki 3x35zł   dla ciebie jakieś (130-150W)
2 stateczniki po 34zł
okleina ok 25 zł
wkrety, klej, uszczelka - 15zł
uchwyty - 8zł
do tego oprawy do świetlowek, uchwyty, odbłyśniki
i może 1 wentylator

zastanów się  Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 30, 2009, 20:50:18 »

koszt 120 litrowego akwarium u pewnego szklarza (bardzo miłego zresztą) to 50 złotych i robione od ręki xD Cheesy za małą dopłatą w postaci piwa czy 20 zeta może dorobić te kawałki łączące na dnie ściany aby lepiej się wszystko trzymało Smiley
Ale jednak nie uległeś urokowi szklarza  Grin i wolałeś sprawdzone.
Dobry szklarz jest jak igła w stogu siana, jak biały kruk czy dziewica w wojsku... i trzeba go na rękach nosić, ale jednak to wyjątek.  Undecided
Przed wojną, Panie, nie do pomyślenia...  Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 30, 2009, 21:02:41 »

[]
Ale jednak nie uległeś urokowi szklarza  Grin i wolałeś sprawdzone.
Dobry szklarz jest jak igła w stogu siana, jak biały kruk czy dziewica w wojsku... i trzeba go na rękach nosić, ale jednak to wyjątek.  Undecided
Przed wojną, Panie, nie do pomyślenia...  Wink
A Tobie się wydaje że kto robi akwaria kupowane w sklepach czy na allego? To że jest napisane ''wormak '' ''diversa'' czy ''argus'' to nie znaczy że są farmy na których rosną akwaria w takich odmianach .. te akwaria klei szklarz nikt inny....

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 30, 2009, 21:04:15 »

A Tobie się wydaje że kto robi akwaria kupowane w sklepach czy na allego? To że jest napisane ''wormak '' ''diversa'' czy ''argus'' to nie znaczy że są farmy na których rosną akwaria w takich odmianach .. te akwaria klei szklarz nikt inny....

Mi sie wydaje, ze to raczej manufaktura. Jeden umie kroic, drugi kleic, trzeci wykanczac.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 21:12:21 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 30, 2009, 21:08:02 »

P@tryk kup same akwa bez pokrywy. To już twój wybór jak to zrobisz tzn allegro czy szklarz...
a pokrywę wykonaj sam bo ta standardowa abs ze światłem 60W nic ci nie da...będzie stanowić tylko przykrycie. a wątpię że ją przerobisz   Tongue
Teraz sprawa własnej pokrywy
http://www.retez.pl/Budowa-pokrywy.php
pooglądaj, poczytaj  Wink
dosyć tanio to wychodzi a światła dużo i będziesz mógł experymentować z roślinami.
PCV załatw sobie z kądś
swietlowki 3x35zł   dla ciebie jakieś (130-150W)
2 stateczniki po 34zł
okleina ok 25 zł
wkrety, klej, uszczelka - 15zł
uchwyty - 8zł
do tego oprawy do świetlowek, uchwyty, odbłyśniki
i może 1 wentylator

zastanów się  Wink

a dodatkowo będziesz miał czas na zastanowienie się czy pokrywa jest Ci naprawdę potrzebna Smiley . Ja nie miałam kasy na zakup pokrywy, i zastanawiałam się co to będzie. Kupiłam jednak świetlówki jakie chciałam, miałam bardzo ułatwony dostęp do akwa, a przy starcie i początkach to całkiem przydatne..żadna rybka nie wyskakuje (choć krewetki amano kilka sztuk pierwszego dnia po zakupie poszły sobie i zginęły, ale to jedyny przypadek) . Temperatura w domku jest cały czas dość wysoka więc labiryntowate rybki nie mają problemu i mogę od góry podziwiać gupiki, które pływają głównie pod powierzchnią wody. Natomiast w tych gorących dniach to chyba jak bym miała pokrywę to by mi się rybki zagotowały Smiley . Minusem jest to, że woda szybciej paruje...u mnie w 300l codziennie po około 3l wybywa, ale uzupełniam na bieżąco.

To takie akwaria nie są klejone jakoś maszynowo?? Pytam serio, bo nie orientuję się w tym, a takie miałam wyobrażenie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 21:12:10 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: