arti-131
|
|
« : Lipiec 01, 2009, 22:27:14 » |
|
Słuchajcie.Mam do was prośbę kilka tygodni temu miałem mały wypadek i moje akwa 60 litrów pękło i zaczęło przeciekać. Nie mam kasy na naprawe , więc zostają mi dwa akwaria o pojemności 26 litrów i 12 litrów. Nie umiem dobierać ryb i dekorowac akwarium więc proszę was o pomoc. wiem że litraż jest mały ale myślałem o molinezjach lub mieczykach. naprawdę trudno jest mi dobrać jakieś rybki .Proszę pomóżcie mi!
Z akwa 60 l. został mi sprzęt : - FanFilter FAN-1 plus - Grzałka HIGH CLASS z termostatem - pokrywa z oświetleniem - kilka roślinek jakieś 2 koszyczki trawy i 2 koszyczki dość niskiej roślinki z rozłożystymi liśćmi która jest w nienajlepszym stanie.
Proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2009, 22:35:21 » |
|
o molinezjach i mieczykach zapomnij. W 12 litrach to możesz hodować ślimaki albo żabki. W tych 26L możesz hodować 1 samca bojownika. I to by było na tyle
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2009, 22:42:21 » |
|
w 12 litrach nie chcę nic trzymać chodzi mi tylko o te 26 litrów. A co do bojownika to nie wiem. To raczej zły pomysł. A jak udekorowac akwarium.Znaczy co do niego włożyć jak przymocowac jakie podłoże itd. Byłbym wdzięczny
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2009, 08:40:56 » |
|
A gdzie ta 60 pękła?Bo by można silikonem skleić...
|
|
|
|
Jostein Gaard Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
|
|
|
arti-131
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2009, 09:39:17 » |
|
Cała szyba i kawałek 2 -giej jest popękane. Raczej nie da się tego skleić. Nawet nie wiem jak to się stało bo mnie w domu nie było. Ktoś musiał w to chyba czymś mocno uderzyć. Dobrze że się całe nie rozleciało.
A co do tego 26 litrów to jak myslicie oprócz bojownika co można było by w nim trzymać? Może krewetki? albo jakieś mniejsze rybki. Jak myślicie?
Mam jeszcze prośbę o pomoc w urządzeniu tego akwa . Jakie podloże mam kupić? jakie roślinki i jak w ogóle zabrać się do tego akwarium? Nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2009, 09:56:11 » |
|
Nie ładuj się w małe akwaria! Przecież koszt samego szkła to ok.50 zł. Daj spokój tyle to Ci każdy zasponsoruje. Masz sprzęt to dokup szkło, przezimuj w małych akwariach aż postawisz nowy baniak i kwita. Mieczyków i molinezji nie możesz trzymać nawet w 60l. O tych gatunkach zapomnij.
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
arti-131
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2009, 10:18:42 » |
|
ok. A co z krewetkami? I pomoże mi ktoś z urządzeniem akwa?
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 02, 2009, 10:37:51 » |
|
ok. A co z krewetkami? I pomoże mi ktoś z urządzeniem akwa?
a co ma być z krewetkami? masz google znajdziesz tam wszystkie gatunki krewet i ich wymagania.Nikt ci z urządzeniem akwarium nie pomoże bo nikt nie wie co ci się będzie podobało musisz zrobić to sam.
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 02, 2009, 11:04:20 » |
|
arti-131 no wiesz urządzić akwa...No trudno powiedzieć my możemy Ci pomóc a nie odwalić całą robotę za Ciebie.Powiedz jaki wystrój Cie interesuje a my powiemy czy dobrze czy źle.
|
|
|
|
Jostein Gaard Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
|
|
|
Shifty
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 02, 2009, 12:35:32 » |
|
Oj szkoda z tym akwarium :/ ,ale skoro masz sprzęt i wszystko może kupisz znowu to 60l nie kosztuje dużo i nie będziesz musiał kupować sprzętu.A do tego 26l mógłbyś zrobić fajny domek dla krewetek.Skoro bojownik ci sie nie podoba.Zastanawiam się czy do takiego akwarium nie weszło by z 4 kirysków panda.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 02, 2009, 15:18:58 » |
|
Zastanawiam się czy do takiego akwarium nie weszło by z 4 kirysków panda. oczywiście że by weszły tylko jest problem: KIRYSKI TO RYBY STADNE to tak jak byś trzymał 4 neony , 8-10 to raczej minimum.
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 02, 2009, 22:58:03 » |
|
Nie chodziło mi abyście urządzili mi akwarium tylko doradzili jakie podłoże jakie roślinki i czy w tym 26l mogą być krewetki? Ale dzięki za dobre chęcie. A nie ma ktoś z was może do sprzedania akwarium w dość niskiej cenie?
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2009, 07:05:06 » |
|
Arti-131 1. podłoże najlepiej czarne. 2.Roślinki: -anubiasy -bakopy -zwartki(Cryptocoryne) u u mnie ładnie rośnie blyxa japonica
3.W 26l mogą być krewetki. 4.akwaria sprawdź na allegro Pozdrawiam Dilayla :]
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 04, 2009, 00:15:29 » |
|
dzięki dilayla.a jakie ma być to podłoże nie chodzi mi o kolor tylko rozmiar.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2009, 11:05:12 » |
|
Podłoże czy najlepiej czarne? Nie wiem ale w każdym bądź razie mogłoby być ciemne. Może być zwykły żwir rzeczy o granulacji 1-3mm.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
|