Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY!  (Przeczytany 2736 razy)
arti-131
Bywalec

« : Lipiec 01, 2009, 22:27:14 »

Słuchajcie.Mam do was prośbę kilka tygodni temu miałem mały wypadek i moje akwa 60 litrów pękło i zaczęło przeciekać. Nie mam kasy na naprawe , więc zostają mi dwa akwaria o pojemności 26 litrów i 12 litrów.  Nie umiem  dobierać ryb i dekorowac akwarium więc proszę was o pomoc. wiem że litraż jest mały  ale myślałem o molinezjach lub mieczykach.  naprawdę trudno jest mi dobrać jakieś rybki .Proszę  pomóżcie mi!

Z akwa 60 l. został mi sprzęt :

- FanFilter  FAN-1  plus
- Grzałka HIGH CLASS  z termostatem
- pokrywa z oświetleniem
- kilka roślinek jakieś 2 koszyczki trawy i 2 koszyczki dość niskiej roślinki z rozłożystymi liśćmi która jest w nienajlepszym stanie.

Proszę o pomoc.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2009, 22:35:21 »

o molinezjach i mieczykach zapomnij.
W 12 litrach to możesz hodować ślimaki albo żabki.
W tych 26L możesz hodować 1 samca bojownika.
I to by było na tyle Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2009, 22:42:21 »

w 12 litrach nie chcę nic trzymać chodzi mi tylko o te 26 litrów. A co do bojownika to nie wiem. To raczej zły pomysł. A jak udekorowac akwarium.Znaczy co do niego włożyć jak przymocowac jakie podłoże itd. Byłbym wdzięczny
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2009, 08:40:56 »

A gdzie ta 60 pękła?Bo by można silikonem skleić...

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2009, 09:39:17 »

Cała szyba i kawałek 2 -giej jest popękane. Raczej nie da się tego skleić. Nawet nie wiem jak to się stało bo mnie w domu nie było. Ktoś musiał w to chyba czymś mocno uderzyć. Dobrze że się całe nie rozleciało.

A co do tego 26 litrów to jak myslicie oprócz bojownika co można było by w nim trzymać? Może krewetki? albo jakieś mniejsze rybki. Jak myślicie?

Mam jeszcze prośbę o pomoc w urządzeniu tego akwa . Jakie podloże mam kupić? jakie roślinki i jak w ogóle zabrać się do tego akwarium? Nie mam pojęcia.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2009, 09:56:11 »

Nie ładuj się w małe akwaria!
Przecież koszt samego szkła to ok.50 zł. Daj spokój tyle to Ci każdy zasponsoruje.
Masz sprzęt to dokup szkło, przezimuj w małych akwariach aż postawisz nowy baniak i kwita.
Mieczyków i molinezji nie możesz trzymać nawet w 60l.
O tych gatunkach zapomnij.

I consider myself as a one fish wolf pack
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2009, 10:18:42 »

ok. A co z krewetkami? I pomoże mi ktoś z urządzeniem akwa?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 02, 2009, 10:37:51 »

ok. A co z krewetkami? I pomoże mi ktoś z urządzeniem akwa?

a co ma być z krewetkami? masz google znajdziesz tam wszystkie gatunki krewet i ich wymagania.Nikt ci z urządzeniem akwarium nie pomoże bo nikt nie wie co ci się będzie podobało musisz zrobić to sam.
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 02, 2009, 11:04:20 »

arti-131 no wiesz urządzić akwa...No trudno powiedzieć my możemy Ci pomóc a nie odwalić całą robotę za Ciebie.Powiedz jaki wystrój Cie interesuje a my powiemy czy dobrze czy źle.

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 02, 2009, 12:35:32 »

Oj szkoda z tym akwarium :/ ,ale skoro masz sprzęt i wszystko może kupisz znowu to 60l nie kosztuje dużo i nie będziesz musiał kupować sprzętu.A do tego 26l mógłbyś zrobić fajny domek dla krewetek.Skoro bojownik ci sie nie podoba.Zastanawiam się czy do takiego akwarium nie weszło by z 4 kirysków panda.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 02, 2009, 15:18:58 »

Zastanawiam się czy do takiego akwarium nie weszło by z 4 kirysków panda.

oczywiście że by weszły tylko jest problem: KIRYSKI TO RYBY STADNE to tak jak byś trzymał 4 neony , 8-10 to raczej minimum.
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 02, 2009, 22:58:03 »

Nie chodziło mi abyście urządzili mi akwarium tylko doradzili jakie podłoże jakie roślinki i czy w tym  26l mogą być krewetki? Ale dzięki za dobre chęcie. A nie ma ktoś z was może do sprzedania akwarium w dość niskiej cenie?
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2009, 07:05:06 »

Arti-131
1. podłoże najlepiej czarne.
2.Roślinki:
-anubiasy
-bakopy
-zwartki(Cryptocoryne)
u u mnie ładnie rośnie blyxa japonica

3.W 26l mogą być krewetki.
4.akwaria sprawdź na allegro
Pozdrawiam Dilayla :]

Jostein Gaard
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Lipiec 04, 2009, 00:15:29 »

dzięki dilayla.a jakie ma być to podłoże nie chodzi mi o kolor tylko rozmiar.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2009, 11:05:12 »

Podłoże czy najlepiej czarne? Nie wiem ale w każdym bądź razie mogłoby być ciemne. Może być zwykły żwir rzeczy o granulacji 1-3mm.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: