Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaki filtr wewn. do akwarium 84 litry? TURBO FILTER 650 czy AQUA SZUT TURBO 750
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki filtr wewn. do akwarium 84 litry? TURBO FILTER 650 czy AQUA SZUT TURBO 750  (Przeczytany 3269 razy)
Simonsiero77
Nowy
*

« : Lipiec 03, 2009, 20:31:36 »

Witam! Za kilka dni kupuję swoje pierwsze wymarzone akwarium. Będzie ono miało wymiary 60x35x40 - wolałbym większe, ale na takie właśnie pozwalają mi warunki lokalowe. Więc takie właśnie musi być i już! Moje pytanie dotyczy filtra: mam ochotę kupić sobie AQUAEL TURBO FILTER 650. Sprawia on przyzwoite wrażenie i co ważne cena jak na moje warunki jest stosunkowo rozsądna. Na kubełek mnie póki co nie stać, kaskada z kolei odpada, bo nie chcę ciąć nowej obudowy. Zakupy będę robił na Allegro i w oko wpadł mi też AQUA SZUT TURBO 750. No i mam teraz mętlik w głowie!

Jakie są wasze doświadczenia z tymi filtrami? Który jest lepszy i mniej zawodny? Zależy mi na tym, żeby filtr był cichy - to warunek podstawowy. Cena w granicach 50 - 60 zł. Obydwa wymienione wyżej modele bardzo mi się spodobały, bo można je rozbudować za pomocą rurek - to zabezpiecznie na przyszłość.
Proszę o głosy za lub przeciw, ale między modelami, które wymieniłem, bo kolejne przez Was zaproponowane zrobią w mojej głowie jeszcze większe zamieszanie...
I jeszcze jedno: czy te filtry nie są za duże w sensie mocy do akwarium 84 litry? Co do rozmiarów są chyba ok, akwarium ma 40 cm wysokości.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady!
Pozdrawiam,
Szymon

84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2009, 19:58:39 »

Widzę, że nikt nie odpisuje to skrobne coś, od razu zaznaczam, że nie miałem żadnego z tych filtrów ale ja wybrałbym AQUA SZUT'a, kieruję się tutaj podanymi parametrami technicznymi i Aquael wydaję mnie się zbyt mocny do tego baniaka. P.S. wszyscy zalecają aby przy wyborze filtra brać taki, którego dolny zakres pojemności akwarium będzie zbliżony do faktycznej pojemności baniaka.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2009, 13:45:29 »

Mialem wlaśnie Aqua-El filtr serii turbo filter i byłem bardzo zadowolony. Zdecydowanie lepszy niż podobny AquaSzuta

Simonsiero77
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 06, 2009, 20:16:25 »

Dziękuję za pomoc - wybrałem i kupiłem TURBO FILTER 650. Już mi go wiozą UPS-em razem z akwarium. Jutro powinienem go mieć. Mam nadzieję, że dzięki Wam i informacjom na forum uda mi się stworzyć ładny baniaczek Smiley

84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: