skate34@o2.pl
Zainteresowany
|
|
« : Lipiec 04, 2009, 15:09:13 » |
|
Witam wszystkich chciałbym przedstawić moje akwarium 54l: Litraż: 54l Oświetlenie: 1x14w. Filtr: pompka wirnikowa 750l/h obsada: 5x neon czarny 4x platka (1samiec+3samice) 3x kirysek albinos 1x zbrojnik niebieski (chyba samica) 3x red cherry (1samiec+2samice) kilka ślimaków (malutkich) rośliny: kabomba karolińska, mech jawajski, gałęzatka,nurzniec śrubowy,rogatek sztywny i inne. nawożenie: sera florena raz w tygodniu 15ml. Brak co2. dekoracje: zamek i rośliny (wszystkie żywe) Zdjęcia http://333333333333.fotosik.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 18:41:14 wysłane przez skate34@o2.pl »
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 04, 2009, 17:01:13 » |
|
Masz złą obsadę. Dokup 4 neony, gurami i zbrojnik do oddania a kiryski zamień na 5szt, otosków. Czekam tylko aż ktoś napisze o żwirku (granulacja) i kolor. Roślin masz o zgrozo za dużo Zamek super ale dla dzieci na plaży Tło to ideał.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 17:05:10 wysłane przez djdzej1000 »
|
|
|
|
|
skate34@o2.pl
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 04, 2009, 17:15:11 » |
|
Mam tylko 1 molinezje ponieważ kumpel dziśaj kupił molinezje 2 i okazało się że to 2 samce i kupił odemnie jedną:) Zbrojnik naraźe niestety musi zostać bo niemam komu go dać:( A gurami nie rośnie tak duże chyba może zostać? Neony dokupie a kirysków nie zamieniam.
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 04, 2009, 18:49:51 » |
|
To ma byc za duzo roslin? Ja bym powiedziala, ze zdecydowanie za malo. Lubie dzungle. Czy to barwiony zwir? Dlaczego na dodatek taki gruby? Skoro nie chcesz/nie mozesz oddac zwierzat to dlaczego nie kupisz wiekszego zbiornika? 3/4 obsady do wymiany, albo nowe akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
skate34@o2.pl
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 04, 2009, 19:25:46 » |
|
Naraźe są małe i ich nawet dobrze niewidać! Jak będom większe myśle że gdzieś za pół roku kupie większe akwarium tak około 80l-112l (zależy od funduszy). Kamyki mam różne ale kupie kilka kilo piasku i je przykryje że ich nie będzie widać:) Neony jutro albo pojutrzu dokupie 2. Molinezje tą jedną samiczke chyba też sprzedam czyli będzie tak: 7x neon czarny 2x gurami dwuplamisty (parka) 3x kirysek albinos 1x zbrojnik niebieski (chyba samica) 3x red cherry (1samiec+2samice) kilka ślimaków (malutkich) a i może kupie parke ramirez chyba że to już będzie zadużo a rośliny powoli same się rozrastają:)
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 04, 2009, 19:37:26 » |
|
Female_Raziel Ty chyba nic nie rozumiesz, nabijam się przecież z tego ile ma roślin i na którym planie. Nikt nie zauważył jeszcze tego zamczyska
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 04, 2009, 19:42:55 » |
|
Jakiego zamku? Zamek w tej wysokiej gestwinie na pierwszym planie. Skate - powiedz mi, po co masz zamiar oddawac rybki, skoro chcesz na ich miejsce zapchac cos innego? One musza zostac oddane, bo masz za maly zbiornik, a nie bo z jakiegos powodu pasuja inne. Molinezja - out Gurami - out Zbrojnik - out Albo krewetki (minimum 6), albo kiryski (minimum 5). Nic do tego na dodatek nie dodawaj, wtedy moze jakos to bedzie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 20:54:03 wysłane przez Female_Raziel »
|
|
|
|
|
Albixxx
Zainteresowany
Może kiedyś...
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 04, 2009, 21:29:37 » |
|
o boże... piękne po prostu . żwir zmienić na drobniejszy, usuń zamek (obleśny), dodaj tło, zagęść akwarium. i jeszcze do tego dojdzie obsada: 5x neon czarny - dokup kilka 2x gurami dwuplamisty (parka) 1x molinezja (samica)- min 100l. poza tym ma mało egzemplarzy 3x kirysek albinos - min 5 szt. 1x zbrojnik niebieski (chyba samica) mały zbiornik 3x red cherry (1samiec+2samice) - rozmnożą się ale i tak za mało kilka ślimaków (malutkich)- kilka?. jakich. przelicz je za miesiąc... obsa da jak widać do poprawy. może tak: 10x neon czarny 2x gurami dwuplamisty 6x kirysek albinos 5-6x red cherry.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 04, 2009, 22:36:10 » |
|
Rośliny, według mnie, posadzone chaotycznie. Popatrz może na zdjęcia roślin, jakie będą duże w przyszłości. Szersze i wyższe powinny pójść na tył, ewentualnie z przodu, o ile nie będą przesłaniać całości i będą sensownie przycinane, ale wtedy przy roślinach "mocniejszych" już nie ma miejsca na delikatne. Albo jedne, albo drugie. Najlepiej, gdy będą piętra roślin, z tyłu wysokie, z przodu niższe i najniższe przy szybie. Lewa część akwarium niewykorzystana. Przesadź tam może coś większego z prawej, co przy okazji zasłoni filtr.
djdzej1000 więcej nie żartuj, bo początkujący muszą wiedzieć, co jest prawdą, a co żartem, a obawiam się, że wszystko się poplątało.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 05, 2009, 08:12:26 » |
|
tak jak piszą poprzednicy - akwarium brzydkie , obsada do zmiany czym prędzej, ogarnij jakos te rosliny bo wygladaja jak na śmietnisko , zamaskuj sprzęt . Tło z kalendarza też mam takie haha
|
|
|
|
|
|
|
skate34@o2.pl
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 05, 2009, 11:40:16 » |
|
Z tyłu za zamkiem mam sporo mchu. obsada wiem:( a przy filtrze rośliny mi się niszczą (filtr je niszczy) Na dno wysypie piasek i będzie zarombiście! a roślin nie przestawiam bo jak jeszcze troche niektóre podrosną to je przytne i będe miał małe odsatki, które posadze za zamkiem a mech się troche przestawi:) fajnie rośnie mi kabomba karolińska. A i mam pytanie czy można na jakieś 2-3 tygodnie przestać nawoźić? kolega mi powiedział że to pobudzi rośliny do rośńięcia i będom szybciej i ładniej rosły.
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2009, 07:52:13 » |
|
A i mam pytanie czy można na jakieś 2-3 tygodnie przestać nawoźić? kolega mi powiedział że to pobudzi rośliny do rośńięcia i będom szybciej i ładniej rosły.
To dosyć oryginalna teoria, biorąc pod uwagę, do czego służą nawozy.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
koper112
Stały użytkownik
אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 09, 2009, 20:20:01 » |
|
czy Tobie się ten cyrk podoba??, jak tak to
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2009, 20:29:14 » |
|
akwarium jednym słowem fatalne.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 10, 2009, 20:20:35 » |
|
niepotrzebnie tak mocno napowietrzasz, poza tym i tak masz wszystko do poprawy ja bym na Twoim miejscu przysiadł i trochę poczytał.
|
|
|
|
|
|
|
|